2017. július 12., szerda

Szerelmes élet

Zeruja Salev: Szerelmes élet



                                                                                         














Mindig izgalmas kirándulás egy másik kultúra, egy másféle hagyományokon alapuló közösség történetének megismerése. Izraeli író regényéhez még nem volt szerencsém. Érdeklődő kíváncsisággal vettem kézbe a végre magyarul is megjelent Zeruya Shalev Szerelmes élet című regényét.

A kortárs izraeli irodalom egyik legnagyobb sikere szókimondó szexualitásával, bibliai és pszichológiai utalásaival egy szerelmi viszony érzékeny területeire navigál: a képtelen kapcsolat egyszerre fennkölt és groteszk, szent és profán, felszabadító és felemésztő. Mondhatnánk, nincs új a nap alatt, egy szerelmi háromszög-történetről olvashatunk, aminek a vallási szokások, apa-lány kapcsolat ad keretet. Furcsa, különös, de mindenképpen meghatározó ez a ragaszkodó szeretet. Mélyebb érzelmi síkokat is megmutat a történet.




A szülő-gyermek viszony rejtélyességéről ír, a női lélek öntudatra ébredéséről. Megrendítő, súlyos történet, szeretettel teli, titokzatos, szívfacsaró. Ezeket az érzéseket éltem át Jáárá történetének olvasása közben. A vallási köntösbe bújtatott gonoszságról, a nők kiszolgáltatottságáról olvashattam.
Jáárá unalmas házassága Jonitól való lelki eltávolodása az alap, amihez az izzó érzelmeket, és a szenvedélyt Árié megjelenése hozza. A férfi sokkal idősebb a nőnél, sőt, édesapja barátja.
Sodró, olvasmányos és megrázó a hosszú körmondatokba foglalt történet. Néhol brutálisan őszinte, felkavaró, jól felépített dramaturgiájával egy más kultúra, más világrend, más erkölcsi és családi hagyományok világába érkezik az olvasó. Több szálon is fut a történet, megelevenedik a gyerekkor is. Vannak sötét családi titkok, amik a jelenre erősen kihatnak. Mindenki a maga rögös útját igyekszik járni a családban. Senkinek sem könnyű, és nem tudnak egymásnak segíteni. Az izraeli valóság kegyetlen, öntörvényű világát tárja elénk a regény.


Az izraeli írónő magas színvonalú irodalmat művel, s az effajta irodalomnak Európában komolyabb közönsége van, mint hazájában.
A regény történetének simulékonysága, finom vibrálása, jelen és régvolt között a határok elmosódnak. Felvillannak emlékek, amik jóvátehetetlenné tesznek mindent. Szomorú szöveg apáról, annak hatásairól. Kislányok életében különösen mély az apakép hatása. Ez érződik a már felnőtt Jáárá életének mozzanatain is. Az egyre szenvedélyesebb szerelmi viszonya Áriéval, a megélt erotikus lázadás formája.

A férfi erőszakos személyisége fogva tartja, nem képes megszabadulni tőle. Teljesen Árié bűvkörébe kerül, amit az erotikus szenvedély tart életben. Furcsa háromszög ez, hiszen Jáárá próbálná megmenteni kapcsolatukat Jonival, amikor meghal Árié felesége. Jáárá átköltözik hozzá egy bőrönddel a férfihez, ahol kezdetét veszi a hétnapos rituális gyász. Más, számunkra szokatlan hagyományokat is bemutat a regény cselekménye az olvasónak. A női sors, a nők kiteljesedő és felszabaduló önmegvalósítása, a szabad érzelmek ábrázolása a hagyományok árnyékában. Egy különleges utazás keretében ismerkedhet az érdeklődő olvasó a női lélek titkaival. A Szerelmes élet 25 ország után itthon is megjelent, Adler Judith fordításában.





Zeruja Salev: Meir Salev írónő lánya, 1959-ben született Izraelben, a Kinneret kibucban.
Bibliatudományból szerzett egyetemi fokozatot, jelenleg kiadói szerkesztőként, íróként dolgozik. Eddig öt regénye jelent meg; több német és francia irodalmi díj kitüntetettje. Ez a regénye 2014-ben nyerte el a Femina-díjat.







Libri, Budapest, 2017
388 oldal · ISBN: 9789634332220 · Fordította: Adler Judith

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése