2017. november 14., kedd

Hygge

Louisa Thomsen Brits: Hygge
Harmónia dán módra





"Legtöbben oly buzgón hajszolják az élvezetet, hogy elrohannak mellette."
S. Kierkegaard                                                                           








A dán híresen boldog nemzet, évtizedek óta a boldogságlisták élén vannak. Mitől boldogok a dánok, mi az ami sokkal kiegyensúlyozottabb, elégedettebb, boldogabb emberekké teszik őket? Mi a nagy boldogságuk titka? Nos, azt a dánok nem titkolják, szívesen elárulják: természetesen a hygge. Tudtad, hogy Koppenhágában van Boldogságkutató Intézet? Fontos terület ez életünkben, hogy jól érezzük magunkat a világban, szűkebb környezetünkben.



Mi a hygge? Egy gyűjtőfogalom, amit a közkeletű mondás szerint nem lefordítani kell, hanem érezni.
Nevezték a pillanat, az itt és most megélésének, csupán az együttlét örömének, az összetartozás élményének. Ezek vitathatatlanul fontos elemek az életünk biztonságos hátteréhez. Nem csak a melegség, a biztonság, a védettség, érzése az ami tereli életünket a boldogság felé.

Ennek megteremtésének alapja a jóllét, de nagyon fontos a megelégedettség. Önmagunkkal, sorsunkkal, élvezni, örülni annak, amink van, amit elértünk és megteremtettünk. Örülni az életnek, a puszta létezés öröme. Sok apró és egyáltalán nem drága, nagy dolgok állhatnak a háttérben.




A hygge (ejtsd:hügge) mint társadalmi jelenség azért egyre fontosabb, mert azt jelzi, hogy egy nép kultúrájának, napi gyakorlatának részévé tette a személyes, kisközösségi kapcsolatokat. Ennek fenntartását, ápolását, állandó erősítését valóban egy mosoly, néhány kedves szó egy finom kávé, süti melletti beszélgetés, egy őszinte baráti ölelés vagy kézszorítás is erősítheti. Vagy egyszerűen elvonulni egy sarokba és önvizsgálatot tartani, magunkban lenni, ha pedig a hangulatot fokoznánk egy számunkra kellemes zene, vagy könyv ezt csak emelheti. Ezek megteremtése nem túl nehéz, erre időt találni érdemes, azt gondolom. Alkalomszerű hygge-élménye
a föld minden országában élő embernek lehetséges, de a hyggét életformaszerűen gyakorolni természetesen egészen más. Ebbe születni kell, hogy a sajátunkká váljon. Pedig, ha végig gondoljuk egyszerű dolgok ezek. Tenni érte pedig érdemes! Nem keseregni azon, ami nincs, örülni annak, ami megadatott! Akár esős az idő, akár napos, ha fúj a szél attól érezhetjük magunkat jól a bőrünkben.



A dánoknak tulajdonképpen szerencséjük van, hogy az éghajlatuk „összetereli” őket barátságos, meleg szobákban. Mi is megtanulhatnánk többet mosolyogni, megélni a mindennapokat. Lassítani, nem rohanni.

Ezek mellé a kellékek fontosak még. Az így kialakuló társas kapcsolatok az átlagosnál kiegyensúlyozottabbak, elégedettebbek. Ettől válnak a dánok boldogabb emberekké. Mi is jól érezhetjük magunkat a bőrünkben némi odafigyeléssel. Ha örömmel élünk, egyszerűen a boldogság érzése valóban apró dolgokon múlik. Nem, nem az számít, mekkora az autód, házad... a lelkedben mi lakik, mit tudsz visszaadni a körülötted élő embertársaidnak, mennyire vagy nyitott, segítőkész a mások problémájára. Örülni a másiknak, felül emelkedni a napi gondokon, kikapcsolni a külvilágot. Gyertyák, barátok, meleg takaró és csokoládé, vagy ölelő karok, kinek mikor mi hoz felüdülést.




A környezet hatásai vitathatatlanul lényegesek: a színek, formák mellé a virágok, egy jó pohár bor, baráti beszélgetés, odafigyelés a gyereknek mesélés, vagy az örömmel elvégzett munka az, ami boldoggá teheti a párkapcsolatunkat.

A szemet is gyönyörködtető képek és az inspiráló könyvnek a segítségével lépésről lépésre sajátíthatjuk el a hygge életérzést: megtudhatjuk, milyen szerepet játszanak ebben
a fények, a jó ételek, a társas kapcsolatok, az ünnepek vagy éppen a napi rituálék életünkben.

A rengeteg érdekes információ és összefüggés mellett a a gazdagon illusztrált kötet olyan ismert emberektől idéz, akiknek érdemes a szavaira figyelnünk. A híres dán meseíró Andersen, Kierkegaard dán filozófus, Tova Jansson a Múmin figura megalkotója mellett többek között Teréz Anya, Nietzsche, Oascar Wilde gondolatai színesítik a kötet lapjait. Az okos gondolatok adnak még súlyt a tartalomnak.




Érdemes kipróbálni a hygge érzést és elvonulni egy barátságos sarokba egy forró csokoládéval. Sajátítsuk el, tegyük a mindennapjaink részévé, legyünk boldogok. Nem csak a szürke, hideg télben van nagy szükségünk a boldogság érzésére. Ha ezt sikerül elsajátítanunk, rájövünk: nincs is titok, tényleg fejben dől el minden. Hozzáállás kérdése csak. Menni fog nekünk is!

"Csodálatos dolog létezni - és összhangot találni önmagunkkal." 
Mogens Lorentzen 



A könyv a kiadótól kedvezménnyel megvásárolható ITT! 







Jaffa, Budapest, 2017
198 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155715655






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése