2018. április 15., vasárnap

Az árulás palotája

Jason Matthews: Az árulás palotája 
(Vörös veréb 2.)









                                                                               







A Vörös veréb, alias Dominyika Jegorova az orosz balett-táncosból lett kémnő visszatért. Dominyika, akinek mint a történetből kiderül a balett-karrierje ugyan derékba tört egy nem véletlen baleset miatt, sikeres pályamódosítást tudhat maga mögött. A történet most is kellően izgalmas, fordulatos. Nekem tetszett, bár a kedvenc olvasmányaim közé nem került. Ez egy méltó folytatás, ami ugyan néhol kissé körülményes, száraz, adathalmazok törik meg a történetet, minden izgalom és macho-akció vagy a szerelmi szál ellenére. A sok szervezeti egység, rövidítéseik zavaróak voltak. Az események hozzák a tökéletes kémtörténet minden kellékét: izgalom és fordulat, az amerikaiak csak jót akarnak (békét), az oroszoknál semmi nem számít, legkevésbé az emberi élet, főleg, ha azok Putyin politikai ellenfelei, ehhez a szerelem oldja a feszültséget. Zseniálisan jó karakterek adják még az erejét a regénynek. A könyvben számos új karaktert ismerhetünk meg: a fiatal CIA-ügynököt, Hannah Archert, vagy Julia Zarubinat-ra érdemes figyelni.



Bár kissé nehezen indult, egy ponton pergő érdekfeszítő lesz a szexi kémnő története. Az amerikaiakhoz átállt moszkvai ügynöknő, aki most is életveszélyes játszmába keveredik Putyin Oroszországában. Az külön tetszett, hogy az orosz vezető ebben a regényben saját nevén jelenik meg. A történetet bonyolítja egy új bérgyilkos, aki még hátborzongatóbb elődjénél. Rengeteg az információ a kémkedés világából, mi zajlik a valóságban a színfalak mögött a nemzetközi cselszövésről kapunk képet, lehengerlő akciókkal. A hidegháború nem ért véget, más mederben folyik tovább meglátásom szerint. Ezeket a szexjelenek, és a fejezetek végén található receptek teszik színessé. Igazi kis kulináris kirándulást is kapunk ismét a történet mellé. Nem csak a töltött padlizsán, vagy a répaleves, de az orosz hússaláta vagy a sült csicseriborsó receptjével is gazdagodhatunk, de a céklával töltött pirog is a menü része.



A ​Vörös veréb című nemzetközi bestseller lebilincselő folytatásában semmi nem az, aminek elsőre gondolnánk, a cím tökéletesen kifejező. Jegorova százados, mint Washington legértékesebb beépített embere, amúgy az orosz (SZVR) munkatársa visszatért Moszkvába. Mélyen elítéli azokat, akiket szolgál: Putyin Oroszországának oligarcháit, csalóit és bűnözőit, akik a hatalom emberei. Ez nem könnyíti meg az életét, nem meglepő módon Dominyika folyamatos életveszélynek van kitéve. Az izgalmakat nagyban fokozza, hogy a lány szerelmes CIA-s kapcsolattartójába, Nate Nash-be, ám ha ez nem lenne elég ok a bonyodalomra, még az elnök, Putyin szeme is megakad a lányon. Ez a szenvedély pedig veszélyessé válik mindkettőjükre. Matthews finoman érzékelteti a Nate és a Dominika között fennálló feszültség forrásait. Az új hidegháborúban nem csak Dominyika az egyetlen kettős ügynök. Hatalmas pénzek forognak kockán, amíg Oroszországban a rendszer rohad. Ezt igen szemléletesen ábrázolja a szerző. Aki olvasta a Vörös veréb regényt, vagy a filmet látta nem fog csalódni.





Jason Matthews 33 évnyi operatív CIA-s munka után vonult nyugdíjba és megírta első könyvét, a Vörös Veréb történetét. A váratlanul nagy siker eredményeként szinte azonnal mozifilmet készítettek a könyvből. Szerintem ez a folytatás is megérne egy filmes változatot. Jason Matthews feltámasztotta a jó kémregényt. Kissé ugyan hosszú lett, de tény, hogy megéri az olvasást.






Agave Könyvek, Budapest, 2018
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634194019 · Fordította: Fazekas László






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése