2017. június 14., szerda

Gránátok a becsületért

Izolde Johannsen: Gránátok a becsületért
Bismarck
A birodalmi zászlóshajó tündöklése és bukása








                                                 







A birodalmi zászlóshajó története ismét egy jól megírt történelmi regény, ami mögött látszik a téma iránti lelkes elhívatottság, hozzáértés. A regényes történelmi események valós dokumentálása, emberek sorosának ábrázolása, a történelmi személyek és tények iránti tisztelet. Az első regény történései után beleszerettem ebbe a témába, kíváncsian vártam a folytatást.



Az iskolai tananyag kevéssé tér ki a II. Világháború tengeri csatáira, azok résztvevőire. Kiváló, tartalmas és érdekes kiegészítő is lehet a regény eseményeinek ismerete. Nem volt ez sosem kedvenc témám, talán ezért is nyújt hasznos információkat a cselekmény ismerete. Tanulságos a történelem eme szelete, érdekes háttéradalék a háborúról, emberi sorosokról. Igen izgalmas és fordulatban gazdag a történet, filmszerűen peregnek az események. Sok valós, eddig titkos háttér információ, érdekesség a háború emberi oldalának érzékeltetése és összefüggések bemutatása, amit a könyv ad. Érezhető rajta az alapos, mindenre kiterjedő kutatómunka. Háborús jelentés a tengerekről, a történelem viharaiban maga az ember jelenik meg.

Az első regény története az Admiral Graf Spee páncéloshajó pusztulásával ér véget. Az életben maradottak hazaszöknek, hogy ismét szolgálatba álljanak. Így tesz, érkezik haza hosszú és viszontagságos út után Paul Ascher is. Rá vár egy hálátlan feladat: az első rész egyik legkedvesebb szereplője, az elpusztult hajó ifjú matrózának, Matthiasnak a családját keresi fel. A megelevenedő emlékek az Admiral Graf Spee sorsát idézik meg. Paul és családja újbóli találkozása is megindító.





A hazacsempészett hajónapló, majd az elkötelezett hazaszeretet ismét a fedélzetre szólítja. Megismerjük a hajót, ami magát a birodalmat szimbolizálja. Nem csak méretei, felszereltsége révén
volt tekintélyes, ahogyan a névválasztással is utalni igyekeztek a hajó fontosságára. A Bismarck a Német Birodalom új büszkesége lett, a Vaskancellár szellemisége hatja át ezt az akkor tökéletes hadihajót. A tengereken való diadal reménye jól érezhető, hiszen a Bismarck volt a világ legnagyobb szolgálatban álló hadihajója akkoriban.

Négy ember sorsa fonódik össze szorosan a hajó történetével, ezeket ismerhetjük meg közelebbről, részleteiben. Günther Lütjens admirális, Ernst Lindemann sorhajókapitány és Paul Ascher élete és a támogató Buckhard báró alakja lesz a történet fontos eleme. Elképesztő az az elhívatottság, alázat és szeretet, ahogyan a matrózok viseltettek kapitányuk iránt. Az emberi életek, sorsok összefonódása a történelem viharaiban ismét bizonyságot nyert. Apró, ám fontos tényező az ember.


Ahogy a Bismarck végre elhagyta a kikötőt, hogy első bevetésére induljon, egy reményteljes, ám tragédiába torkolló utazásnak lehetünk részesei. A hajónak ugyanis ez lett az első és utolsó útja.
A Bismarck 1941. május 18-án útnak indult és május 27-én süllyedt az Atlanti-óceán mélyére.




Természetesen sikeres bevetésekről is olvashatunk, azonban amikor az angol flotta vezető hajóját, a Hood csatacirkálót elsüllyeszti a Bismarck, saját sorsát is megpecsételi. Összefognak ellene és űzőbe veszik. A négy támadó angol hadihajó ellen már nincs esélye. A Bismarckot elsüllyesztő Tovey admirális szerint a német csatahajó vitézül küzdött még a tehetetlen állapotában is, ezzel pedig kivívta a brit tengerészek elismerését. A hajót és legénységét az ellenség is nagyra becsülte. A kisemberek élete ezúttal is nagy hangsúlyt kap. Most a szakács fiú története lesz az, ami különös drámát vázol fel. A matrózok élete a hajón, és a hadviselési technikák képei látványosak, színesek. Érezni a feszült várakozást, hogy vége elinduljanak, a harcok izgalmát, a lőpor füstjét, a viharos, sós tengervíz veszélyeit. Megrázóan drámai pillanatok tanúi lehetünk a hajó utolsó óráiban.




A végső összecsapás megpecsételte a német hajó sorsát. A dráma napokat vett igénybe, sérülten is minden igyekezetükkel próbáltak egérutat nyerni. A sérült kormánylapát miatt kormányozhatatlanná vált hajó, és a 18 torpedó találat azonban nem adott esélyt erre. A kapitány itt is megmutatta emberi nagyságát. Hajójával együtt merült az óceán mélyére. Csupán 118 matrózt mentettek ki az angolok, míg a Bismarck fedélzetén 2093 ember vesztette életét.

Izolde Johannsen ismét mesteri és pontos képet ad a kor embereiről, haditechnikájáról. Színesen, olvasmányosan mutatja be a történelem ezen időszakát. Pátosz, részrehajlás nélkül, merülhetünk bele a héroszi küzdelem megismerésébe, ami vér, verejték és becsület árán mutatja be a Bismarck és matrózai sorsát.  A történelmet közel hozza, és szórakoztató megismerését nyújtja a könyv. Remek különóra ez történelemből, a főhősök életútja mellé. A harcok leírása is szemléletes, látványos képeket kapunk. Stílusa lendületes, filmszerű, a történetek adottak és valósak. A könyv végén pontos adatok olvashatóak a hajóról, és a matrózok nevei is felsorolásra kerültek. Külön érdekesség az utószó, hogy a Bismarck megkeresésére tett erőfeszítésekről is olvashatunk. A megtalálása 1989 nagy szenzációja volt. Összességében úgy vélem, mindenkinek hasznos lehet megismerni ezt a történetet.

A regény ITT kedvezménnyel megrendelhető!




A Bismarck roncsa jelenlegi állapotában, közel 5 kilométer mélyen, az atlanti fenéksíkságon

Forrás: Wikimedia Commons/Ken Marshall



A regény honlapja és facebook oldala:
http://granatokabecsuletert.blog.hu/


 Underground, Budapest, 2017
450 oldal · ISBN: 9789631284737

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése