2017. december 11., hétfő

A bennünk élő gyermek

Giandomenico Bagatin: A bennünk élő gyermek
A gyermeki illúzióktól a felnőtt lét tudatosságáig





                                                                       









Ez a könyv mindent megtart, amit ígér: bátorságról és tudatosságról beszél. Egyszerre érzékenynek és közérthetőnek találtam, de súlyos és fontos tartalommal. Ez nem egy klasszikus önsegítő kézikönyv, amely tele van optimizmussal, mint a legtöbb önismereti könyv. Néha kissé cinikus, néha egy kicsit beszédesen nyílt, elgondolkodtató, de őszinte és határozottan érdekes.


A szerző megmutatja nekünk, hogy a gondolkodásunk az illúzióktól sok esetben szükségtelenül okoz önmagunknak szenvedést. Megoldást kínál, a könyv olvasásával felfedezheti, talán ráismerhet arra az egykori gyermekre aki egykor Ön volt, vagy még most is az... Ami nem feltétlen baj, ha még ott van belül az a gyerkőc!



Az első részben finoman, de határozottan elpusztít néhány „gyerekes” téveszmét, amelyek hátterében a viselkedést állítják, hogy vezet a boldogtalansághoz saját személyiségünk. A második része volt különösen érdekes: saját szavaival a „nagy anya”, azaz szétrombolja a mítoszt, hogy anyaképünk tisztább legyen, és inkább magyarázza a logikáját annak, hogyan manipulálják az anya képével az embereket. Arról nem is szólva, az apa jelenléte is mennyire meghatározó... már ha van! Az akaratukban gyenge emberek vagy a fojtogató szülői szeretet hogyan tudják elrontani az ember későbbi életét. Hogyan válunk saját személyiségünk rabjaivá úgy, hogy nem is vesszük észre. Miközben persze, másokat, környezetet okoljuk ezekért.




Az élet nem sima és csupa mosoly, öröm. Miért szenvedünk? Miért vagyunk szinte örök elégedetlenek? Mert mindannyian emberek vagyunk. Természetünk vezet minket az öröm eléréséhez, ami persze életkoronként más és más lehet. Természetesen a bajoktól, fájdalomtól való menekülés nem létezik, a gondok, tragédiák is az életünk részei. Ezek hatásai, formálnak lelkünkön, személyiségünkön. Elfogadásuk, feldolgozásuk nem könnyű, van aki beleragad az önsajnálatba, sorsának kacskaringós, sikertelenségébe. Persze a siker nem csak hit, szerencse vagy önbizalom kérdése. Tagadhatatlanul a szülői háttér az, amit hozunk, kapunk otthonról, ami alakítja személyiségünket, a gyárilag bekódolt gének mellett. Ezeket sem lehet a végtelenségig felelőssé tenni, kibúvókat keresve. Humor és némi irónia kell az életünkhöz, talán nem kell foggal-körömmel ragaszkodni a sikerhez. Kinek mi is a siker? Mitől érzi jól magát a bőrében? A gyerekkel együtt töltött idő, a közös játék, élmények hatásai vitathatatlanul fontosak. Ehhez kiváló háttér lehet egy közös hobbi.


A világ fájdalmas, frusztráló és folyamatosan változik, nekünk is kell vele alakulnunk. A valóság elfogadása lehet nehéz és fáradságos. Ne kergessünk illúziókat, céljaink lépésről lépésre megvalósíthatóak legyenek. A könyv világosan és egyszerűen kifejti az emberi elme néhány mechanizmusát. Egyes viselkedések alapján leszámol a gyermekkori illúziókkal a gondtalan, boldog felnőtt életről. A siker, a boldogság nem fog az ölünkbe hullani, tenni kell érte.





Ez a könyv önsegítő, személyiségfejlesztő, amely hasznos lehet mindenkinek, aki azt akarja, hogy úgy legyen boldog, hogy a gyermeki énje megmaradjon felnőttként is. Persze, nem arra gondol a szerző, hogy egy negyvenes ember viselkedjen úgy, mint egy tinédzser... az már szánalmas és időben fel kell nőni. Tettekben, gondolkodásban is, leválni, elengedni a biztos szülői hátteret. A könyvben vannak filmek és könyvek, amelyek érdekes ötleteket kínálnak; szintén azt sugallja, egyszerű gyakorlatokkal segít megváltoztatni a viselkedésüket, hogy valami újat kipróbáljunk, ha szükségesnek érezzük. Sokszor meglepett, és megálltam, hogy gondolkodunk a boldogság fogalmáról. A kiegyensúlyozott, boldog felnőtt jó esetben már gyermekkorban is olyan gyerek. Ott kell elkezdeni olyanná nevelni, önmagunkat csak később tudjuk.





Ez a könyv különböző szándékkal készült. Valószínűleg a fő cél az, hogy segítsen az embereknek felébreszteni önmagukban a vágyat és a képességet a boldogságra. Azoknak is érdekes lehet, akik lekezelően viseltetnek embertársaik felé. A hamis dolgok képét tudjuk lebontani, ne illúziókban éljünk. Racionálisan gondolkodjunk életünkről, a tudatosság erősítése legyen a fő cél. Végül is mindannyian úgy gondoljuk, hogy valamilyen oknál fogva különlegesek és rendkívüliek vagyunk.
A boldogságunk kulcsa valóban a saját kezünkben van. Ha mi jól érezzük magunkat a bőrünkben ezt kivetíthetjük környezetünkre, családunkra, gyerekeinkre.







Giandomenico Bagatin pszichológus, pszichoterapeuta és pszichoterápiás professzor Olaszországban és Spanyolországban. Felnőttekkel, párokkal és gyermekkorral foglalkozik.













Lazi, Szeged, 2017
242 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632670256 · Fordította: Kajsza Krisztina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése