2017. október 20., péntek

Az elnök kalapja


Anroine Laurain: Az elnök kalapja 


                                             



                                                           






Bájos mese a hitről, egy kalap "varázserejéről". Kiváló kikapcsolódás, remek, andalító életmese humorral megírt, édes kis történet, jól megrajzolt karakterek. A történet 1986-ban játszódik.


Mi köti össze hőseinket, Daniel Merciert, Fanny Marquant, Pierre Aslant és Bernard Lavallièret? Nem más mint az elnök, François Mitterrand kalapja! A történet kissé szürreális, mégis hihető.


Daniel magányos estéjét megkoronázva, beül egy elegáns étterembe, ahol, nem kis meglepetésére maga az elnök és néhány barátja lesz az asztalszomszédja. Innen indul ez a szórakoztató, mesés történet, aminek lényege: távozáskor ott marad az elnöki fejfedő. Daniel pedig úgy gondolja, elteszi emlékbe. Isteni jelnek tekinti, hogy az elnök mellett vacsorázhatott, majd a kalap elindul csodatévő vándorútjára. Ugyanis a másnapi munkahelyi megbeszélésen zseniális ötletével sikerrel kápráztatja el főnökét, ami egy hirtelen kinevezést is hoz. A karrierje egyenesbe kerül, ám a nagy rohanásban ott felejti Daniel a kalapot a vonaton. Ami Fannyhoz kerül, aki heti légyottjára igyekszik a szeretőjéhez.




A kalap megvilágosítja azt a kilátástalan helyzetet, hogy ebből nem lesz komoly és tartós kapcsolat. Hirtelen ötletből kidobja nős szeretőjét. A történet nagyon vicces, mégis elgondolkoztató. Természetesen nem a kalap különleges, bár valóságos ereklyeként kezelik hőseink. Az isteni megvilágosodást segíti, hogy Fanny Marquant névbetűi egyeznek az elnökével. F. M. az aranyhímzés csodás ereje, segít az egyébként kezdő írónőnek. Sikerrel ad ihletet új novellájához. Ő már direkt adja tovább, felejti ott egy parkban a padon a kalapot. Ami ismét csodát tesz. Vannak néha olyan élethelyzetek, amikor valahol mindenki vár valami váratlan, isteni csodára életében, ami kilendíti a holtpontról.

Talán ez a része tetszett leginkább a történetnek. A fekete kalap rejtett, titokzatos aurája a belső szalagján az F. M. aranyhímzéssel segítően hat a megtalálójára. Az évek óta depresszióval és szakmai válsággal küzdő Pierre parfümőrként dolgozik. Felesége féltő, óvó szeretete mellett próbál talpra állni. Ami hamarosan sikert hoz neki, visszatalál régi önmagához, az életébe, feleségéhez. Az újonnan alkotott parfümje hatalmas sikert hoz. A kalap terápiás erényekben gazdag pályafutása itt még azonban nem ér véget. Finom és éles portrét is rajzol, nosztalgiával a '80-as évek Franciaországáról. Váratlan és meglepő kalandok még várnak az olvasóra. A titokszolgálat ugyanis már keresi a kalapot... a történet, egyfajta tisztelgés az 1980-as években népszerű elnöknek, aki 1981 és 1995 között vezette az országot. Utolsó beszédét így fejezte be:


"Hiszek a lélek halhatatlanságában; mindig itt leszek önökkel."




Mitterrand kalapja mindenekelőtt egy szép történet izgalmas karakterekkel, hogy szeretnénk újraélni, megtalálni az életünkben a sikert, visszanyerni az önbizalmunkat. Megtanít újra bízni, hinni az élet csodáiban. Antoine Laurain írása megtévesztően egyszerű, hatásos és eredeti. Egy remek szórakoztató történet, olyan váratlan végződéssel, ami jól feltölt, kikapcsol és a végén meglep. Nem árulok el többet erről a könnyed, szívmelengető regényről. Ajánlom ezt a könyvet mindazoknak, akik kedvelik a furcsa történeteket, olvassátok el!




Antoine Laurain:

1970-ben született Párizsban. Regény- és forgatókönyvíró, eddig megjelent hét regényét több nyelvre is lefordították, munkásságát irodalmi díjakkal jutalmazták. 2016-ban tv-film is készült Az elnök kalapja regényéből.









Park, Budapest, 2017
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633553657

1 megjegyzés:

  1. Köszönöm az írást! Annál is inkább, mert sokan nem gondolják, hogy egy ilyen regény fordítása nagyjából féléves megfeszített munka...
    Sok üdv:

    Kiss Kornélia

    VálaszTörlés