2017. szeptember 4., hétfő

Méltatlanok

Hjorth & Rosenfeldt:Méltatlanok
(Sebastian Bergman 5.)










                                                               






Hjorth és Rosenfeldt igazán tudják, hogyan kell írni, mitől döglik a légy, mit vár az olvasó. Izgalmas, és jól megírt az ötödik része is a sorozatnak. Tökéletes bizonyítéka, bár szeretünk borzongani, nem feltétlen kell vérben tocsogni, minden oldalon két-három hullának lenni, hogy jó legyen a krimi.

Már nagyon vártam ezt a folytatást. Szerintem érezhető a szerzőkön, hogy forgatókönyvírók, hiszen szinte filmszerűen peregnek az események. A szerzőpáros remekül hozta a formáját, ezúttal is egy kiváló, olvasmányos krimit írtak. Ami nem mellesleg elég sok gondolatot vet fel napjaink "celebjeiről", a médiáról, annak hatalmáról, szerepéről. Egy sorozatgyilkost keresünk, aki a média által agyonsztárolt, üres fejű celebeket gyilkolja. Olyanokat, akik -szerinte- méltatlanul nagy figyelmet kapnak, érdemtelenül állnak a középpontban. Mintát, viselkedési formát adva sok fiatalnak. Úgy gondolom, idehaza is tudna mondani mindenki kapásból több ilyen "hírességet", akik minden különösebb szellemi vagy egyéb értékelhető produktum nélkül állnak a média érdeklődésében. Nem feltétlen ez a jó megoldás, mégis azt kell mondjam, magam is meglepődtem és szimpatizáltam az alapötlettel...


Nem szeretnék a történetről spoilerezni, kezdeném a végével! A második rész, A tanítvány óta sikerül olyan jelenetet illeszteni a végére, hogy frászt kap az olvasó! HOL a folytatás? Azonnal akarnám olvasni, mi történik tovább! Fantasztikus lezárást, vagy nyitást (?) kapunk ezúttal is! Talán ez a befejezés übereli az összes előzőt is. A hatodik rész azt gondolom nagyon sok meglepő, váratlan fordulatot, izgalmat fog tartalmazni.

Lányos apaként még többet akarok olvasni Sebastianról és a lányával való kapcsolatáról. Nagyon sok fontos apró momentum, érzelem van elrejtve egy - egy mondatban. Imádom Sebastian észérveit Vanja meggyőzésére. Nem nyomul, nem nyomja a "mennyire hiányzol, szeretlek, összetartozunk" szöveget, de egy jól elhelyezett mondattal többre is jut, javítva kapcsolatukat. Ami most újabb megmérettetés, fordulópont előtt áll.

Ez a történet is egy jól megírt krimi, ami szociális kérdéseket vet fel és egy aktuális témát állít
a középpontba. Gyilkosunk agyafúrt, a világban csalódott, megkeseredett ember. Afféle egyszemélyes keresztesháborút indít az emberi butaság ellen. Végig megtartja a feszültséget az első oldaltól az utolsó oldalig, lekötött, szórakoztatott. Több ízelítőt kaptunk a karakterek érzéseiből, gondolataiból, tetteiből. A Királyi Nyomozócsoport tagjainak személyisége külön - külön is majdnem olyan érdekesek, mint a tényleges gyilkossági rejtély. A csapat magánélete mind Sebastian, Torkel, Billy, Ursula, mind Vanja élete is tele van érzelmekkel, indulatokkal. Billyé különösen nagy fordulóhoz érkezik, ahogy azt már az előző, A néma lány történetben felsejlett. Felnőtt emberek, akik már csalódtak, elváltak, keresik a boldogság lehetőségét. Sokkal félénkebben, óvatosabban, nehezebben  mozdulnak ki érzelmeik csigaházából, nyitnak új kapcsolat felé. Most Torkel életébe hoz változást egy régi iskolatársa, egykori szerelme felbukkanása, ám mindenkire vár valami új. A szerzőpáros nagy mestere az emberi kapcsolatok ábrázolásának. Igen, Sebastian nagyképű, szexmániás, kissé öntelt, élete tragédiájával küzd. Ám roppant okos, szakmai tudása vitathatatlan, hiteles figura. Ahogyan a további szereplők is sok jellemző tulajdonságokkal bírnak, amivel azonosulhat az olvasó.


A valóságshow szereplők gyilkosának sorsa megpecsételődött, egy nagy hajrával elkapják, de a folytatás további merész izgalmakat ígér. Mind a nyomozás, mind a magánéleti szálak nagyon jó egységet alkotnak. A karakterek kidolgozottak. Kerek egész a történet. A végén szereplő cliffhanger miatt kíváncsian várom a hatodik folytatást!


Michael Hjorth 1963-ban született, producer, rendező és forgatókönyvíró. Az ő nevéhez fűződik például a Henning Mankell regények megfilmesítéseihez írt forgatókönyvek.

Hans Rosenfeldt 1964-es évjárat, szintén forgatókönyvíró, valamint Svédországszerte ismert rádiós és tévés műsorvezető. Első közös munkájuk az Ingovány 2012-ben került a hazai könyvesboltokba, majd A tanítvány 2014-ben. Ezt követte a Sír a hegyekben 2015-ben.

A Sebastian Bergman sorozat eddigi részei idehaza az Animus Kiadó gondozásában jelentek meg: Ingovány - 2012, A tanítvány - 2014, Sír a hegyekben - 2015, A néma lány - 2016.

ITT megvásárolhatod ezt  a legújabb részt, vagy akár ez előzőeket is kedvezményes áron!

Animus, Budapest, 2017
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245309 · Fordította: Dobosi Beáta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése