2017. június 7., szerda

Az inkvizítor - Eretnek 1.

Trux Béla: Az inkvizítor
Eretnek 1.





                                                                     





A templomos lovag és az Akkon ostroma az utóbbi évek kimagasló történelmi regényei közé tartoznak. A historikus regények írói közül új nagy tehetség került a figyelem középpontjába. Trux Béla nevét azonnal megjegyezték az olvasók.


Nagy elvárásokkal álltam neki ennek az új könyvének, és egyáltalán nem kellett csalódnom. Folyamatosan lekötött, a történet jól felépített, gondolkoztatja az olvasót. Tetszett és élveztem a szépen megírt mondatokat, az irodalmian szép nyelvezetét, amit jó volt olvasni. A sok bölcs gondolatokat és az alaposan kidolgozott, részletgazdag, fordulatos komoly történetet, amit a szerző alkotott. Sok-sok mindenre rácsodálkoztam, sok-sok információval lettem gazdagabb, tanultam új dolgokat, amiket Trux Béla a történet folyásába szőtt.


A regényből egy olyan világot ismerhetünk meg, amiről a mai olvasók igen keveset tudnak. A középkor történelméről szinte alig tanítanak az iskolákban és kevés a korszakról szóló olvasmányos irodalom is. Itt kérem szépen minden tökéletesen van felépítve, megkomponálva. Több ez, mint egy -két csataleírás, kalandok fűzére. Több karakter is igencsak rejtélyes, kíváncsi vagyok rájuk a továbbiakban is, a főszereplő sorsa pedig különösen érdekel. Izgalmas, szórakoztató volta mellett aktuális. Vallási fanatizmusról és emberi ostobaságról mesél a történet. A XIII. század végén játszódó történet főhőse az ifjú Lyoni Wolfgang, egy német kisnemes másodszülött fia. Az ifjú Wolfgangot olthatatlan tudásvágy, hatalmas kíváncsiság jellemzi. Képes rá, hogy kedvenc professzora után menjen Párizsba, tőle tanulhasson tovább teológiát.


Az egyetem könyvtárának zárolt részlegébe is sikerrel jut be: tényleg mindent bevet, kis csalást, a zsarolás sem tartja vissza, hogy kitűzött célját elérje. Ezek a jelenetek erősen emlékezettnek a Rózsa nevére, ám a titkok, felfedezések igen meglepőek ezúttal is. Azonban, cseppet sem meglepő módon a kíváncsiskodása felkelti valakinek az érdeklődését. Passaui Paulus inkvizítor a regény másik főhőse, nos nem lett a kedvenc szereplőm, hiszen felsőbbrendű lenéző gőgje, elvakult Róma-imádata többször megbukik, erősen megkérdőjeleződik az eseményekben. A szeretet nevében terjesztik Róma befolyását, hatalmát, miközben embereket kínoznak, ölnek meg. De ez így van jól. Úgy vélem sok olvasó rácsodálkozik a tényekre, a kidolgozott háttérre. Azután pedig elgondolkodhatunk, mekkora hatalmas tudással bírt már akkoriban a magyar nép. Aztán most mégis ott tatunk, ahol. Izgalmas kalandozásban lehet része az olvasónak az egykori Magyar királyság városaiban.



Paulus elfogatja és egyezséget ajánl neki: álljon a szolgálatába, legyen a tanítványa, vagy máglyára kerül. Wolfgangnak nem marad túl sok lehetősége, rááll az erősen egyoldalú alkura. Ezzel veszi kezdetét izgalmas és kalandokban bővelkedő, közös utazásuk. Az eretnekség nyomait keresve, egész Európát bejárják. A Szentszék utasítására a Magyar Királyságba is eljutnak, ahol akkor a Kunnak is nevezett IV. László uralkodik. Egy délvidéki eretnekfészek felderítése során azonban a katonáik elárulják őket, és a két inkvizítornak menekülnie kell. Előbb a besenyők, majd a kunok fogságába kerülnek. Itt életük sora jobbra fordul, és Paulus egy alku révén szabadon távozhat is.


A fiatal Wolfgangot túsznak hátra hagyva, aki ezután közel egy évet tölt a kunok között félig fogolyként, félig vendégként. Itt lép be a történetben a romantika, lesz egy kibontakozó szerelem. Finom líraisága, szép pillanatokat ad az olvasónak. Így lesz alkalom, hogy megismerjük életüket, szokásaikat, kitérve a gyermeknevelés, ruha és hajviseleten és gasztronómián át, a családi hierarchiák bemutatásán át egészen a lovak színének jelentőségén, a harcviselési praktikákig. A kunok szinte állandó, folyamatos harckészültségben éltek. Erőt, ügyességet igénylő harci tudásukat képezték. A ló pedig különösen fontos és jelentős volt életünkben. Bőséges, alapos információkat olvashatunk erről is.

Közben Wolfgang egyre alaposabban megismeri a szkítai kereszténység tovább élő töredékeit, és ahogy bővül a tudása, úgy szaporodnak benne a kételyek saját hitével és küldetésével kapcsolatban is. A régi rovás írás és egyéb hagyományok háttere nem hókusz-pókusz, nem eretnek varázslat, hanem tudás van mögötte. Mind orvoslásban, mind pedig az asztrológiában igen jártasak voltak. Hiába, Rómából nézve minden másképp van... azaz: minden pogány, ami nem római! Nép és nemzetpusztító tevékenységük a későbbiekre nézve igen sikeresen működött. A krónikaírók többsége sem tekinthető mindig hiteles forrásnak, hiszen a maga szája íze szerint formálta az eseményeket!


                                                                                     
Nem csak a párizsi iskola könyvtára rejt titkokat, de az érseki és királyi könyvtárban is talál Wolfgang meglepő írásokat. A keresztény hagyományok, a hitvilág félremagyarázása megdöbbenti és felnyitja a szemét az ifjúnak. Tetszett a fejezeteket felvezető pár soros intro, kis előhang. Ezek is a régies emlékiratok hangulatát idézték meg az olvasónak. Az alkímia is fontos szerephez jut a történetben, talán az egyik legmeglepőbb része a regénynek.

Trux Béla kiterjedt történelmi és néprajzi kutatásokon alapuló regényének cselekménye párhuzamosan zajlik a korábban megjelent két regényével, A templomos lovaggal és az Akkon ostromával.
Olvassátok! Friss, olvasmányos és eredeti. Nagyszerű könyv egy nagyszerű írótól! Az igényes és elgondolkodtató történelmi olvasmányok kedvelőinek ez egy igazi csemege.





Hálás köszönetem a Gold Book Kiadónak és a szerzőnek, akik lehetővé tették, hogy a megjelenésre elolvashattam a könyvet.

Az Eretnek és a kiadó további újdonságait vásárold meg webáruházukban akár 35% kedvezménnyel és ingyenes szállítással! IDE KATTINTS!



Trux Béla − Miskolc, 1976

informatikus mérnök. Családjával jelenleg is Miskolcon él, két gyermek édesapja. Irodalmi pályafutása egy történelmi nagyregénnyel vette kezdetét: a kétkötetes Akkon sorozat a 2012-es Ünnepi Könyvhétre jelent meg.

− A templomos lovag (Akkon I.)

− Akkon Ostroma (Akkon II.) – Aba Könyvkiadó, 2012

Történelmi novellák:

− Gyere velem babám, Istennek kebelére (Sorsok és Évszázadok − TRT Antológia, Historycum Kiadó, 2016)

− Tamata (Oltár, Kard Legenda − TRT Antológia, Historycum Kiadó, 2015)

− A kereszt (1956 − Kezében szabadság – ’56-os antológia, 2016)

− A becstelen lovag (TRT Antológia, Historycum Kiadó, 2016)

SF novellák:

− Második vízözön (2045 – Harminc év múlva − Ad Asrta, 2015)

− Otthon (Távoli Kolóniák – Ad Astra, 2016)
Fantasy novellák: − A bánat könnyei (Kapuk és átjárók – Főnix Könyvműhely, 2016)

Fotó: Racskó Péter, Kelet-Magyarország napilap


Gold Book, Debrecen, 2017
492 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634264163 · Borító: Csikász Katalin



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése