2017. június 29., csütörtök

A megváltás útján

John Hart: A megváltás útján







                                                                                 








Ahogy a cím azt sugallja, ez egy sötét történet. A szereplők közül többen is várják a megváltást, így vagy úgy. Az írás fantasztikus! Ez az én első John Hart-regényem, de biztosan nem ez lesz az utolsó. Ez egy kemény, brutálisan gonosz thriller, amely Észak-Karolinában zajlik.



Az erős és döbbenetes nyitójelent rögtön a gyilkossággal indul. Majd ugrunk az időben, és a regény kezdetekor találkozunk az egykori zsaru, Adrian Wall-lal, aki tizenhárom év után éppen szabadul a börtönből. Egy olyan bűncselekményért, amelyet elkövetett vagy nem. Ez sokáig nyitott marad, de akkor vajon miért is nem tiltakozott, miért ült ennyit esetleg ártatlanul? Sok homályos részlet van ebben a történetben, akad mindig váratlan fordulat. Ugyan ezen a napon, a tizennégy éves Gideon Strange, aki az egykori áldozat fia, elhatározza, hogy megöli Wall-t és bosszút áll az anyja meggyilkolásáért. Ez ugyan kudarcba fulladt és a fiú súlyos, lőtt sebbel kórházba kerül. De ki lőtt? Nem ez az egyetlen kérdés, ami válaszra vár. A későbbiekben is mindig van pár érdekes csavar.




Néha nehéz megkülönböztetni az ártatlanokat a bűnösöktől. Zseniálisan szövi a szálakat az író, mindenki gyanús lesz, mindenkinek titkai vannak. És micsoda titkok! Mesterien felépített borzongás, mely többször tévútra vezet, hiába építi fel sorra az újabb és újabb elméleteket az olvasó, azok rendre megdőlnek. Tökéletesen sötét, tekervényes, meglepő az események sora. Jó volt a történet felépítése
is, hogy több szálon fut a cselekmény. Lendületes, izgalmas történetet kaptunk, színes karakterekkel.


Nem veszem el az olvasás és a felfedezés örömét, olvassátok el, érdemes! Sötét titkok, mély fájdalmak vannak a csavaros thriller mélyén. A végére persze minden mozaikdarabka a helyére kerül, nem marad elvarratlan szál. Több tény is megfogalmazódott bennem, némi kilátás nyílt arra, hogy egyes szereplők először az egyik irányba fordultak, aztán a másik oldalra. Aki jónak tűnik, nem biztos, hogy valóban jó fiú. Mindenki Adriant üldözi, őt akarja.

A korrupció, hatalomvágy és a börtönélet a Pokoli lecke történetet idézte időnként. Az igazán rossz emberek ravasz és szörnyen erőszakos szociopaták, nem csak a jelenben. A légkör sűrű és klausztrofóbiás. Néha nehéz volt az olvasást folytatni, a lelki traumák, a bűn sötét mocsarában gázoltunk. Elizabeth és Adrian élete is sok rejtélyes titkot rejt, ami lépésről lépésre bontakozik ki az olvasó előtt. A múlt fájdalmas emlékeket hordoz.



A lelki háttér is remekül működött minden szereplőnél. Elsősorban a női főhősünk Elizabeth Black nyomozónál. Ő egy lelkész lánya, abban a templomban történt a régi bűn. Szigorú neveltetést kapott, mégis rendőr lett. Az pedig egyértelmű, hogy minden Adrian ellen szól, mindenki egy emberként őt gyanúsítja, csupán Elizabeth kételkedik az ártatlanságában. Valakinek Adrian nagyon az útjában van. Elizabeth régi életének sötét titkai, és a jelen fegyelmi ügye remekül keveredik a kisváros titkival. Nem is kell mondanom, lesznek újabb és újabb áldozatok, amit egy szörnyű felfedezés még tud fokozni. Miféle titkokat rejt a régi templom? Ki a sorozatgyilkosunk, mi az emberrablások és kegyetlen gyilkosságok motivációja?

A mozaikdarabkák a végére sötét, de valós képet adnak. Borzongató és feszült rejtélyek akadnak bőséggel. Wall feltételezett bűneivel és háttér történetben a tizenhárom éves bűnnel. Képbe kerül még egy régi rablás révén a pénz szerepe is. Minden apró részleteknek fontos helye van, amelyek az igazsághoz vezethetnek. A regénynek a lelki oldala is kellőképpen súlyos, átérezhető. Ahogy a történet kibontakozik, minden összekapcsolódik a végére. Izgulunk, rettegünk, amíg a végén minden tisztázódik, és ezzel a feszültség is feloldódik. A bűnös elnyeri megérdemelt "jutalmát".




Hart komor képet fest egy kis észak-karolinai közösségről, ahol a bűncselekményekért való megtorlás megtörténik, és mindenki ismeri mindenkit. Az idősebb ügyvéd Faircloth "Crybaby" Jones alakja volt még kedvencem a történetben. Talán ő a minden titkot tudó, vagy sem. Logikusan, mesterien felépített történet, szerelemről, pénzről és barátságról, amit minden krimikedvelőnek ajánlok.


A regényt ITT tudod kedvezménnyel megvásárolni, akár e-könyv formátumban is!






John Hart: 1965-ben született amerikai író. Idehaza eddig hat regénye jelent meg a General Press Kiadónál a Világsikerek sorozatban.



General Press, Budapest, 2017
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634520078 ·
Fordította: Nagy Nikoletta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése