2018. január 1., hétfő

Az elveszett parancs

Steve Berry: Az elveszett parancs
(Cotton Malone 12.)










                                                                                       






Ez az új történet sem okozott csalódást. Malone, az antikvárius könyvkereskedő, ex-ügynök és Cassiopeia Vitt részt vesz a Konföderációs Arany és az Arany Kör Lovagjai titokzatos rend tagjainak keresésében. Kit ne nyűgözne le a történet rég elveszett aranykincsekről, történelmi titkokról és mind ez kalandok sokaságával ötvözve?
Steve Berry és Cotton Malone rajongója vagyok, mióta az első regényt elolvastam, aminek főhőse Malone. Esetleges elfogultságom úgy gondolom érthető annak, aki ismeri a sorozat történeteit. Berry megbízható, egyenletes színvonalon ír, gondoskodva arról, hogy Amerika történelmének fehér foltjait, apró titkait más megvilágításba helyezze. Ezzel közel hozza olvasóihoz a valós eseményeket.


Cotton Malone az Igazságügyi Minisztérium egykori ügynöke, akinek a lovagokkal való kapcsolata sokkal mélyebb, mint valaha is elképzelte volna, elképesztő kalandokba keveredik. A középpontban
a Smithsonian Intézet kapcsolódik a lovagokhoz, az Amerika különböző részein elrejtett aranykincshez, és maga Malone őseihez. Ugyanis Angus "Cotton" Adams nevű konföderációs kémhez Malonét rokonság fűzi. A sorozat rajongói évek óta csodálkoztak, találgattak a furcsa becenév oka mi lehet? Nos, Steve Berry végül feltárja a Cotton becenevének eredetét is.


Az elveszett parancs kalandjai az 1850-es években kezdődnek, homályos titkos Dél-testvériség szövetség van a háttérben. Berry ezt a szervezetet titkos társasággá alakítja, amelynek célja az volt, hogy a polgárháború után a szövetségi államok arany tartalékaiból fedezze a következő háborút, amire nem került sor. Ezt a gazdagságot el kellett rejteni és védeni is kellett az illetéktelen kincsvadászoktól. Az Arany Kör Lovagjai volt a legnagyobb és legveszélyesebb titkos
szervezet az amerikai történelemben, milliárdokat gyűjtött ellopott aranyban és ezüstben, amit
az USA-ban rejtettek el. 1865 óta kincsvadászok keresnek, de keveset találtak meg. A titkos őrzők és a helyszínekre vonatkozó térképet öt országrészben szétszórt kövek kombinációja írja le.


A Berry-regényekhez hasonlóan több valós történelmi tény és adat keveredik a fikcióval. Az Arany Kör Lovagjainak elrejtett kincseinek története gazdag lehetőségekkel, színes történetben van tálalva.
A sorozat első könyveiben úgy tűnt, hogy Cotton Malone-t Robert Langdon és Indiana Jones közötti keresztezésként hozták volna létre. Most kilép ebből a szerepből Malone, akinek méltó női megfelelője, párja Cassiopeia Vitt. Ő nem csak díszlet, csinos cicababa, erős, határozott női karakter.


A rajongók számára régóta ismert, hogy Daniels volt elnök szerepét kiemeli most a szerző. Míg a Cotton Malone továbbra is a sorozat sztárja, Daniels most kiemelten nagy szerepet tölt be ebben az ügyben, és szerintem kicsit ellopja minden jelenetet. Plusz Daniels hatalmas kormányzati összeesküvést fedez fel, ez lesz a regény másik szála. Mindez régi barátja véletlen balesete és temetésének eseményeiből bomlik ki. Daniels alakja is jobban felrajzolódik, mint az eddigiekben. Több lelki vonását, gyötrő rémálmait megismerhetjük, amitől a karakter emberi mélységeket kap.


A legutóbbi politikai harc a hatalomért, azon belül öncélú hatalomvágy, amit Danny felismer. Az ország távoli sorsa önző és egoista hatalomvadász kezekbe kerülhet. Mindenhez az egykori konföderációs kém, Angus "Cotton" Adams története adja a kulcsot. Komplikálva a politikai hatalom megszerzésével, egy elbizakodott elnök-jelölt, és egy nagyra törően önző némber, a cseppet sem bánatos friss özvegy, mozgatják a szálakat. Őket a közös érdek mozgatja, azért dolgoznak, hogy radikális változásokat érjenek el az ország alkotmányában... Míg Cassiopeia Vitt és Malone szembesülnek ezekkel, Danny Daniels korábbi elnök magánakciója miatt Stephanie Nelle is komoly problémákkal kerül majd szemben. Olyan elég ritka, hogy egy több epizódon át szereplő főhőst, kiiktasson a szerző... Nos, Stephanie élete váratlan veszélybe kerül.


A többszörös nagyon feszült játék szálai amelyek közül az egyik Cotton számára mélyen személyes, a karakterek végül összefogva, együtt dolgoznak, hogy megoldják az évszázados titkokat. Ezzel megakadályozzák a titkos árnyékkormány mesterkedéseit és egy gyilkos tervet, megtalálják a lovagok elveszett kincsét. Mesés, de lenyűgözően remek kalandregényt olvashattam ismét. A könnyed és szórakoztató vonal mellé, keményen politikai vonal merül fel. A történet felépítése, a változó helyszínei kalandokban bővelkednek. Hiteles képet fest a régmúltról, ami jelen életünkre is hat.


Steve Berry mesteri módon fonja a történelmi fikciót egy mai nagy koncepciójú cselekménybe, amely a kezdetektől a végéig a nagy sebességgel robog. Míg a tavalyi A tizennegyedik gyarmat jó volt, addig Az elveszett parancs-ot Berry legjobb munkái közé sorolnám.

Tetszett, hogy Daniels nagyobb szerepet kap, különösen, ahogy Berry mélyebben behatol a karakterébe. Berry Jesse Jamesnek és Alexander Stephens alelnöknek is ad szerepet, miközben feljegyzéseket tesz a James Smithson kriptájára és a Smithsonian történetére, ezzel is tágítva a történelmi ismereteinket. Berry egy csodálatos történetet szőtt össze, és nem hagyja abba, amíg az olvasó teljesen belemerül. Végig lendületes, olvasmányosan élvezetes, jól követhető az események sora. Tökéletes csemege a Cotton Malone sorozat rajongói számára, valamint azok számára, akik történelmi jelentőségű, sötét és titokzatos rejtélyekről szeretnek olvasni. Berry írása jól átgondolt, a szereplők reálisak. Hozta a színvonalat, egyenletesen jó kalandregény született.
A nonstop akció és a történet összeesküvésekkel, gyilkosokkal, hatalmaskodó politikusokkal, és elveszett kincsekkel az egyik legjobb legutóbbi Cotton Malone kaland lett. Az pedig külön öröm és a GABO Kiadót dicséri, hogy példás gyorsasággal került a hazai rajongókhoz az új regény.





Steve Berry: (1955) amerikai író, professzor és volt ügyvéd.
A New York Times bestsellerszerzője. Regényeit 40 nyelvre fordítják, 51 országban, több mint húszmillió példányban. A Cotton Malone-sorozat néhány előző kötete: A templomosok öröksége, Alexandria link, A velencei árulás, Nagy Károly nyomában, Vérbosszú Párizsban, A császár sírja, A Jefferson-kód, A királyi fortély, Lincoln-mítosz, A tizennegyedik gyarmat.











Eredeti mű: Steve Berry: The Lost Order 2017
GABO, Budapest, 2017
586 oldal · ISBN: 9789634065937 · Fordította: Sóvágó Katalin






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése