2018. január 26., péntek

A legsötétebb óra



Anthony McCarten: A legsötétebb óra
Így rántott minket vissza Churchill a szakadék széléről







                                                                                 
"A politika tényleg Winston vérében volt."









"Nem ígérhetek mást, csak vért, erőfeszítést, verítéket és könnyeket”.


Churchill kétségtelenül a XX. század egyik fontos történelmi személyisége, kiemelkedő képességű államférfi, szónok és stratéga volt. Amikor elhangzott egyik híressé vált beszédében ez a mondat, nem kertelt, nem keltett hamis reményeket. 1940 tavasza sorsfordító és valóban veszélyes helyzetet hozott. A kötet kiváló összefoglaló a brit döntésről, annak előzményeiről, hogy 1940-ben Dunkirk után hogyan küzdjenek a nácik ellen.

Churchill katonai és politikai pályafutása is egyedülálló a maga nemében. A második világháború kitörése után Churchillt kinevezték az Admiralitás Első Lordjának, ezzel tagja lett a háborús kabinetnek. Olvashatunk egy átfogó, színes rövidített életrajzot is a kötetben róla. bepillanthatunk családja életébe, szüleivel való kapcsolatába, gyermekkoráról, házasságáról is kapunk ízelítőt.

Kimagasló képességeiről már korán számot adott, azonban életében az 1940-es év hozta el azt, amitől neve kitörölhetetlenül bekerült a történelemkönyvekbe. Ez a regény elsősorban arról a huszonöt napról mesél, amely valóságos bálványt csinált belőle. Kapunk egy egységes képet a határozott Churchillről. Megismerjük egyedi szokásait, szeszélyeit, alkoholhoz fűződő viszonyát is. Nem kis mennyiségben fogyasztotta, ám módszeresen, így jól bírta.





Megtudhatjuk, Churchill hogyan gyakorolta és írta át újra és újra a legfontosabb beszédeit, hogyan és mikor merült fel benne a békeszerződés lehetősége a náci Németországgal, és megismerhetjük a dunkirki evakuáció során betöltött szerepét. De a könyv elsősorban arról a huszonöt napról mesél, amely bálványt csinált egy emberből, hogyan lett a történelem ikonikus alakja? Napról napra követhetjük a mozgalmas és izgalmas eseményeket, aminek során Winston Churchill megmentette a nyugati civilizációt. Eleinte természetesen benne is felmerült, hogy békét köt Hitlerrel. Azonban ez hiú ábránd maradt, kénytelen volt harcba szállni ellene Anglia és Európa védelmében. Nem volt remény, hogy Nagy-Britannia egyedül legyőzze Németországot, Amerika hathatós segítsége nélkül. Ezzel tökéletesen tisztában volt mindenki. Churchill valóban szerette volna Anglia szuverenitását biztosítani. Azonban tudta, hogy ez egyedül csak vágyálom.



A brit flotta és haderő komoly katonai tényező volt, Churchill jól döntött, amikor a harc mellett döntött. Komoly veszteségek árán ért el eredményt. Churchill egyébként valóban elmebeteg tömeggyilkosnak tartotta a német vezetőt, akit mindenki másnál jobban megvetett. Beszédei óriási mozgósító erőt jelentettek a briteknek és a szövetségeseiknek. A szerző rámutat arra, hogy Churchill négy héten belül írta és mondta el három legnagyobb hatású beszédét. A legérdekesebbnek találtam, hogy Churchill Platón és kollégák, valamint Ciceró készségeire támaszkodva megtanulta a beszédkészséget.








Tévedtem, amikor azt gondoltam a könyv rövidsége nem tudja visszaadni a történelmi tények hűségét, a feszült és mozgalmas helyzetet. Nos, tökéletesen hozza ezt. A szerző valóban alapos kutatói munkát végzett. Nagyon tanulságos nyomon követni, hogyan tudta megfordítani Churchill a közhangulatot egy történelmileg jelentős és fontos pillanatban. Ez a könyv kiváló olvasmány. Tényszerű és olvasmányos, pergő. Churchill vívódásait, emberi alakját jól megidézi a szivarfüstből. Anthony Mccarten végig vezeti az olvasót 1940 májusától lépésről lépésre, azokon a sötét napokon, amikor Anglia egyedül állt a náci Németországgal szemben. Amikor 1940. május 9-én a "gyengélkedő", de inkább tehetetlenné vált Neville Chamberlain lemondott miniszterelnökről, a király vonakodva küldte Churchillt, nem is sejtve, mennyire jó döntést hozott. A legtöbb ember felismerte, hogy ő az az ember, aki a nehéz válság idején vezeti Nagy-Britanniát. Az ember és a történelmi pillanat jókor találkozott. Így az angol történelem legnagyobb miniszterelnökévé válhatott. Churchill egyike a történelem legnagyobb szabadságharcosának.


                                                                                               

Muszáj elolvasni, kiváló olvasmány, ajánlom mindazoknak, akik érdeklődnek a történelem iránt, vagy akik nem ismerik a film történelmi hátterét. Nekik is azt hiszem, felbecsülhetetlenül jó és értékes olvasmány lehet. Természetesen a film mellé, ami kihagyhatatlanná vált az idei Oscar-szezonban.






Minden film a sikerre apellálva készül. Vagy nézőszám és közönség vagy a kritika és szakmai elismerések felé. Jó esetben ezek találkoznak és a közönség siker mellett a szakmai elismerés is megérkezik. Volt már néhány kiváló átalakulás a vásznon, több-kevesebb sikerrel. Dustin Hoffman Aranyoskám-ja vagy néhány éve Anthony Hopkins bújt a kiváló angol rendező, Hitchcock bőrébe.
Most Gary Oldmanre koncentrálhatunk, hiszen tökéletes átlényegüléssel idézi meg Churchill alakját.

Felismerhetetlenül tökéletes a smink és maszkja mögött. Nem csak külsőleg, de szellemisége is jelen van Churchillnek. Drukkoljunk Gary Oldmannek, akit A legsötétebb órában nyújtott alakításáért Oscarra jelöltek 'Legjobb férfi főszereplő' kategóriában. A film ezen kívül jelölve lett a 'Legjobb film' és négy technikai kategóriában is.



Anthony McCarten
1961. április 28. Új-Zéland
filmforgatókönyv író, producer és drámaíró. 2015-ben BAFTA-nyertes A mindenség elmélete forgatókönyvéért. Három gyermekével és feleségével alkot családot.






Agave Könyvek, Budapest, 2018
282 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634193838 · Fordította: Farkas Veronika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése