2017. április 2., vasárnap

Ne higgy a szemének!

Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének! 








"Titkok, titkok, titkok. Ha közelebbről megnézzük, az emberek csordultig vannak velük."









Valami egészen másfajta sztorira számítottam, valami sokkal borzongatóbbra, de szerencsére nem egészen így lett. Kaptam helyette egy lenyűgöző szerelmi háromszög-történetet, újszerű megközelítésben. Ebben a könyvben tényleg semmi sem az, aminek látszik.
A történet mondhatni sablonos, mégis már az elején egészen kiszámíthatatlan volt. Olvasóként kapkodtam a fejem, akkor most mi is van, ki kivel, vagy ki ellen? Mi fog ebből kikerekedni? A szerzőnő alaposan igénybe veszi az olvasó képzeletét!


Bevallom az egyik szereplő különösen emlékeztetett arra a bizonyos lányra, a vonatról. Louise tökéletes Reachel is lehetett volna. Elvált, gyermekét ugyan ő neveli, de a gyerek több esetben is ürügy, mentsvár neki a férje ellen. Akinek új és boldog életére féltékenyen néz a nő. Amúgy csak nyűg neki minden, belefáradt, önsajnálatban tocsogó nő. Folyamatosan alkoholizál, ami ugyancsak nem tette szimpatikus szereplővé. Magányos, élete romokban, képtelen önmagára találni. Amiért persze, mindenki más hibás. Már a kezdés is elég hihetetlen: este a kirúg a hámból, és egy szuperszexi, sármos, elegáns (és természetesen gazdag!) pasi véletlen megcsókolja őt a bárban.... akiről másnap kiderül, hogy Ő a nő új főnöke, aki ráadásul nős! Louise tipikusan olyan nő, aki egy csók után már arról fantáziál: hol, melyik egyetemre menjen tanulni a majdani közös gyerekük. ...


Innentől abszolút nem tudtam mi lesz a következő lépés, ugyanis színre lép Adele a feleség. Az kiderül hamarosan az olvasónak, nem véletlen ismerkedett meg titokban Louise-vel. Adele körül érezhetően sűrű titok lappang. Látszólag az unatkozó, gazdag feleség szerepét osztották rá, azonban ahogy halad a történet, kiderül, valami más és több van mögötte. Idilli életén lassan kezdenek megmutatkozni a repedések, lassan alakul ki, sejlik fel a múlt ködéből a régi tragédia. A két nő közt nem csak társadalmi ellentét van.


David sem az az igazi álompasi, ahogy elsőre várnánk. Sőt, zsarnok rabtartó, aki... na nem fogom elmesélni! A három ember élete folyamatosan és egyre jobban összegabalyodik. Ki az igazi hunyó, mi áll az egész mögött? Ki a bűnös, ki az áldozat? Régi szerelem története és egy családi tragédia áll mögötte, ami Adele és David életét egybe fűzi. Örökre. A pénz is fontos tényező, természetesen. Az mindig érdekes helyzeteket teremt, ha két nő küzd egy pasiért...
Mi bújik meg a látszatra tökéletes házasság képe mögött? A végére ez is kiderül.




Az, hogy minden szereplő erkölcsi nulla már meg sem lep. Voltak jó tulajdonságai a szereplőknek,
ám legalább ugyanannyi elképesztően rossz, már már gonoszság is akadt bennük. Igazán egyik
sem szerethető, sőt! Hiába az aranykalitka csodaház, Angelina Joli-szépségű feleség, Davidnak
a zaklatott életvitelű Luo kell... aki depressziós, alkoholista, rendetlen. Adele eleinte szimpatikus,
szánni való volt... Vagy ez sem igaz? melyik szereplőnek higgyünk? A történet folyamatosan kétségek közt tartja az olvasót. Hiába próbáltam megfejteni, nem ment. Titok, titok mindenütt, mindenki körül. De ki kit manipulál, és miért? Pszichothriller egy szerelmi háromszögben.


                                                                       
A pszichológiai thrillerbe hajló, misztikus elemeket is alkalmazó mese itt az álom ébrenlét határára sodorja az olvasót. Mi az álom vagy mi a valóság? Mi van a titkos ajtók mögött? A feszültség egyre nő, lehet gondolkodni. Az alvásproblémák miatt volt, hogy arra tippeltem nincs is két nő.

Sajnos be kell látnom, ez az új trendi, ami a Holtodiglan, Lány a vonaton típusú regényeket ihlették nekem nem a világom. Széteső, megfejtésre váró, ám tényleg képtelenség kitalálni, hogyan folytatódik, merre kanyarog a történet szála. Feltűnik egy régi barát, szerelem is. Rob története már sok volt az álmok, misztikus részek mellé. Nem volt életszerű már itt nekem a történet. Szerintem éppen olyan megosztó lesz, mint a vonatos lány. Nem egy szívet vidító olvasmány, azonban bekúszik, ott marad az olvasóban napok múlva is. Olvasmányos, erős atmoszférát teremt és tartja is végig.

A megoldás pedig még több és újabb váratlan fordulattal áll elő. Idegőrlő és misztikus, néhol fantasztikus, feszülten csavaros a történet. Nem véletlen csaptak le rá a filmesek is, vették meg a filmjogokat. Véleményem szerint ez a regény tipikusan az, ami filmen jobban működik, látványosabb lesz. Ahogyan a Holtodiglan is remekül elvarázsolta a nézőt. Nyomokban a könyv története a Végzetes vonzerőre is emlékeztetett. Nagy lehetőség van benne, az biztos, elég jól megkomponált a történet. Jól adja vissza a lelkek zaklatottságát. Maga a történet is erős érzelmeket váltott ki belőlem, ami miatt emlékezetes olvasmány marad. Tényleg ne higgy kedves olvasó a szemednek...  Igazi érzelmi hullámvasút!


A filmre még várni kell, addig előbb olvasd el a regényt! ITT tudod kedvezménnyel megszerezni:





Sarah Pinborough az Egyesült Királyság egyik méltán népszerű, sokszoros díjnyertes romantikustörténet- és krimiírója, akinek neve az egész világon ismert. Ne higgy a szemének! című regényét 19 nyelvre fordítják le, s a magyar kiadást már hetekkel az angliai bemutató után kezükbe vehetik az olvasók.

Eredeti mű: Sarah Pinborough: Behind Her Eyes
XXI. Század, Budapest, 2017
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155638442 · Fordította: Tomori Gábor

1 megjegyzés:

  1. Elolvastam s bár azt hittem, hogy megfejtem a történetet, de igen, a végére csak sikerült meglepnie. Hát van min gondolkodni. Feladta a leckét.

    VálaszTörlés