2017. május 11., csütörtök

A drogbárók bankára

Robert Mazur: A drogbárók bankára 


                                                                             








Az 1980-as évek végén öt évig Robert Mazur lett "Bob Musella". Az ügynök, aki beépült a drogbárók közé, mint elismert pénzmosó. Kivívta bizalmukat, tiszteletüket. Aminek eredményeképpen sok magas pozícióban lévő bankár és drogbáró ellen indult büntetőeljárás. Erről a titokzatos akcióról olvashatunk részletes beszámolót a könyv lapjain. Valódi csemege, igaz történet ez.


Valóban lebilincselő, egyenesen elképesztő, amit emberileg véghez vitt ez az ember, aki nemzetközi bankárnak és befektetőnek kiadva magát tevékenykedett. Lépésről lépésre ismerhetjük meg az alaposan és nagy gondossággal felépített akció részleteit. Megelevenednek a rendőrségi dossziék, nyomozati anyagok. A törvényesség teljes hátterével kihasználva ismeretséget, befolyással bíró, pozícióban levű döntnökökig látjuk az eseményeket. A beépített ügynök élete természetesen végig veszélyben volt, ennek tudatában vállalta az akciót. Az Egyesült Államok Vámügyi Szolgálatának különleges ügynöke, Robert Mazur élete megszűnt, amikor felöltötte magára Bob Musella titkos álarcát.


Igazi művészet volt fedett ügynökként dolgozni, beépülni hosszú éveken át a világ sorsát is irányító korrupt pénzemberek közé. Egy egészen új, hiteles személyiséget teremtve került sor erre a nehéz
és különleges feladatra. Veszélyes küldetés volt, amit emberi oldaláról ismerhetünk meg. Végigkövethetjük, ott lehetünk résztvevőiként ezeknél az akcióknál, beleláthatunk a lapjaikba.
Élmény és izgalom, adrenalinbomba ez, amit több eredeti levél és fotódokumentum is hitelesít.
Az amerikai drogellenes ügynökség ugyan teszi a dolgát, ám kevés eredménnyel. Az önfeláldozás
és az elszántság vezette Mazur-Musella tetteit. A siker talán még őt is meglepte.



Elképesztő összefonódásokról olvashatunk. Később beszivárog a világ legnagyobb kartelljébe és segít lebuktatni a kolumbiai Pablo Escobar vezette kábítószer-piacot. Félelmetes, ahogyan az egész pénzmosási szervezetét bemutatja. Minden szintről alapos képet ad: a takarítószemélyzettől, a végrehajtókig, majd egészen a magasan álló drogbárók és bankemberek világába is bepillantást ad. Döbbenetes, hátborzongatóan valós képet fest
a közelmúlt történéseiről. Kórkép a világról, amiben élünk. Mocskos és álságos képet kapunk, háttérben adócsalók, politikusok és terroristák pénzelése is áll. Komoly pénzek forogtak, több százmillióról van szó.Elgondolkozhatunk közben azon: mennyivel egyszerűbb és nyugodtabb életünk van itt Európában. Még, teszem hozzá.



Igazi dokumentumregény, az első sikereken át, a végső leleplezésig hosszú és veszélyes út vezetett.
Magnetofon az aktatáskában, bedrótozott ügynökök, titkos fényképfelvételek, vallomásaik alapján került sor a bankárok és pénzmosók elleni perre. Nem csak a technikai háttér érdekes de félelmetesen emberi is a történet. A drog és a pénz mocskos összefonódása adja a cselekmény feszültségét. Egy hatalmas körforgás ez, amiből nincs kiszállás. Sajnos úgy tűnik, ott mindenki érintett, ez a világ mozgatórugója. A téma sokkolóan valós, eredeti, nem is csoda, hogy a filmesek is lecsaptak rá. A mozifilm tavaly került bemutatásra az Egyesült Államokban.










Eredeti megjelenés éve: 2009
Twister Media, Budapest, 2017
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155631368 · Fordította: Szlukovényi Katalin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése