2017. december 30., szombat

Visszapillantó - 2017

Visszapillantó 2017
Az év könyvei








                                                           



"Az olvasás olyan mint a szerelem, aki kihagyja, élete legnagyobb élményét hagyja ki, mert szerelem nélkül mit sem ér az élet."


Dragomán György

Először egy hatalmas nagy köszönet minden kiadónak, akik együttműködtek és segítették a blog létét. Nem csak 2017-ben, amikor 5 éves lett a Gabó olvas blog. Köszönöm! Néhány adat: 830 bejegyzés 5 év alatt, idén ez a 186. posztom.

Magam is meglepődve látom a listámat: 219 könyv került ki olvasás után a kezeim közül! Ezzel a tavalyit (206) kissé sikerült túlteljesítenem, pedig nem volt célom... Mennyit tesz, ha komolyan olvas az ember, nem TV-t néz, a gyerekek már felnőttek stb. Próbálom a leg-legkedvesebbeket, legfontosabbakat erre a listára megidézni, a három főbb kategória szerint.

TÖRTÉNELEM



Idén Benkő László vezeti az olvasási listámat, ugyanis (végre) sikerült a Tatárjárás-trilógiáját is elolvasni, az idei sorozata a Vér és kereszt mellett. Tőle 7 könyvet olvastam az összes idetartozó 28-ból. Ahogyan tavaly a Csikász-életmű addigi megjelenéseit abszolváltam ez most Benkő László esetében volt így. Nála még van lemaradásom, van mit pótolni a mintegy negyven kötetet számláló Benkő biográfiából. Csikász Lajos idén azonban végleg a kedvenceim közé került, nem cifrázom: 1: Az utolsó oroszlánkölyök - Rákóczi I. kötete vitt mindent nálam. Színvonalas, pergő történet, humorral, nagyszerűen megjelenített szereplőkkel, szemkápráztatóan igényes borítóban. Ez a könyv az "Év történelmi regénye" a Gabó olvas blogon. Bevallom, nem volt -szerencsére- könnyű dolgom! Idén is tartalmas, jó történelmi kalandok kerültek ki az írók műhelyéből. Nem húzom, jöjjenek a további kedvencek:

2: Trux Béla: Eretnek című, nyáron megjelent első kötete alapos, tanítóan szórakoztató a kalandok mellett. Ha röviden ajánlanám: a magyar Rózsa neve. Tessék elolvasni, érdemes! 3. egy hölgy! Ami kiemelten fontos, Izolde Johannsen idén két regénnyel is jelentkezett. Vele eveztünk új és újabb vizekre. Valójában nem is tudom eldönteni a Bismarck története a Gránátok a becsületért vagy a Kalandor a tengeren legyen a harmadik helyen, mert mindkettő színvonalas, tartalmas és lenyűgöző sok információt hordoz, ahogyan Trux Béla Eretneke is. Mind a két hajós történet méltó társa a tavalyi Birodalmi kalóznak. Amiről nem lehet kihagyni: már Németországban is kiadták, akkora az érdeklődés a téma iránt. Érezhető, hogy az írónő rengeteg háttértanulmányt végzett az írás előtt. Szóval, kedves Izolde Johannsen: a Gránátok a becsületért és a Kalandor a tengeren a harmadik helyen úszkálnak nálam. Erősen ajánlott minden történelmet kedvelőnek ez a két különleges történelmi regény.

Csak felsorolás: kiemelkedően jók voltak még: Bányai D. Ilona A vér jogán, Benkő László: Vér és kereszt trilógiája, Kapa Mátyás: Kőszeg regénye - Harangszótól harangszóig meséli el a kőszegi hős, Jurisics Miklós történetét. Gyönyörű borítója van a regénynek, ha lehet, akkor az év borítója ezt a regényt illeti. Bíró Szabolcs újdonsága az Anjouk negyedik része is kiválóan sikerült, jól viszi tovább a történet fonalat. Bíró Szabolcs a gyerekek felé is nyitott ez évben. Elveszett csillagok egy kalandos egri nyár című kötete felnőtteknek is élményt ad. Ebben két gyerek számtalan kalandon át ered az elveszett Gárdonyi-kézirat nyomába.



                                                                           
SZÉPIRODALOM:



132 olvasásom van ebben a kategóriában. A moly.hu oldalon futó, Merítés szépirodalmi zsűritagsága is sokat lendített ezen. Tényleg csupán felsorolás az év kedvencei nálam: 1: Rose Tremain: A Gustáv-szonáta.  A  XXI. Század Kiadó KULT könyvek új sorozatában jelent meg, Zseniális, szép történet egy nem mindennapi barátságról. Az év meglepije ez a keserédes regény számomra. Nagy élmény volt, finom, érzelmes történet.


2: Horváth Viktor: Tankom, 3: Kácsor Zsolt: A harminckét bolond.
Kiemelkedő élményt adtak még: Grecsó Krisztián: Harminc év napsütés, John Williams: Butcher’s Crossing, Michael Cunningham: Mire leszáll az éj, Sarah Perry: Az essexi kígyó, Potozky László: Égéstermék, Szív Ernő: (alias Darvasi László) Az irodalom ellenségei, Truman Capote: Pille a lángban, Fredrik Backman: A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb, Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék, Ignacy Karpowicz: Szálkák, Cormac McCarthy korai, 1973-as remekműve Isten gyermeke, Joseph Boyden: Az orenda, Robert Seethaler: Egy egész élet, Joël Dicker: A Baltimore fiúk regényeit merem bátran ajánlani. Fontosnak tarom kiemelni Tar Sándor: Mi utcánk kötetét, ami húsz év után végre, ismét megjelent. 


                                         
Verses kötetek közül három idei szerelem: Nádasdy Ádám: Nyírj a hajamba, Hevesi ​Judit: Holnap ne gyere, és Sárhelyi Erika: Hétköznapi józanság című köteteit emelném ki.



Szabó Magda centenáriumi év volt 2017. Az írónő századik születésnapját ünnepelhettük, amit sajnálatos elvesztésének tizedik évfordulója is kerekített. A frissen, új borítóval megjelenők közül számomra az Alvók futása novellás kötete mellett a Mézescsók Cerberusnak és a Régimódi történet volt kiemelkedő élmény az olvasottak közül.



Izgalom a tetőfokon, jönnek Az ÉV KRIMIJEI!


                                                                                   



Itt 59 olvasásom volt. Úgy érzem, sajnálatosan nem kapott elég figyelmet ez a kiváló krimi, ami nálam az első helyre került. Egy Texas ranger. Egy kiégett elmegyógyintézet. Egy kérdéses öngyilkosság. Ez a fülszövegrészlet az én idei kedvencem ajánlója.

                                                                                     
1: J. M. Gulvin: Hosszú számolás - nem a megszokott történet, élmény volt.

2: Jane Harper: Aszály (első kötetes szerző, a filmjogok már elkeltek, kiváló krimi!

3: Innen már akkora a tülekedés, hogy egyszerűen nem tudok, lehetetlen sorrendet szabni. Arnaldur Indridason: Rókalyuk, Kristina Ohlsson: Beteg lelkek, Hjorth és Rosenfeldt: Méltatlanok és Jussi Adler-Olsen: Szelfik Q-ügyosztály 7. esete került a kedvenceimhez. 



Jo Nesbo: Szomjúság, pedig önmagában egy külön kategória. Négy év után a rajongók örömére Harry Hole visszatért. Nesbo tizenegyedszer ugrotta át a lécet, magasan! Nem csak a karaktere fejlődött, a történet is hozott sok újdonságot. Ahogyan jó élményt hagyott még: Lee Child: Esti iskola, Ingar Johnsrud Kalüpszó, Angela Marsons Egy élet ára és Nele Neuhaus letehetetlenül fordulatos , izgalmas krimije a Hófehérkének meg kell halnia is a kedvenceim közé került. Nekem bejött Blake Crouch korai regénye a Véres arany is, ahogyan Robert Masello: A Romanov-kereszt is a jók közé tartozik nálam.

                                                               
Zsáner: romantika, életrajzok, interjúk, úti beszámolók                   

Nicholas Sparks: Kéz a kézben, Charles Martin: Hegyek között, Benedek Szabolcs: Beatles vágatlanul, Giles Kristian: Téli tűz, A vihar szárnyai avagy: Sigurd-saga 2 - 3. Neil Gaiman: Északi mitológia, Gabriel García Márquez: Utazás Kelet-Európában, Julian Fellowes: Belgravia, John le Carré: Galambok alagútja, M. Kiss Csaba: Boldogságkönyv, Enzo Ferrari életrajza pedig igazi sport-történet is egyben, ahogyan Cserna-Szabó András: 77 magyar pacal könyve sem csak szakácskönyv.




                             





                         

Néhány szó "Az év csalódásai", az év citrom-díjasai: Luca D'Andrea: A gonosz maga, Száraz Miklós György: Álomvadász, Dombóvári István: Pisti vagyok, ments ki innen, Orbán Gábor: A Viszkis és én, Jodi Picoult: Magányos farkas. Kész, ennyi, felejtsük el őket gyorsan.

Ahogy kell, volt ebben az évben minden. Könyvfesztivál és könyvhét, sok-sok könyvbemutató, interjúk, találkozások. Repülés, zuhanás, aztán még zuhanás, majd mint a mesebeli Főnix-madár feltámadás... Sírás, nevetés, öröm és fájdalom. Így kerek ez. Köszönöm, ennyi.


"Minek piszkálni a holnapot, a jövő évet és távoli tekervényeit az életnek? Elégedjünk most meg azzal, ami van, melegedjünk tüzénél, amíg lehet, kaparjuk ki hamujából, ami édes és élvezhető, a többit pedig hagyjuk az enyészetnek, mert arra való."
Fekete István




Tervezgető: 2018-ban várt regények: Még nem tudni túl sokat, ezek még a jövő izgalmas titkai.
Annyit elárulok, a januári első könyvajánlóm Steve Berry: Az elveszett parancs című kalandregénye lesz. Tőle négy történetet olvastam az idén.


Mindenkinek BÚÉK! Vidám, örömteli és boldog, sok jó könyves élményt kívánok 2018-ban is!








Képek: nyitó kép Joel Robison fotója, Benkő László és Trux Béla a könyvhéten, borítók.


                                               

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése