2017. március 26., vasárnap

Két életem, egy halálom

M. Kiss Csaba: Czeizel Endre 
Két életem, egy halálom




                                                                                     






„Magyarország …rendkívül pazarlóan bánik az értékeivel.”





Lenyűgözött, elvarázsolt és nagyon meglepett ez a könyv. Szeretem az életrajzokat, Czeizel professzor nevét szerintem nincs ember idehaza, aki ne ismerné, ne hallott volna róla. Ezt őszintén nagyon remélem, hiszen megérdemli, hogy tudjanak róla és munkásságáról. Természetes őszinteséggel elmesélt életét, sikereit és kudarcait a halálos betegség árnyékában rögzítették.


M. Kiss Csaba teret hagyott a professzornak, kibontakozni, csupán néha szúrt közbe észrevételeket, kiegészítéseket. Mindig élmény hallgatni egy jó előadót, okos embert. Czeizel Endre jó előadó, kiváló ember volt. Okos gondolatai, érzéseit és meglátásait olvasni élmény.
A szerző segítségével a finomkodások helyett mellbevágóan őszinte módon tárja elénk Czeizel Endre életének minden fontos részletét, ahogy az alcímben olvassuk: „orvoslásról, vádakról, szerelemről, halálról, életről”. Egy karizmatikus személyiség értékes hagyatéka ez a könyv a nagyközönség számára. Valóban nehéz szavakba öntenem, amit a könyv olvasásakor gondoltam, éreztem.

A bennem kavargó gondolatok emlékeket idéztek meg, rávilágítottak összefüggésekre. Egy fantasztikus EMBER, sikeres életérő, kudarcairól, családjáról elmesélt, érezhetően nagyon őszinte történet ez. Tartalmas, olvasmányos könyv, nem bulvár életrajz. Törekedett a közérthetőségre.


Czeizel élete a tudományon, az orvosi hivatáson túl a szerelemről és az életről szólt. Egy kivételes ember kivételes, mégis mondhatnám tipikusan magyar sorstörténete. Valóban sokszor egy magyar Don Quijote, akihez hasonlítja is önmagát. Ezt számtalan példával igazolja, hogyan húzták vissza, tettek keresztbe kollégák, hozzá nem értő aktakukac hivatalnokok, értelmetlenül bürokratikus elvek, párteszmék és ideológiák érdekében. Nem ment el, itt maradt, ahogyan mondja: itt akart Amerikát csinálni. Sok tanulságos összefüggést tudnék kiemelni Czeizel Endre munkásságából, de inkább olvassátok el az ő szavaival elmesélt életét.

A történet három fő szálon fut: normál betűtípussal az életét követhetjük nyomon. Fiatalsága, családi háttere, a tehetséges focista álmaiból hogyan vezetett az út az orvosi egyetemre, 1956 eseményeivel, annak hatásaival. Szerelmek, házasság, gyerekek és azok mellett az elhívatott kutatóorvos, tudós genetikus küzdelmei, sikerei adják a kötet lényegét. Izgalmas kordokumentum ez a rész is.




Megismerjük az ő „mozgató rugóit” a szakmai és a magánéletében is elhívatott, kiemelkedően jól teljesítő ember portréja hozza közel a tv-ből is jól ismert szakembert. Elképesztő munkabírása, empátiája sok egészséges gyermek világra jöttét eredményezte. Kimagasló intelligenciával tudott viszonyulni bárkihez. Megható az odaadás, alázat, amivel két példaképéről mesél, azok életének érdekességeibe is beavatva az olvasót. Semmelweis Ignác és Szent-Györgyi Albert kivonatos életrajza amolyan plusz adalék a professzor életéhez. Ahogyan a költők, zeneszerző és más géniuszok családi háttere, életük történetei is izgalmas pillanatokat adnak az olvasónak. Kendőzetlen őszinteséggel mesél saját családi életéről, felesége korai és tragikus haláláról, szeretett gyermekeiről. Merre és hogyan vezetett az út a boldog családi háttérhez.


Dőlt betűvel olvasható a betegség lefolyása, a kezelések és a család segítő reménye. Nem tudom, adott helyzetben erre képesek lennénk-e méltósággal viselni, tűrni? Nagyon nehéz az orvos-beteg sorsa, aki pontosan tisztán látja esélyeit, lehetőségeit. Tudatosan készült a végső búcsúra, lezárta és letisztázta ügyeit. A közben kapott haladék pedig sok olyan örömmel ajándékozta meg, ami talán még segített néhány hónappal elodázni az elkerülhetetlent. Mindezt a halál kapujában, erre tiszta aggyal készülni, nagyon nehéz lehetett, a megterhelő kezelések mellett. Nem csak Endrének, de a környezetének, szeretteinek is.

Ahogyan az életébe még beköszöntő késői szerelem képei, pillanatai is egészen átértékelődnek az olvasóban. Nem csak egy jól csengő nevet, de a 23 kromoszómájával bizony lehetőséget is adott-hagyott a kisfiúnak és a kislánynak, Amit természetesen majd az idő fog igazolni. Bizakodhatunk, úgy gondolom. Elismerésem, jól tette.


A másik nagyon sok érdekességet tartalmazó rész a vastag betűvel szedett, gondolatai, kiselőadásai kivonatai kerültek a könyvbe. Elgondolkodtató az elismerés, amit a Kennedy-díj hozott. Az is, hogy
a BBC, CNN egyből reagált, jöttek hozzá, míg idehaza... hagyjuk. Senki nem lehet próféta tényleg? Elszomorító ez. A sok elutasítás és pofon ellenére is kitartó segítő akarata, megtörhetetlenül vitte előre. Mindenféle irigység, pénzéhes pártmunkások ellenében, akik nevére már nem is emlékezünk, hiszen nem is érdemes. Sok elkeserítően gusztustalan harcra volt kénytelen. Világlátása remekül kiolvasható a sorokból. Őszintén és elismerően nyilatkozik ismert politikusokról, akik meglátták benne a tehetséget értékelték kutatásait. Megtudhatjuk véleménye szerint miért jobb egy női miniszter, vagy éppen azt is, miért nem lett egészségügyi miniszter belőle a megtisztelő felkérés ellenére sem.

Bőven megérdemelt volna egy Nobel-díjat is, a magzatvédő vitamin és a folsav alkalmazása miatt. Ami az emberi gyarlóságok, és a média, bulvár hozzáállása az ominózus örökbefogadási ügy miatt nem realizálódhatott. Mesél a vádakról, hogyan éltek vissza a nevével, melyek annak idején éveket vettek el az életéből, hátráltatták munkájában. Ezek a sajnálatosan jellemzően magyaros gáncsoskodások nem voltak hozzá méltók. Mégis a lejárattókampány hozott némi eredményt.
Vastag, dőlt betűvel pedig néha én is közbeszólok.” - írja szerényen a szerző.


Czeizel Endre lenyűgöző életművet hagyott hátra. A remekül megírt, mélyen elgondolkodtató története sok kérdést vet még fel az olvasóban, az utókor elismerése még várat magára. Valóban nehéz szavakba foglalnom, amit a könyv olvasásakor éreztem, a gondolatokat, amik kavarogtak bennem. Egy fantasztikus EMBER alakja, sikeres élete bontakozott ki a lapokon. Tartalmas, olvasmányos könyv. Örüljünk és legyünk büszkék rá, hogy itt volt velünk és értünk élt, dolgozott.


A XXI. Század Kiadó kiadványát ITT tudjátok kedvezménnyel megvásárolni! Érdemes!





Czeizel Endre:  1935. április 3.- 2015. augusztus 10.
magyar orvos-genetikus, az orvostudományok akadémiai doktora.

Neve Magyarországon összeforrt a genetikai kutatással és a családtervezéssel. Az ő magyarázatai révén laikusok tömegei számára vált kicsit világosabbá, hogy mi a szerepük például a kromoszómáknak vagy miért fontos a folsav. Orvosi diplomájának megszerzése után, 1959-től Czeizel Endre az Országos Közegészségügyi Intézetben a fejlődési rendellenességek okait kutatta, közben 1973-ig a János Kórház szülészeti osztályának családtervezési tanácsadója volt. 1973-ban lett a humángenetikai és teratológiai laboratórium (1984-től osztály) főorvosa és a WHO-együttműködési központ igazgatója. 1996 és 1998 között a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatójaként dolgozott, onnan ment nyugdíjba. Ezután a Genetikai Ártalmak Társadalmi Megelőzése Alapítvány tudományos igazgatója lett.
Főbb díjai: a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje, valamint Semmelweis- és Kennedy-díjjal kitüntetett orvos-professzor.



XXI. Század, Budapest, 2015
398 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155373541



2 megjegyzés:

  1. Már a bejegyzésedet is megrendítő volt olvasni.

    VálaszTörlés
  2. Minden tudása mellett, ellenére, érte, egyszerü emberként szeretett mindenkivel kommunikalni. Örök emlék. <3

    VálaszTörlés