2018. április 17., kedd

Mi maradunk!

Jásdi István: Mi maradunk! 





                                         













A személyes sorosok által bemutatott, a történelem viharait megélt család története megindító és elgondolkoztató. Ma nagyon népszerűek ezek a családregények a sajátosan egyéni történetek valós események hatásait ábrázoló, az egyes emberek, családok és generációkra ható események megismertetése. A megítélése is igen árnyaltan ad egy komoly történelmi hátteret.


Jásdi István könyvéből a 19. - 20. század történelme mellett egy szerteágazó, négy generációt bemutató családi sors bontakozik ki. Amibe természetesen erősen beavatkozott a történelem, megtépázta, és több tragédia után is az összetartást, összefogást mutatja meg a ma emberének. Nagyon meghatározó a nők szerepe, befolyásoló tényezők voltak ebben a családban. Nem csak mint anyák és feleségek, szerelmek, de döntéshozók is. Megbecsülésük azonban nem feltétlen volt olyan, mint elvárható lett volna. A női sorsok a család összetartó erejét emelik ki ebben a nem szokványos családregényben. Leginkább az anya alakja volt számomra meghatározó, ahogy visszafogta férjét '56 októberében. Védve a család egységét.


A korán árvaságra jutott, komáromi tímárlány, Jány Vilma és hites ura, a leszerelt őrmester, Hautzinger Sándor fűszerüzlete tönkremegy, s mindenüket elárverezik. A nincstelenné lett család
a budapesti rokonok segítségével kerül a fővárosba. Vilma varrással egészíti ki férje hivatalnoki szegényes keresetét. Nem kell vázolni, mekkora elismerés illeti a szülőket, hogy a nehéz körülményeik ellenére kitaníttatják mindhárom gyermeküket. Guszti, a Ludovikán végez, öccse Sanyi, középiskolai tanári diplomát szerez, Ili a tanítóképzőn végez. Családot alapítanak, és akár élhetnének boldogan, ha nem jön a nagy világégés. Gazdasági válságok, forradalmak, háborúk árnyalják a képet, nehezítik életüket, ahogyan már a nagyszülőkét is erősen befolyásolták.


A könyv a saját gyerekkori emlékekből, naplójegyzeteiből, börtönjegyzeteiből táplálkozik. Ezek közül folyamatosan kiemelkedik, visszatérünk Jány Gusztáv alakjához. Az ő sorsa volt a legdrámaibb. A könyv legerősebb, leghosszabb fejezete mutatja be őt. A siralomházból írt levele megrázó hatású.

Dokumentum-szerűen követhetjük életének alakulását. Komoly betegségek is nehezítették életüket. A történelmi korokat átívelő regény eseményei egy sajátos történelemkönyv és családregény keveréke. Persze a családban más katona is volt, mégpedig a szerző apja. Ő szintén híres evezős bajnok, a pilóta már 27 évesen. Neki az lett a veszte, hogy zsidó vér folyik az ereiben. Szálasi terror, Don-kanyar borzalmai is tökéletesen adják a hátteret. A szerző által ”Aranykertnek” nevezett Csallóközből, Pozsonytól Sopronig, majd Budapestre visz a család története. Nagy út ez, amit bejárhatunk, megismerve egy család tagjainak drámai sorsát, életük nehéz pillanatait. Biztosan hasonló ez a sors a kortársakéhoz, egyéni eltérések vannak. Olyan dolgokat ír meg, amelyeket ugyan ismerünk a történelemkönyvekből, ám a család tagjai életét a kendőzetlen valójában tárja elénk. Az elszakítottságról, a diktatúráról, a családi nevelés és a családok sokféleségéről tudhatunk meg történeteket. Tipikusan olyan kordokumentum-regény, amit lehetetlen érzelmek nélkül értékelni.




Jásdi István történeteket, családi legendákat mesél a könyvében. A nagyapjáét, aki hazatért a hadifogságból, az édesanyjáét, aki költőként lehetett volna ismert, ha nem lesz hősi halott az apukája. A gyerekkori házvezetőnőjéét, Bözsiét, aki remek üzleti érzékkel, vállalkozóként egészítette ki a tsz-től kapott fizetését, de dokumentumokkal mutatja meg azt is, milyen tárgyalása volt a nagyapja testvérének, Jány Gusztávnak, akit halálra ítéltek, és akinek hite és döntései egészen másként hatnak a család szemszögéből, mint történelmi nézőpontból. Izgalmas és elgondolkodtató, őszinte és közvetlen vallomás ez. Bizony itthon maradni izgalmasabb, nagyobb bátorság kell hozzá, mint elmenni.







JÁSDI ISTVÁN - 1947-ben született Budapesten. Külkereskedelmi Főiskolát végzett. 1984-től alapítója és elnök-vezérigazgatója a Hungavis Külkereskedelmi Rt.-nek. 1998-tól alapítója és tulajdonosa a Jásdi Pince Kft.-nek.












A könyv fülszövegéből:

Jásdi István könyvéből egy népes család négy generációjának szerteágazó és lebilincselő története bontakozik ki, amelynek ideje és tere a magyar XIX. és XX. század. Családtagjainak visszaemlékezéseiből, saját gyerek- és ifjúkori élményeiből, hivatalos dokumentumokból, naplóbejegyzésekből, bírósági jegyzőkönyvekből építi fel epizódról epizódra rendhagyó családregényét, részletgazdag, árnyalt korrajzot festve. A Hautzingerek, Jányk, Jásdik sorsában sokan saját felmenőik, nagyszüleik, szüleik sorsát ismerhetik fel, hiszen ahogy telnek-múlnak az évszázadok, egy család története egyre inkább azonos magának az országnak a történelmével. Így válik ez a különleges-különös könyv „tucatregénnyé”, azoknak a regényévé, akik a vesztes háborúkból is győztesen kerülnek ki.

Jaffa, Budapest, 2018
328 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634750550

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése