2017. szeptember 14., csütörtök

Viktória királynő és Abdul


Shrabani Basu: Viktória királynő és Abdul 





                                               
 

Szeptemberben ​az Oscar-díjas Judi Dench főszereplésével, Stephen Frears rendezésében a filmvásznon is találkozhatunk ezzel a mesésen különleges történettel.




A könyv és film legerősebb része, hogy igaz történetet mutat be. Egy szokatlan, igen különös és mély barátságról az idősödő Viktória királynő és egy fiatal, indiai férfiú Abdul Karim kapcsolata áll a középpontban. Abdul a királynő aranyjubileumi ünnepségére Agrából kerül Angliába, hogy mint különlegesség, felszolgáljon a királyi asztalnál. Hogyan jut el alig egy év alatt az inas szerepétől a királynő bizalmasa, pártfogolt tanítója "munsija" szerepig?



Viktória királynő jelentős és hosszú uralkodásának kései éveiben járunk. A történelmi háttér fontos, erős szerepet kap. A huszonnégy éves Abdul felkelti a királynő érdeklődését India iránt. Hiába brit gyarmat, maga a királynő sem járt ott soha, holott India császárnőjének is megtették 1876-ban. Csupán alkirálya révén gyakorolja hatalmát. Nem ismeri igazán sem
az országot, sem az ott élő emberek problémáit, gondolkodását, szokásait. Aprólékos, kidolgozott történelmi múltról mesél a könyv. Érezhetően alapos, hitelesen megrajzolt a háttér. India mesés világa, színe és illata kíséri a történéseket.

Remek kordokumentum egy olyan ma már eltűnt világról, amit nem ismerhetünk. Az angol fennhatóság és India kapcsolatának jellemzőiről is olvashatunk. Kiemelném: a könyv számos korabeli fényképet, levelet is tartalmaz. Róla nevezték el az angol 19. századot "viktoriánus kornak", amelyet az angol történészek az Egyesült Királyság fénykorának tekintenek. Ezt igen sok egyéb mozzanat is bizonyítja a regényben. Aki történelmi hátteret, információkat kutat, fog találni bőségesen a könyvben.





A gyorsan, de fokozatosan mélyülő barátság felnyitja a királynő szemét sok problémára. Új szemmel kezdi látni a világot, és boldogan nyeri vissza emberi mivoltát. Amit természetesen a család, az udvari előkelőségek nem néznek igazán jó szemmel. Miről beszélgetnek, mit akarnak egymástól? Számukra érthetetlen és veszélyesnek gondolják ezt a furcsa kapcsolatot. Jó sok intrika, áskálódás ad hátteret az udvari életről. Tudni kell, hogy alig negyvenévesen megözvegyült királynő azóta csak feketét hord, elzárkózott mindenféle világi örömtől. Több gyermekét is elveszíti, élete merev keretek közt zajlik. Az udvari etikett, protokoll szerint járt el, amit előírtak neki. Személyes élete zárt, merev, boldogtalan volt. Ebbe hoz igazi felfrissülést, új színt Abdul megjelenése. Tanítani kezdi a nyelvre, írni, olvasni is megtanul az idős asszony. A csupa szív Abdul Indiáról mesél, saját családjáról, akiket elhozat a királynő. Rangot kap, egyre jobb fizetést, házakat, birtokokat. A curry illata belengi a királyi palotát, ám a belő viszályok, intrikák elképesztő módon igyekeznek aláásni ezt a barátságot. Valósággal keresik, mibe tudnak belekötni, lejáratni a királynő előtt Abdult. Sok megható és humoros pillanata van a regénynek, amíg feleleveníti ezt a tíz éves barátságot.



Azt érzem, ez a könyv tipikusan az lesz, ami igazán a filmvásznon kel életre. A korszak képei, a királyi ünnepek, utazások, ruhák, a belső villongások jobban és látványosabban megjelennek a vásznon, mint olvasás közben. Mégis egy élmény elkalandozni ebben a közegben. Megismerni ennek a furcsa, bensőséges barátságnak a hátterét. Két különböző kultúrával bíró, más-más világlátású ember kapcsolata valóban sok érdekességgel, dokumentumokkal alátámasztott izgalmas és szórakoztató kikapcsolódást ad. Viktória királynő alakja, belső gondolatai, érzései ugyan olyan szemléletesen megjelennek, átélhetők a regényben. Az idősödő asszony érzelmei, szellemi frissessége elképesztő kíváncsiságról mesélnek. A mangó gyümölcs megismerése, mint a királynő kedvence ilyen apró, de jellemző pillanat.


A 81 évesen, 1901. január 22-én elhunyt királynő tudta, érezte mi vár kedvenc munsijára.
Azonban az örököse, Edward és tanácsadói ezt is "felülmúlták". Egyébként ezzel indul a regény, afféle visszaemlékezést olvashatunk. Mi lesz a sorsa Abdulnak a királynő halála és temetése után?
Shrabani Basu eredeti dokumentumok alapján hozza közel Viktória királynő és Abdul tiszteleten alapuló kapcsolatát, és vele a késő tizenkilencedik század Brit Birodalmának életét. Ami a királynő halálával lezárult.


Köszönöm az előolvasási lehetőséget az Athenaeum Kiadónak!
A könyvet ITT tudod kedvezménnyel megvásárolni. Még el is olvashatod a mozi előtt! Érdemes, izgalmas kaland lesz!















Athenaeum, Budapest, 2017
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632931395 · Fordította: Babits Péter · Megjelenés időpontja: 2017. szeptember 15.



1 megjegyzés: