2017. szeptember 9., szombat

Az őrangyal

Nicholas Sparks: Az őrangyal  





                                                                 







Megújult, új külsővel immár harmadszor jelenik meg Nicholas Sparks sikerregénye.




A Sparks regények történetei könnyen belopják magukat az ember szívébe. Most is sok ismerős, Sparks-ra jellemző stílusjegy vonul fel a történésben: idilli, tengerparti kisváros a helyszín, kicsit naivan romantikus történetfelépítés, valami sötét árny a múltból, az új jövő építése, akadályokkal. Mégis olyan szép, lelket simogatóan andalító, mint a tengerparti naplemente. Az alapötlet nem rossz, de elég lassú a kibontakozása. Úgy a 200. oldal felé kezdenek pörögni a dolgok. Addig a szereplők előéletét, vívódásait, gondjait olvashatjuk. Sok új nincs a történetben, ezt mondhatnám már az író körbejárta, megírta más megközelítésben. Nagyjából erről szólnak a Menedék, és a Mindig van holnap regényei is. Azt pedig abszolút bánt, hogy lehetett ennyire tutyimutyi férfifőhős, Mike karakterét nagyon eltúlozta a szerző. Nem mondom, nincsenek ilyen félénk, "aranyos mackók, nagyra nőtt gyerekek", de ez sok volt szerintem.



Főhősnőnk Julie, aki fiatalon, alig négy év boldog házasság után váratlanul megözvegyült. Élete összeomlott, első magányos karácsonyára készül, amikor csomagot, levelet kap... Jimtől, elhunyt férjétől. A szerető, előrelátó gondoskodás csodája, egy jó indítás ez a váratlan levél. A csomagban egy kölyökkutya van, aki valóban vigyázó őrangyal lesz Julie számára. Harminc felett, nem egyszerű új kapcsolatot építeni. Hiába társaslény az ember, vágyik is egy partnerre, nehezen nyit Julie is. A megoldás ott van a szeme előtt, azonban a régi barátra nem gondol, mint lehetséges új szerelemre. Mike pedig elég bátortalan, vágyódik, álmodozik, szereti Julie-t, de tenni az ügy érdekében nem mer semmit. A mellékszereplők közül Henry, Mike bátyja említésre érdemes, életre való, humora visz színt a történetbe, ahogy finoman biztatja öccsét. A másik izgalmas mellék karakter, Andrea. Ő Julie munkatársa, igazi kisvárosi pasivadász démon. Erre kissé rá is fizet a végén, túl messzire megy.



Julie, Singer a kutya és Mike életébe fordulópontot a városba feltűnő Richard hoz. Aki rámenős, jó munkahellyel és egzisztenciával rendelkezik. Egyből randira hívja, elkápráztatja Juliet. Az olvasó azonban érzi, ez a Mr. Tökéletes pasi körül valami sötét titok lappang. Valami nagyon nincs rendben.
Erre hamarosan Julie is ráérez, Richard erőszakos viselkedése hamar felnyitja a szemét. Mike pedig tétlenül asszisztál, magában szenvedve figyeli a bimbózó románcot. Elég soká, nagyon sok apró jel után vált tempósabbra a történet. Miután Julie visszakozik, Richard nem engedi... a számtalan "véletlen találkozás", éjjeli telefonok után hol máshol, mint Mike karjaiban talál végre menedéket. Férfi és nő egymásra találása, új életük, boldogságuk reménye a tét. Kit válasszon Julie, hirtelen két lehetséges szerelmet is elé visz a sors. Érzelmek kavalkádja, a boldogság keresése felnőtt fejjel, ennek drukkolhatunk olvasás közben.

"A düh és a szerelem egyazon érzés két ellentétes pólusa." 


                                                                     
Persze ennyire nem lesz egyszerű a két fiatal boldogsága. Richard nem adja fel! Feltűnik két rendőr, kutatni kezdik a férfi múltját. Több titok kiderül, egyre izgalmasabb és félelmetesebb a történet. A lelki hadviselésben Richard nagyon profi, megfélemlíti, igyekszik tönkre tenni Mike és Julie kapcsolatát. Az okok kiderülnek, és egy másik régi családi dráma bontakozik ki. Mi lesz a vége, hol és hogyan lelnek nyugalomra, boldogságra a szerelmesek? Mi Richard titka, ami a mozgatója az egész eseménynek? Valódi énjéről lassan lehull az álarc. Igazi pszicho-thrillerré válik a regény vége. Az emberi lélek mélységeibe visz el bennünket Sparks. Letehetetlenné válik, fordulatos befejezést kapunk. Az igazi főhős pedig Julie vigasza, támasza, Singer lesz. Ő ugyan áldozatul esik Richard praktikáinak, ám ellopja a tapsokat a könyv végén, szem nem marad szárazon.


A romantika nagymesterének ezen regénye a hetedik az életmű sorában, film is készült belőle. Idehaza ez a harmadik kiadása. ITT megvásárolhatod kedvezménnyel!

Azt pedig minden rajongó tudja már (remélem), hogy a szerző elfogadta a General Press Kiadó meghívását, és október 18. és 20. között Budapestre látogat, hogy találkozzon a rajongókkal! Ne hagyd ki, további infók a kiadó Facebook oldalán!






Nicholas Sparks: 1965. december 31-én született amerikai szerző.

Regényeinek témája többek között az Istenben való hit, a szerelem, tragédia és sors. 12 regényéből film is készült. Mozivászonra került többek közt: Üzenet a palackban (1999), Séta a múltba (2002), Szerelmünk lapjai (2004), Éjjel a parton (2008), Kedves John (2010), Az utolsó dal (2010), Igaz hittel (2011),Szerencsecsillag (2012)


General Press, Budapest, 2017
560 oldal · ISBN: 9789634520320 · Fordította: Németh Anikó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése