2017. április 30., vasárnap

Inferno

Dan Brown: Inferno 




                                                                     






Az előző három Robert Langdon történetet nem olvastam, pedig Langdon professzor szimbólumkutató és nyelvész immár a negyedik Dan Brown könyvben bukkan fel. Sőt, eltekintve a Da Vinci-kód filmes változatától és a Digitális erőd regényétől Dan Brown sem szerepelt az olvasott könyveim között.


Amikor az Inferno megjelent Angliában és az Egyesült Államokban, már az előrendelésekben rekordot döntött, így valahol várható volt, hogy Dr. Langdon visszatér a filmvászonra is. Mind a három filmen Tom Hanks alakítja Langdon professzort, de a filmről most szót se... csak a könyv után!


Firenze, Velence, Isztambul mellett az olasz reneszánsz és Dante volt az, aki olvasásra biztatott.
Az Inferno cím Dante Isteni színjátékára utal, azon belül a Pokolra és annak mind a kilenc bugyrára. Igazán izgalmas alaptéma. Igazi erénye a kötetnek, hogy Dante alakját kicsit közelebb hozza a ma emberéhez, hogy ne csak egy kötelező és unalmas érettségi tételt lássanak benne.


A regény története Langdon professzor ébredésével indul. Ez azért is érdekes, mert a Harvard veszélyes kalandoktól, kihívásoktól sem visszariadó szimbólumkutatója ezt egy firenzei kórházban teszi, és nem tudja, hogyan, miért került oda. Azt a furcsa tárgyat sem tudja megmagyarázni, hogyan került hozzá, amit nála találnak. Egyébként lőtt sebbel ápolják...







Igazi akció-kalandok sora jellemzi a konspirációs thrillert, aminek helyszíne a szépséges Olaszország. Fontos lesz még Isztambul is. A fordulatokról még annyit, hogy tényleg sok van benne, ami szerintem kifejezetten jó lett a regény történetének. Simán letehetetlenné válik a viszonylag rövid fejezetek végén mindig valami félbemarad valamilyen izgalmas eseménysor. A követő fejezet pedig természetesen másik helyszínen, más szereplőkkel játszódik.




                                                                          Tagadhatatlan, hogy van pár nagyon kiszámítható fordulat, de mint minden jó krimiíró, Dan Brown is bevonja olvasóit a rejtély megoldásába, elhiteti, hogy tudjuk mi fog következni. Aztán erre alaposan rácáfol! Langdon és aktuális nőnemű segítője egyszerre kénytelen menekülni és nyomozni, mint egy James Bond. A regény filmes borítóval is megjelent.




Dante XIV. századi klasszikusa, az Isteni színjáték remek hátteret ad, tényleg jól épül be a történetbe. A cselekményszövésre nincs panasz, hamar rá lehet hangolódni. Bizonyára rengeteg kutató munka és utánajárás kellett a könyvhöz. Tetszett a helyszínek útikönyveket is megszégyenítő alapos és pontos leírása, a történelmi és művészettörténeti tények beépítése a cselekménybe. Magyarul: a valóság és a fikció mesteri ötvözése mellé az olvasó egy színes, mozgalmas kultúrtörténeti és képzőművészeti kaleidoszkópot kap.



Dante Isteni színjátékának a Pokol részének soraival leplezi le
a professzor a gonosztevőt, akit különféle rejtélyes feladványok megoldása után szorít sarokba, és a gonosz végül elnyeri méltó büntetését. Másik plusz pozitívuma a könyvnek, hogy a háttérben egy igencsak aktuális problémára helyezi a hangsúlyt, ami alaposan elgondolkodtatja az embert. Nem, nem is célzok erre, hogy mi az.

Talán kevesebb oldalból is kijött volna, elég vaskos kötet, bár nem fog unatkozni a kedves olvasó. Néhol kissé túlírt és erősen hatásvadász a könyv szerintem. Ahhoz kétség nem férhet, hogy Dan Brown napjaink egyik legjelentősebb bestseller írója. Műveit milliók olvassák, a kritikusok azonban nem egyértelműen pozitívan gondolnak rá. Nekik az a dolguk.

Az is tény, hogy az Inferno nem érte el a Da Vinci-kód eladási sikerét: a könyvet hat millió példányba vették meg három év alatt, bár ez tuti emelkedni fog. Ezzel szemben a Da Vinci-kód 80 millió példányban kelt el eddig. A regényből készült film 2016. októberében került a mozikba. Szóval aki kicsit is kedveli a szerzőt, annak kötelező, de aki ismerkedni akar írásaival tökéletes választás lehet. Nagy kedvet fog hozni az utazáshoz, felkeresni Firenzét, Velencét, ehhez is kedvet ad a könyv. Jó kis kalandos utazás volt, érdemes volt erre időt adni.



Dan Brown: Exeter, 1964. június 22. amerikai regényíró, művészettörténész.

Első regénye a Digitális erőd - 1998-ban jelent meg. Langdon professzor az Angyalok és démonok regényben (2000) tűnik fel először, majd a Da Vinci-kód (2003) után az Elveszett jelkép (2009) következett. Érdekes, hogy ebből nem készült film. A negyedik Langdon történet az Inferno 2013-ban került a boltokba, 2016-ban pedig a mozikba.








GABO, Budapest, 2013
656 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636897079 · Fordította: Bori Erzsébet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése