2018. február 24., szombat

Éjféli szállítmány

Lee Child: Éjféli szállítmány 



                                                           
















Miért vagyok fent hajnali háromkor? Mert itt egy új, nagy Jack Reacher kaland!

Megy a gyűrű vándorútra, lehetne a mottója Lee Child immár a huszonkettedik Jack Reacher történetének. Ami éppen olyan jó, mint mindig. Van még tartalék erő, ötlet a sorozat megújulásához. A komor hangulatú, kifejezetten sötét hangulatú Néma város után, a tavalyi kötet az esti iskola Reachert fiatal, még aktív katonai rendőr korszakában mutatta az olvasóiknak. Reacher karakterének állandó fejlődése az, ami az olvasót vonzza a főhőshöz, eklektikus múlttal és jelentős egyedi stílusával. Most az érzelmeiről kapunk képet. Mert ugyan kétségtelenül kemény fiú a mi magányos farkas Reacherünk, de érzései neki is vannak. A történet ezúttal inkább Reacher intelligenciájára épít, arra támaszkodik, mint a testi erejére.


Amikor elkezdődik az Éjféli szállítmány, Jack Reacher három egész napot töltött Michelle Changgal, a Néma városból megismert kedves női partnerével. Michelle éppen elhagyta a Reachert. Egy tetszetős hasonlattal tudatja vele: Jack olyan, mint New York... humoros kezdés után megy mindenki a maga útján tovább, Reacher felszáll az első induló távolsági buszra. Reacher újra úton van.

Innét lendül be a történet, bontakozik ki az alap. A hosszú út egy pihenőjén egy Wisconsin-i kisvárosban Reacher sétál egyet és egy zálogház kirakatában egy 2005-ös, apró West Point katonai akadémiai gyűrűre figyel fel. A gyűrű női tulajdonosát szeretné megtalálni és visszaadni neki a gyűrűt. Reacher pontosan tudja, milyen nehéz a gyűrűt megszerezni, vér és verejtékes küzdelem után lehet megkapni. Azon tűnődik, hogy milyen nehéz idők jártak egy veteránra, hogy ezt a gyűrűt zálogba adja? Ezért úgy dönt, követi a saját erkölcsi kódexét, és megkeresi a West Point gyűrű tulajdonosát, talán segíthet neki. Ez olyan egyszerű és mégis összetett feladattá válik. Útközben számos érdekes karakterrel találkozik, jó és rossz is feltűnik egyaránt. Persze ezek kiderítése már akciót hoz a cselekménybe. A városka helyi motor bűnbandájában maradandó károsodást okoz Reacher látogatása. Az új becenév amivel illetik találó és kifejező: Nagylábú.




Reacher egészen Wyomingba megy a gyűrű útján, ahol keresni kezdi a titokzatos S. R. S. nevű tulajdonost. Útközben Reacher realista filozófiájából kapjunk ízelítőt. Reacher felfedezi, hogy egy sokkal jövedelmezőbb kereskedelem áll a dolgok mögött, mint az ingóságok elzálogosítása. Valami még fontosabbat kell szerezzenek, ami különösen egy sebesült veteránnak, aki a nehezen megszerzett gyűrűjét is pénzzé tette. Vajon miért? Segítőnek feltűnik egy korábbi FBI-ügynök, aki eltűnt személyeket keres. Fontos szerepet kap még az őt megbízó, gyönyörű nő is. A cselekménybonyolítás erősen gondolkodásra készteti az olvasót, lehet agyalni, ki és mi áll a történet mögött, merre kanyarognak a szálak. Amikor kiderül a kit rejt a bevésett monogram, ki az egykori katonanő még csupán a felszínt látjuk. Reacher Rapid Citybe, Iowába érkezik. Itt egy Arthur Scorpio nevű férfinak a kezében futnak majd össze a szálak. Feltűnnek a helyi zsaruk is természetesen, akik eddig sikertelenül igyekeztek, hogy rács mögé tegyék a férfit. Természetesen azt, hogy mi a szállítmány, honnan és hová viszik nem fogom elárulni. Elég meghökkentő és meglepő lesz!




A könyv nagyon okos, olyan, ami még talán eddig nem volt a sorozatban. A váratlan fordulatokkal teli, csavaros történet kifejezetten kevesebb akciót tartalmaz, míg erősen érzelmeket mutat be. Reacher katonai elhívatottsága, a haza védelmében megsebesült egykori katonák iránti tisztelgés ez. A sebesülések természetesen nem csak a fizikai, inkább a lelki sérülésekre teszik a hangsúlyt. Wyoming hatalmas és üres tájaként jelenik meg, hasonlít a sajátosan magányos, a klasszikus amerikai hőshöz. Child ezúttal nemigen követik szokásos történetvezetését. Reacher eddig ritkán mutatott együttérzést, ebben az esetben érzelmileg kerül közel az áldozatokhoz. A regénynek Lee Child elbeszélő stílusa az erőssége. Ahogyan már megszokhattuk, alaposan részletező, objektív, mégis szórakoztató a cselekmény.

Ironikus, humoros szövegei mellett a másodlagos karakterek szerepe jól kiegészíti Reachert. A fordulatok egyedülállóak és kiszámíthatatlanok, míg a történet roppant egyszerű: a gyűrűt visszaadni jogos tulajdonosának. Amihez előbb fel kell őt kutatni, meg kell találni. A történet magva itt van: mi az ok, miért nem szeretné a hölgy, hogy megtalálják? Mennyire gondozza, ápolja a haza egykori hőseit? Ez az olvasót gondolkodásra kényszeríti, és akár vitát teremthet. Jack Reacher régi barátként tér vissza ebben az új kötetben. Lee Child soha nem okoz csalódást. Jack Reacher minden idők egyik kedvenc irodalmi karaktere.





Lee Child, eredeti nevén Jim Grant Coventryben született 1954. október 29-én. Angol író, de hosszú évek óta New York államban él feleségével. Első regénye az Elvarázsolt dollárok (Killing Floor) megnyerte az Anthony Award Legjobb első regény díját. Lee Child minden regénye az egykori amerikai katonai rendész, Jack Reacher kalandjait követi nyomon az Egyesült Államokban. Önálló történetek, csupán Reacher személye köti össze a sorozatot.

Díjai: Anthony Award, Barry Award, Dilys Award, Macavity Award, WH Smith Thumping Good Read Award







General Press, Budapest, 2018
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634520986 Fordította: Gieler Gyöngyi

1 megjegyzés: