2017. december 2., szombat

Gengszterváros

Tod Goldberg: Gengszterváros




                                                               














Krimi a javából, amit elsődlegesen maga az alapötlet, a koncepció tesz érdekessé. Tulajdonképpen láttunk már ilyet: aktuális bérgyilkosunk kissé "túllő a célon", hirtelen felindulásból likvidál olyanokat is, akit nem kéne. Ez esetben három FBI ügynököt és egy beépített embert...


A történetben főhősünk, "Sal Cupertine" egy precízen pontos munkát végző bérgyilkos. Ugyanakkor gondos, aggódó családapa, ami a bérgyilkos identitással érdekes kontrasztot ad, mégis jól megférnek egymás mellett. Miután eldördültek a lövések, (nem sokat tétovázunk, rögtön a sűrűjébe csapunk az eseményeknek), Sal-t titokban eljuttatják Las Vegasba, ahol korrekciós műtéten esik át, és hat hónapba telik, amíg újra megtanul ahhoz mindent, hogy egy közösség új rabbija lehessen. Sal eltűnik, megjelenik David Cohen rabbi. Tökéletes álca a szent ember bőrébe bújtatott bérgyilkos. Különleges módja annak, hogy eldugják az emberüket.

A cselekmény vicces, ijesztően brutális és szórakoztató egyszerre. Egy könyv a rosszfiú sötét életéről, a gengszter, aki Chicago-ból Las Vegas-ba kerül és új identitást kap. Sötét, ravasz, szomorú, tele hihető és mélyen vallásos karakterekkel, akik nem restek bűnbe esni sem. Olyan jól megírt, hatásos, hogy sok fejezetnél kifejezetten a Casino film képeit, történetét juttatta eszembe. Ugyanakkor a nagyszerű Elmore Leonard hatása is érezhető a történeten, ami persze csak használt neki. Nagyszerű képek, jó helyzetkomikumok vannak beépítve a sötét történetbe.

Sal új élete igazi átalakulással jár. Nem csak külsőleg, de egész élete, neve ami megváltozott a gyülekezetében. Érdekes volt ezt olvasni és átélni vele, egy hatalmas új zsidó komplexumban új életet kezdeni, amely a sivatagban növekszik, természetesen a szerencseváros árnyékában. Végig látjuk Sal lelki átalakulását, ami békét hoz életébe, és ezzel új mederbe kerül. Ugyanakkor kétségbeesetten hiányzik a felesége és a fia, akik Chicagóban maradtak, Ők nem tudják, hol van Sal. A könyv a családról, a személyes és társadalmi kapcsolatokról mesél, a maffiáról, a vallási életről. Lelki béke és bérgyilkosság elég fura párhuzam.

Ez a történet jól megírt, jól ábrázolt és nagyszerű karakterekkel jeleníti meg ezt a világot. Köztük kiemelkedően jól megrajzolt FBI ügynökkel, aki a főszereplőt követi. Ő Jeff Hopper, aki nem hisz Sal állítólagos eltűnésében, halálában. Kitartóan nyomoz, kutat. Nagyon élveztem ezt, a végkifejlet hoz még váratlan fordulatot. Ő egy sokkal bonyolultabb karakter, mint krimiknél a nyomozók általában.


Ez egy furcsa könyv is minden bizonnyal. Nem igazán thriller, inkább a bűn háttere, annak hatásai, lelki dolgokat ábrázoló regény. Tele erkölcsi érzelmekkel, de egy teljesen morálisan korrupt főszereplővel. Hiába a plasztikai sebészet, új szakmai hivatás, ő még mindig ugyanaz a bérgyilkos azért. Goldberg létrehoz egy pokoli történetet, amely elkap és nem enged el. Ez egy eredeti újdonság.
A sötét és vicces, mindig nyerő kombináció. Szerettem, ahogy a cselekmény kibontakozik, remek történet, okos, éles fordulatokkal, merészebb felépítéssel. Tényleg elgondolkodtam a zsidó szereplőkről és a vallási részek tették igazán eredetivé a történetet, amit Sal/David gyakran Bruce Springsteen szövegekkel kever össze. A képzeletbeli szereplők egy valós világban mozognak.





Tod Goldberg: 1971. január 10. Berkeley, Kalifornia
Amerikai szerző.



Eredeti mű: Tod Goldberg: Gangsterland
Jaffa, Budapest, 2017
340 oldal · puhatáblás Fordította: Illés Róbert









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése