2017. szeptember 28., csütörtök

Boszorkányszög

Jo Nesbo: Boszorkányszög 
(Harry Hole 5.)





"Mert a víz, a gyávaság és a vágy, mindig a leggyengébb ellenállást keresi." 











Egy újabb nagyszerű krimi Harry Hole életéből. Oslóban tombol a nyár, fullasztó hőség van, Harry alkoholtól fuldokol és lelki problémáival küzd, amihez társul egy sorozatgyilkos is.




Jó kis csavaros történet, igazán jó kis izgalmas gyilkosságokkal. Mondhatnám, annyira profi az elkövetési mód, hogy nem kevés szerencse is kell a kivitelezéséhez.Tetszett nagyon, a sorozat egyik kedvence számomra. Bár sorrendet, nem vállalkoznék felállítani. Izgalmas, olvastatja magát, a karakterek jók és hihetőek, a fordulatok váratlanok és érdekfeszítőek. Úgy van megírva, krimi létére, hogy közben van egy kis mélysége is a cselekménynek. És igen! Végre az aljas, nagyon gonosz Herceg is lelepleződik és megkapja a maga büntetését. Ő az első három részben keserítette Harry életét. Ezért is érdemes a háttér-mellékszálak miatt sorban olvasni a sorozatot. A Boszorkányszög előtt mindenképp a Nemeszisz-t olvasd el! Nagyobb hatása van, izgalmasabb és kerekebb, nagyobbat szól a regény története.




Harry most azon munkálkodik, hogy felfedje Ellen Gjelten, a volt partnere gyilkosát. Azt hiszi, tudja, ki az, de küzd, hogy bizonyítsa. Nem segít, hogy senki sem hisz neki. A rémálmok miatt nem alszik. Így Harry Oslo utcáin kóborol; teljes álmatlanságban, paranoid állapotban, dühös, elkeseredetten szomorú. Ám nem adja fel. Harry olyan humánusan teremtett személyiség. Kissé reménytelen tipus, de kedves. Szeretetvágya óriási. A történet kezdetén Harry teljesen maga alatt van. Az alkoholizmus kiemelkedően jól le van írva, a fázisai, jellemzőit remekül mutatja meg Nesbo. Komoly vívódásokat, belső harcot folytat Harry és Jack. (Daniels). Alkohol és a depresszió kéz a kézben járnak. Mellé némi kábítószer is társul, rémálmok és álmatlanság ellen. A skandináv regények bizony sötétek, depressziósak, szomorúak, ettől valósak. Őszinték, tele vannak emberi problémákkal, azok remek ábrázolásával. Harry Hole nagyon összetett karakter.





A sorozatgyilkos szinte kizárólag amerikai jelenség. A nyomozás zsákutcába jut, amíg a meglepő végkifejletig eljutunk van bőven akció és fordulat. Megtudjuk, azt is, mi köze az ötszögletű vörös gyémántoknak az esethez. Nem az, amire mi szocializmusban szocializálódott olvasók elsőre gondolnánk. Nem ideológia a megfejtés, pogány szimbólum. (Eredeti címe: Az ördög csillaga, vagy Ördögcsillag). Izgalmas, ahogyan minden Nesbo történet. Sodró és feszült, olvastatja magát, a karakterek jók és hihetőek. A fordulatok érdekfeszítőek, a rendőrségen belüli helyzet külön tanulmányt ér. Úgy van megírva, krimi létére, hogy közben van mélysége is. Nesbo egyik fő erőssége a társadalmi háttér megjelenítése. A pozícióéhes, törtető Tom Waalerrel a rendőrség aranyifjú, piperkőc mintanyomozójával, mint Harry ellenpárja nagyon jól működik a regény. Azonban Harry súlyos, sötétebb, lelkiállapotával is jobban működik nyomás alatt, mint Tom.


"Minden okunk megvan rá, hogy azt feltételezzük, sorozatgyilkosok azóta léteznek, hogy a földön elkövették az első gyilkosságot." 


Ez egy komplex thriller, intelligens, boszorkányosan jó krimi, ami összetéveszthetetlenül magán hordozza a szerzője, Jo Nesbo stílusjegyeit. Fogyasztható módon, fordulatokkal és okos karakterekkel, a cselekmény többszörös csavarokkal rendelkezik. A "norvég krimikirály" ismét mindent eltalál a feszültség megteremtésében, kitett magáért. Olvasd és izgulj, amíg a Hóember október 12-én beköltözik a mozikba, vagy a legújabb 11. HH krimi a hazai boltokba kerül novemberben!


Jo Nesbo 1960. március 29-én Oslóban született.

Ígéretes labdarúgó-tehetségként indult, aztán jött az
a bizonyos térdsérülés, aminek most sok skandináv krimirajongó lehet hálás... Országos hírnevet szerzett zenészként és dalszövegíróként is zenekarával.

Első gyerekkönyve 2007-ben Doktor Proktors Prompepulver (Doktor Proktor pukipora, 2012) címmel jelent meg.

Krimiszerzőként 1998-ban elnyerte az év legjobb északi krimije (Denevérember) díjat. 2008 az év könyve Norvégiában a Hóember lett.


Köszönöm az élményt Mr. Neso!


Eredeti cím: Marekors

Eredeti megjelenés éve: 2003
Animus, Budapest, 2010
400 oldal · ISBN: 9789633243916 · Fordította: Petrikovics Edit






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése