2017. május 14., vasárnap

Véres arany

Blake Crouch: Véres arany 




                                                                                   









Kifejezetten jó volt olvasni, szépirodalmi igényességgel megírt kalandos történet ez, sok szépséges tájleírással, érzéssel ábrázolt emberi drámákkal, amik megfogtak.


Egy nem szokványos könyv, különös hangulatú és varázslatos kalandok szövevénye. A kincsvadászat mindig izgalmas téma, titkok és veszélyek forrása. Most is így van ez. 1893 karácsonyán Abandon városka minden lakója nyom nélkül eltűnik... Erős és izgalmas kezdés, hiszen valóban azt mutatja a kép, egyszerűen kisétáltak a lakók, minden holmijukat érintetlenül hátrahagyva. Sem nyomok, sem maradványok nem kerülnek elő a későbbiekben. Az alig száz ember lakta városkában azonban nincsenek véletlenek... Abandon az Elveszett Város aranybányászatáról híres. Nem kérdés, a titok nyitja valahol ebben keresendő.


2009-ben járunk, amikor egy történészprofesszor és újságíró lánya néhány segítővel nekivágnak kideríteni a titok hátterét. Veszélyes feladatra vállalkoznak, hiszen előttük is volt már hasonló expedíció, akik szintén nyom nélkül tűntek el. A legenda a kísértetekről persze erősen tartja magát, nem is beszélve az időjárás okozta kihívásokról. A hóhatár feletti állapotok alaposan próbára is teszik őket. Az olvasó érzi a süvítő hideget, a hóvihar képei látványosak, átélhetőek.


Igazán jól összerakott, alapos történet, aminek stílusa és hangvétele is remek. Szóval tud írni a szerző, ez ennél az első regénynél is érezhető. Ezzel megmutatta oroszlánkörmeit, érdemes lesz rá figyelni. Amint azt tudjuk, ígértét be is váltotta a későbbiekben. A Wayward Pines-trilógiával valóban bebetonozta nevét, a modern thriller legnagyobbjai közé került. Szerintem mindig izgalmas és érdekes felfedezés egy sikerszerző korai regényét elolvasni. Honnan indult, hogyan tudott sikeressé lenni.

Fordulatos thriller ez, rengeteg kalanddal, veszélyes helyzettel. Párhuzamosan bontakoznak ki a múlt és a jelen eseményei, jól nyomon követhető a két történet. Engem nagyon magával ragadott a történetbe épített csavarok, váratlan helyzetek. Hangulata és nyelvezete jól illeszkedik, gondos munka. Tényleg nagyon összetett, jól felépített volt. A történet sem mindennapos, érdekes volt ahogyan a két idősíkon játszódó események összekapcsolódtak. A feszültség pont kellő mértékben van adagolva a két idősík között. Különösen fontos és döbbenetes lesz a végén lévő információ, ami bizony sok előzményt tesz helyre és kap jelentőséget néhány nem annak gondolt esemény. Kevés romantikával ábrázolt emberi sorsok, drámák bontakoznak ki. A szereplők között feltűnik egy fényképész házaspár, akik paranormális jelenségeket fotóznak, azokra keresnek magyarázatot.


Különösen ügyelt a szereplők hátterének ábrázolására, jól kibontva ismerjük meg ezeket. Mind a régi történésekben, mind pedig az új nyomozásban találni különös sorsokat. A néma zongoristanő vagy a férjét öt éve váró, szobáját el nem hagyó nő története tragikus, ahogyan Abigail és apja viszonya sem mentes egyéni drámáktól. Apa-lánya között évek óta húzódó konfliktus van. Ennek hátteréről is beszámol a történet. A városka papja talán a legkülönösebb szereplő, de Billy és Oatha alakja is kiemelkedik a rosszak oldalán. A pszicho-thrilleri elemekkel megtűzdelt könyv végén még tartogat meglepő és váratlan izgalmakat. Crouchnak sikerült meglepnie ezzel és szerintem döbbenetes kiindulópontot kapunk a végén. Az emberi gonoszság kapzsisággal párosult veszélyes és véres valósággá válik. A nívós szórakoztatáson túl, remek kalandok, izgalmak és sötét titkok várnak az olvasóra. Az Elveszett Város titka megoldódik, lesz vér, lesz arany, ám ez valóban sok ember életébe kerül, még napjainkban is.


Ami kifejezetten még tetszett, hogy az író nem csak a fantáziájára támaszkodott, hanem bőven utána is nézett a történelmi háttérnek, a könyv végén sok forrásanyagot fel is sorolt.




Eredeti mű: Blake Crouch: Abandon
Eredeti megjelenés éve: 2012



Agave Könyvek, Budapest, 2017
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634192299 · Fordította: Bosnyák Edit





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése