2017. szeptember 24., vasárnap

Agatha Christie 2:1

Agatha Christie: Az ABC-gyilkosságok  




                                                             









A népszerű krimikirálynő két remekét ajánlom ebben a posztban. A bőséges életmű alapjait képezi ez a két ismert krimi, amikor is Poirot izgalmakban bővelkedő nyomozása során derül ki az elkövető személye. Az indíték mind a két kriminél meghatározó.


Az ABC-gyilkosságok (The ABC murders) Agatha Christie 1936-ban megjelent regénye, idehaza is először 1936-ban jelent meg. Ez a gyorsaság meglepő volt számomra. Akkor Poirot és az ABC címmel a Pallas Kiadó Félpengős regények sorozatában, Földes Jolán fordításában került az olvasókhoz.


Hercule Poirot tizenharmadik nyomozása ez a krimi. Hercule Poirot kap egy levelet, amely figyelmezteti egy gyilkosságra, amelyet egy megnevezett városban egy meghatározott időpontban követnek el. Aláírásnak ABC szerepel. A detektívregény jó pszichológiai tanulmány, realista társadalomábrázolás, melyben a két világháború közötti angol társadalmi osztályok képviselői bukkannak fel. Jelentős volt a karakterek életének háttere, ezek bemutatása: az emberi sorsok is szerepet kapnak, például Alice Ascheré, az első áldozat esetén egy régi fénykép az, ami erre jó okot ad Poirotnak. A fiatalon gyönyörű nő, beleszeretett Franz Ascherbe, a daliás katonába. Azonban az élet mindkettőjüket alaposan megkínozta, a férj öreg korára részeges lett, és csavargó. Második áldozatunk a fiatal Betty Barnard, aki kicsapongó, flörtölő életet élt, nagykanállal merített az élvezetekből. Az élet két véglete: az idős, és a fiatal áldozat mellé a sor folytatódik, egy őrült sorozatgyilkos garázdálkodik, aki ABC-sorrendben öli meg áldozatait és mellettük egy ABC-menetrendet hagy. Azonban az igazság ennél összetettebb és rejtélyesebb. Az emberi önzés, gonoszság, a pénz áll a háttérben. Mint legtöbbször. Az indok egészen eredeti, szokatlan. Végig az orrunknál fogva vezet AC, hisszük és gondoljuk, amit szeretne. Mindennek jelentősége van, még annak is, amire nem gondolunk illetve véletlennek hisszük.

Poirot nyomába senki nem ér, lehet izgulni rendesen! Meddig megy el a titokzatos ABC, egyáltalán kit rejtenek a levelek? Mondjuk ez a levél dolog emlékeztetett erősen a Hóember történetére, ami ugyan sokkal frissebb krimi. Akkoriban a sorozatgyilkosok pszichológiájával még kevesen foglalkoztak, ami nem meglepő. Poirot tudja, hogy előbb-utóbb a gyilkos hibázik, és minden bűntett után Poirot egyre többet megtud a gyilkosról és a motívumáról. Majd a gyilkos is megtudja, milyen okos Poirot!


Agatha néni mosogatás közben találta ki a történeteket ezt mesélte. Nos, ez egy egy kerek, izgalmas és meglepő fordulattal záruló krimi. A gyilkosságok kitervelése és véghezvitele zseniálisan megszervezett. Poirot segítője Hastings kapitány is jelentős szerepet kap a történetben.



Helikon, Budapest, 2017
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632279268 Fordította: Vermes Magda








ÖT KISMALAC



                                                                                       


Anno, amikor elsőre olvastam mély nyomokat hagyott ez a krimi bennem. Elképesztően ördögi az elkövető személye és módszere. Egy mozgalmas krimi, amiben egy tizenhat évvel korábbi gyilkosság után nyomoz Poirot felügyelő. Egyébként az első olyan krimi az írónő életművében, amelyben egy időben jóval korábbi gyilkosságot kell kinyomozni. Először 1943-ban jelent meg




Talán mert elsők közt olvastam ezt az AC krimit, talán mert a szerelmi szál megfogott, hogy egy múltbéli eset után nyomoz, talán mert zseniális. Az egyik legjobb könyve szerintem, de a bőséges életműben mindenképpen a top 10-ben a helye. Ezt még filmen is érdemes megnézni. Az öt lehetséges gyilkos közül kettőre nagyon gyanakodtam. Végül persze, egyik sem lett gyilkos. Öt ember, ötféle változata a történetnek. Minden ember másként látta, másképp emlékszik részletekre. Poirot azonban kibogozza a szálakat. Ez egy klasszikus rejtély, egy szerelmi háromszög, a megoldásban a tisztán látás sokat segít.


Egy fiatal nő meglátogatja Poirot-ot, és arra kéri, hogy vizsgálja meg egy érdekes és kihívást jelentő gyilkossági esetet: az édesanyját 16 évvel ezelőtt elítélték az apjának mérgezéséért, de a halálos ágyán írt a lányának egy levelet, állítva, hogy ártatlan. Nos, ha Caroline Crale nem ölte meg a zseniális festőt, a kicsapongó férjét, ki tette? Poirot előtt nincs titok, kideríti a valódi tettes személyét.


Még mindig az egyik kedvenc Agatha Christie könyvem.

Az Agatha Christie krimik évtizedek óta nagy népszerűségnek örvendenek világszerte. Idehaza is egy-egy kötete többféle borítóval megjelent az évek hosszú sora alatt. Most a Helikon Kiadó ad egységes, friss arculatot a krimiknek. Az életmű sorozat borítóit Tillai Tamás grafikus tervezte. Jellegzetességét a szerző aláírása, a borítók egységes színvilága adja.







Helikon, Budapest, 2017
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632279305 Fordította: Szíjgyártó László

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése