2017. július 26., szerda

A Baltimore fiúk

Joël Dicker: A Baltimore fiúk 




"Ha a kezükbe kerül ez a könyv, kérem, olvassák el."


                                                                                                   





A genfi szerző előző igen sikeres regénye Az igazság a Harry Quebert ügyben után ismét egy magával ragadó, okos regényt ad olvasóinak. Ez a harmadik megjelent regénye.

Joël Dicker egy család krónikáját tárja elénk, ami elviszi olvasóit egy sötét családi történetbe. Lendülettel és szenvedéllyel, szeretettel ábrázolja szereplőit: megismerjük a siker rögös és rázós útját, testvéri és baráti összetartást, ami mégis elvezet a nagybetűs Tragédiához. Szerelemmel, apró titkokkal, a gyermekkor illúziót adó délibábjával az életről. Kik ezek a Baltimore fiúk? Marcus Goldman egy sikeres író, ő a narrátor tiszteleg az emlékük előtt, és kéri, a könyvet olvasunk el.

Egy amerikai család idilli története, két kláné, ami a felívelő siker után hullik darabjaira és Tragédiába torkollik. Marcus a kamaszéveikről mesél, amit unokatestvéreivel Hillel, aki roppant okos, intelligens és Woodyval, aki vad és szenvedélyes megélt történetüket meséli el. Elválaszthatatlan hármasukhoz Alexandra csatlakozik később, akibe mindhárom fiú szerelmes lesz. Mind az érzelmi oldala, mind a cselekménye erős volt és szerteágazó, mégis jól követhető. A történet atmoszférája erős, a regényalakok élnek. Számomra Irvin Shaw családi történetét és mesélési stílusát idézte a Gazdag ember, szegény ember regényét.

A felhőtlen gyermekkor boldogsága, ennek állít emléket maga a mese. A recept összetevők korántsem eredetiek: a két testvér ki nem mondott állandó versengése, a szerelem, a pénz és a félreértések egyvelege. A szégyen és megbánás, a hatalom-pénz biztos háttere, az elfojtott indulatok és érzések, amik nem jutnak felszínre. Csak amikor már késő. Ehhez hatékony kombináció lehet a délibábos, boldog gyermekkor, ami a Tragédiához vezet. Úgy, hogy közben a szereplők sem veszik észre, a vesztükbe rohannak... Megsemmisítik a boldog életük alapjait, romba dől egy épület, ahol még a homlokzat is illúzió. Az okok, a miértek sorozata elképesztő. A lavina is egyetlen hópehellyel kezdődik.


A Goldman-testvérek két klán: a középosztálybeli (ide tartozik Marcus is) New Jerseyben élő, míg a másik ága a családnak egy luxus otthonban, Baltimore kertvárosában él. Ők az idilli család. A két testvér (Hillel és Woody) látszólagos jó kapcsolata mögött hatalmas indulatok feszülnek. Ám adnak
a látszatra. A gazdag család két fia közt ismétlődik a régi, ám elfojtott testvérviszály, az egészséges féltékenységekből, egymással való állandó versengésekből, félreértésekből mégis egy erős, szeretetteljes és összetartó család képe bontakozik ki. Érdekes ahogy hull le a lepel, derülnek ki apróbb titkok, mögöttes érdekek. Az évek múlásával a Baltimore-Goldmanok élete összeomlik.



Szerzőnk annyira jól adagolja, tudja oldalról oldalra fokozni a feszültséget, hogy a kezdő mondatra a választ úgy 400 oldallal később kapja meg az olvasó. Nem hagy nekünk más választást, nem tudunk ellenállni a késztetésnek, oldalról oldalra mesterien fokozódik a feszültség, hogy többet megtudjunk a család életéről és az elkövetett hibákról. Ehhez kell visszautazni a múltba, megismerni a család életének mindennapjait. A történet egy thriller hangulatát idézi, a tények kerülnek bemutatásra több szemszögből. Lépésről lépésre ismerjük meg az elmúlt boldogság képeit, a szeretetteljes múlt emlékmorzsáit, amit a jelen történései szakítanak meg. A két főhős közt kialakult ellentétre is választ kapunk. A Goldman-klán sorsa által bepillanthatunk a '80-as, '90-es évek és a jelen Amerikájába. Végig akadnak váratlan helyzetek, drámák, de a végső kibontakozó dráma mindent felülírt számomra. Rámutat: a boldogság is múló állapot, emlékeket kergetni nem érdemes. A tragédiák is az élet részei, bár sok esetben mi magunk idézzük elő, azzal, hogy nem figyelünk eléggé egymásra. Filmszerűen pergő képek, látványos érzelmek, összetartó baráti szövetség, családi ünnepekről a siker árnyairól mesél egy nagyszerű történetben Joël Dicker. Egy tehetséges mesemondó áll előttünk.



"A könyvek erősebbek, mint az élet. Szebben nem is lehetne visszavágni az életnek, mint egy könyvvel."







Joël Dicker 1985. június 16-án született Svájcban, jogászként végzett, regényeit franciául írja.
2012-ben jelent meg Az igazság a Harry Quebert-ügyben című regénye, melyet több mint harminc nyelvre fordítottak le, és többek között Gouncourt- és Femina-díjra jelölték. Ez a harmadik regénye.

Eredeti mű: Joël Dicker: Le Livre des Baltimore

Eredeti megjelenés éve: 2015
Libri, Budapest, 2017
536 oldal · ISBN: 9789634330561 · Fordította: Pacskovszky Zsolt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése