2017. április 20., csütörtök

Beatles vágatlanul

Benedek Szabolcs: Beatles vágatlanul





                                                                       






Beatles - van, aki nem ismeri ezt a nevet? Kétlem, mint, ahogy azt is, kétkedő kíváncsisággal fogadtam: mi újat lehet elmondani róluk? Lehet!



A többféle aspektusból elmesélt történetek adtak sok új, meglepő háttér-információt, átértelmeztek bennem dolgokat. Rávilágított bizonyos ki nem mondott, soha nem publikált titkokra, ami pedig ott volt a rajongók orra előtt. Színesen valósak, néha bizarrul sokkolóak is. Adalék, érdekességek a zenéhez. Sztorik, emlékek, ami a zene mögött van. A könyvborítón lévő 18-as karika sejtet valamit.


Hihetetlen jó érzés volt megidézni ezeket a zenéket, olvasni keletkezésük körülményeiről, elmerülni ebben a korszakban. Értő és alapos, hozzáértően sokoldalú, humorral, de pátosz nélkül jelennek meg
a fiúk. Mert bizony ők is emberek. Fiatalok, gondtalanul önfeledtek. Gyarlók, hisztisek vagy éppen már a sikertelenséggel küzdő, depressziós sztárok. Magányosak, szeretetre és figyelemre vágyók.

Nem tudok nem meghatódni, óóóh, azok a hatvanas évek!
Az évszázad legmeghatározóbb zenekarának története egy sokkolóan véres fotózást idéz meg - előszó helyett. Rögtön belecsapunk a közepébe. Bevallom, ez már új infó volt számomra, ezek a képek és az amerikai lemezborító története ismeretlen volt. A világháló segítségével rákerestem ezekre a fotókra, nos, valóban nem a megszokott "Beatles-imázs" részei ezen képek. Zenét hallgatni, filmeket nézni kifejezetten javasolt a könyv mellé. Úgy is az a lényeg! A ZENE! Ami, kiállta az idő próbáját, a ZENE, ami a mai napig meghatározó.


                                           
                                                                              Nagyon tetszett a könyv nyelvezete, kendőzetlenül őszinte, mesélős-beszélgetős stílusa. Maga a felépítése, ami azokat az időket jellemezte. Szex, drog, rock and roll! Erre az elhíresült életérzésre épülnek fel a sztorik.

A kezdeti évek, a sikoltozó lányok tömege, a menedzser következetesen szigorú, ám célra vezető, egyen-öltönye mellett Epstein és Lennon spanyolországi kéthetes nyaralásának titka. Ami már teljes bizonyossággal nem derül ki sosem, hiszen ez a titok sírba szállt velük. Az olvasó fantáziájára bízva: mi történt vagy nem a két ember között... Az én olvasatomban, igen, történt. Ennek a későbbi hatásán lehet tovább agyalni.




A feleségek elbeszélései legalább annyira valósághűek, hiszen ők épp úgy részesei voltak ennek az őrületnek. Harrison és Patti szimpatikus, összeillő házaspár volt, mégis egy évtized után a válásuk is több mint érdekes.
Eric Clapton szerelme Patti irányában már rég tudott, ahogyan a Layla keletkezése is. Mégis akad itt is új szín
a történések sorában. Valóban látványos, kifejező a "Fuss, Cyn, fuss!"rész is. Szegény nő, egy életen át Lennon árnyékában, fájdalmakat hordozva élt. Lennon sem volt olyan jó fej, mint az a média tálalta. Képes volt fiatal, életerős férfiként hagyni, hogy a neje vigye a két bőröndöt, rohanjon az elmenő vonat után... Ami tényleg elment Cynthiának... És itt nem csupán a drogok, vagy az apaszerep nehézségei játszottak még szerepet, amihez nem volt kedve, majd Ono is színre lépett.
Valóban jó lenne olvasni az ex feleségek által leírtakat. Patti és Cynthia testközelből élte meg ezeket az éveket, ahogy Maureen is, aki Ringo első felesége volt.




Ezt az őrületes tempót, sikereket nem is lehetett elviselni sokáig, drogok nélkül. Lépésről lépésre, egyre keményedett a dolog... a körülmények is, A magukra maradt -Epstein halála után- szétszaladó ménest nem volt, aki összefogja. Négy fiú, akiknek a siker szinte az ölükbe hullt. Jókor voltak jó helyen, és Epstein meglátta bennük a tudást. Epstein nélkül nem jött volna a siker, hiába akarták a hírnevet. A legendás munkakapcsolat és sok remek dal sem feltételez barátságot. A sors és a történelem idehaza is eljátszotta ezt: a Szörényi-Bródy sem puszi barátok, pedig mennyi remek közös daluk van! Egy dolog a közös cél, érdek, a jó munkakapcsolat.
A barátság valami más, több ennél... Érdekes lenne egy "magyar változat": az Illés, LGT, Omega - vágatlanul!



Amikor idehaza is megjelentek némi késéssel a Beatles lemezei, éppen a születésnapom volt.
Nagyim a sok családi, szokott és illő ajándékokon felül szerényen a zsebembe csúsztatott két piros Kossuth-ot.... "vegyél magadnak, amit szeretnél" mondat kíséretében. A lemezboltban szerencsémre éppen akkor érkezett meg az indiai licenclemez a Please please Me! Nem volt kérdés, mit választok... 190 huft értékben, 1982-ben... Azóta is tart a szerelem, ami igazából Lennon tragikus halálával indult el, hiszen elég nagy sokk volt a középsuliban az a decemberi nap. Egyszerűen nem akartuk hinni sem. Pedig nem a mi korosztályunk zenéje volt, ők már nekünk is a legenda volt. Kikerülhetetlenül alap a zenéjük a mai napig.



A rock and roll élet és ami vele járt. A világ és ami mögötte van-volt. Nem csak a vasfüggöny miatt érdekesek ezek a történetek. Hiába voltak népszerűbbek, mint Jézus... amikor az együttes feloszlik harminc körül járnak, épp kezdenek komolyodni, felnőni, más szemmel nézni a világot. Tetszett, hogy nem csak a zenéről szólt, nem azokat értékelte, nem a sikerlistákat hozta, hanem a siker mögött álló embereket mutatja meg. A Beatles vadabb dolgairól, lázadásaikról szólnak a történetek.  Ez nem
a Beatles biblia, nem a szokott sztár-életrajz, és mégis fontos a kép teljességéhez. Nyomon követhetjük a srácok életszemléletének változásait, mik vagy kik voltak hatással életükre, zenéjükre. Hogyan dolgozták fel a sikert, mennyiben változott meg életük és személyiségük ez által. Az első füves cigitől Bob Dylen-nel, a milliós autók, házak, női rajongóktól az utolsó koncertig. Tegyél egy Mágikus, misztikus utazást a hatvanas évekbe a Beatles oldalán! Yeah, yeah, yeah!


                                                                                                   
Kifejezetten jó a lezárás. A Beatles magyar vonatkozásait, kapcsolódási pontokat olvasva: koncerteket nézegetve, némi, pici közünk volt ehhez. Talán a legmeglepőbb a Liz Taylor 40. szülinapi partija Budapesten - 1972-ben! Ahol Ringo keveredett verekedésbe, és a magyar rendőrség is tiszteletét tette a bulin...

Ám Yoko Ono magyar származású barátja, vagy a Hungexpón adott koncertje is meglepő lehetett 1986-ban.

Kitűnő és olvasmányos, nem csak Beatles-rajongóknak szól ez a zene-történelem könyv. Ajánlom minden zenét szerető, kíváncsi olvasónak, nem fog csalódni, letehetetlenül jó és alapos összeállítás, élvezetes olvasmány. Természetesen jó néhány eredeti, fekete-fehér fotó is része a tartalomnak.




Benedek Szabolcs: 1973-ban született író, Beatles rajongó, szakértő, gyűjtő. Első novellája 1990-ben jelent meg nyomtatásban egy megyei napilapban, országosan 1994 óta publikál. Novellái, tárcái, kritikái és más prózai szövegei rendszeresen olvashatók napi- és hetilapokban, irodalmi folyóiratokban.

2010-ben József Attila Díjat kapott. Legutóbb A kvarcóra hét dallama regénye látott napvilágot 2015-ben. Új regénye A Fiumei cápa az idei könyvhét újdonsága lesz.




Trubadúr, Budapest, 2017
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632278759

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése