2018. január 12., péntek

A föld alatti vasút

Colson Whitehead: A föld alatti vasút 



                                                                                 






"Minden ember egyenlőnek teremtetett, amíg úgy nem döntünk, hogy te nem vagy ember."







Kiváló írás, erős koncepció, fájdalmas téma. Ez egy nehéz könyv, amelyben az afroamerikai rabszolgákkal való rettenetes bánásmódról és a szörnyű büntetéseikről olvashatunk. Ez azonban annyira része a narratívának, elengedhetetlen a hiteles és tökéletes ábrázoláshoz a valós életképek mellé. Az 1800-as évek Amerikájában játszódó történet főhőse Cora, egy rabszolgalány, aki egy georgiai ültetvényen tengeti nyomorúságos életét. Nem lát más lehetőséget sorsa elöl menekülni, csak a szökésben bízhat. Cora részévé válik a történelem folyamatának. A regény más aspektusba helyezi, új megvilágítást ad a rabszolgaságnak. Kegyetlen, embertelen világ ez, azt eddig is tudtuk. Ha mindehhez még gonoszság is járul, az maga a pokol.

Személy szerint már több rabszolgasággal foglalkozó regényt olvastam, vagy filmet láttam. Ez egy "hálás" téma. A narratíváról, nem tudom mondani, hogy öröm volt olvasni. Annyira könyörtelen és megdöbbentő, sajnálatosan valós történet. Ugyanakkor vitathatatlanul szép és olvasmányos, az eleje kifejezetten gördülékeny a sok drámaiság ellenére. Erről a könyvről nem beszélni, olvasni kell.



A föld alatti vasút erőteljes írás, allegóriája okos és kreatív struktúrára épül. A leírások sok esetben szörnyen kemények, mint egy váratlan gyomros, sok erővel bírnak! Jól felépített cselekménye, alapos háttérmunkát feltételez. Elképesztő a fehér felsőbbrendűség, amit a fekete emberekkel tesznek. Valóban nem vették emberszámba őket. Ha nem akarjuk, hogy a történelem megismételje önmagát éppen ideje lenne békét kötni egymással. Szomorú vagyok, dühös és szégyellem a múltbeli történelem ezen eseményeit, a faji egyenlőtlenség minden szörnyű szenvedését, amit okozott. És talán sajnos nem járok messze a valóságtól, van, ahol ez manapság sincs másképpen... Ugyanakkor szerencsére ott a remény, hogy talán tudunk emberek maradni. Az akkori Egyesült Államok társadalmi viszonyai tökéletesen vannak ábrázolva.

Brutális és gyönyörű könyv, kiváló film lehet belőle. A hírek szerint az Oscar-díjas Holdfény című film rendezője, Barry Jenkins készül sorozatot forgatni. Végre egy olyan remekmű, Pulitzer-díjjal és Nemzeti Könyvdíjjal is kitüntetett alkotás, ami méltán megérdemelte az elismeréseket.  
Whitehead kiváló története Amerika rabszolga nemzetként való ábrázolása élethűen dokumentált. A föld alatti vasút, mint a tényleges vasút ötlete olyan okos és érdekes koncepciót ad a regénynek. Whitehead remek atmoszférat teremt és a karakterek ábrázolásában is egyedülállót alkotott. Cora mellett a rabszolgavadász falka vezére, Ridgeway alakja emelkedik ki.


Köszönöm az élményért az írónak és a kiadónak, hogy ilyen hamar, és minőségben élvezhettem ezt a történetet! A fordítónak, Gy. Horváth Lászlónak ismét egy csodás nyelvezetű és hangulatú munkáját olvashatja a hazai olvasóközönség. A föld alatti vasút című regény a XXI. Század Kiadó KULT könyvek sorozatának részeként jelent meg. Intenzív utazás vár az olvasókra. A remény és a bátorság könyve.






Colson Whitehead (New York, 1969. november 6-) amerikai regényíró. Hat regény szerzője. Debütáló műve 1999-ben jelent meg.












XXI. Század, Budapest, 2017
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155638688 · Fordította: Gy. Horváth László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése