2017. február 22., szerda

Elvarázsolt dollárok

Lee Child: Elvarázsolt dollárok
Jack Reacher 1.



                                                     
                                                                             









Számomra az idei év egyik nagyon várt kötete már megérkezett! Amikor 2014 telén felfedeztem magamnak a sorozatot, sorra olvastam Jack történeteit. Az eddig megjelent 20 történetből kettő van, amit nem találtam sehol. Éppen az első regény volt az egyik, amit nem tudtam beszerezni. Sem a könyvesboltokban, antikváriumokban nem lehetett már elérni, de a könyvtárakban is "hiánycikk" lett az Elvarázsolt dollárok.


Ez eredetileg 1999-ben jelent meg idehaza. A General Press Kiadó azóta rendszeresen hozza nekünk az újabb krimiket. Eleinte a "Világsiker" sorozatukban jelentek meg a regények, majd két éve már megújult külsővel és a szerző nevével fémjelzett sorozatban. Most vééégre! ismét megjelent csinos, szép borítóval.

A sorozatot nyitó könyv 1997-ben rögtön elnyerte az Anthony-díj és a Barry-díj „a legjobb debütáló regénynek” járó kitüntetését. Jó indítás volt.Tömör tőmondatai, pergő stílusa, a fordulatos történet új hang a krimik világában. Lee Child ma az egyik legnépszerűbb krimiíró a világon.

Jó volt olvasni Jack múltjáról, hogy ki ő és mit csinált, merre járt eddig a világban, miért és hogyan lett azzá, aki. Jack Reacher katonai nyomozóként kemény iskolát járt végig az amerikai hadseregben. Amikor 13 év szolgálat után leszerelik és elbocsájtják Amerika országútjait rója. Mindig éppen úton van valahová. Szinte mint egy különös, törvényen kívüli személyként éli mindennapjait. Nincs állandó háza, bejelentett címe. Ha elpiszkolódott a ruhája, újat vesz, a régit kidobja. Nincs saját kocsija, telefonja sem. Nagyon jó megfigyelő, mindig éber. Ami még szimpatikussá tette Jack karakterét, a kávéfüggősége.

Megjelenése eltéveszthetetlen: Jack 195 cm magas, 100-120 kg-os nagydarab, szőke, erős férfi.
Ez ebben a történetben is fontos jellemző, mert alig érkezik meg a vidéki kisvároskába, már le is tartóztatják gyilkosságért. Éppen maga a rendőrfőnök látta a tett helyszínéről elsétálni... Jack bajban van, de ő nem az az aggódós fajta. Pontosan tudja, ez nem igaz. Természetesen ezt tudja is igazolni, ám mire ezt lenyomozzák, előzetesbe helyezik. Maga mellé kapja a városka egyik nagymenőjét, aki retteg. Mitől és miért azt nem árulnám el, de Hubble karaktere maga az amerikai álom: bankár volt, Rolex óra, Bentley, csinos feleség két gyerek, nagy ház.... van mit féltenie. Az események már a börtönfogdán beindulnak.
Az igazi fordulatot az hozza, hogy kiderül, valóban egy hasonló férfi járt arra, akinek a holttestét
is megtalálják. Amiért érintett lesz Jack is, és beszáll az igazság kiderítésébe az az, hogy kiderül
a pénzügyminisztériumban dolgozó testvéréről van szó.


A csinos és okos Rosco őrmester lesz Jack segítségére. Érezhető a feszült, kisvárosi légkör, a helyi kiskirály gyáros uralma azonban megtörni látszik. Mindenki "zsebben van", lefizettek rendőröket, börtönőröket. Valami nagy bűn lehet a háttérben, a szálak magasba vezetnek. Tetszett az ügy maga. Eredeti és igazán meglepő dolog áll a hátérben.  Egy egészen egyszerű, leleményes módszer az, amit leleplez majd Jack. A bosszú és az igazság kiderítése véres, kemény akciók sorát adja. Reacher és Rosco teszi amit jónak gondol és sajátos módszerrel megoldást is találnak.


Lee Child jó érzékkel adagolja a feszültséget és a fordulatokat, sok egyéb érdekesség is napfényre kerül a városka életéből. Érezhetően jól felépített, részletesen kidolgozott a történet. Ez esetben is akad politikai összefüggés, külföldre vezető szál. Szereplői sokszor nem azok, akiknek gondoljuk őket. Izgalmas volt a válasz, mitől és hogyan lesznek elvarázsoltak a dollárok. Bepillanthatunk az amerikai pénzpiac titkaiba. Megtudjuk mi áll a vezető valuta mögött, mitől a legjobb a világban a dollár.


A történetben szereplő Blind Blake blues énekes szál jól színesíti és enyhíti a feszültséget. Ugyanis egykor régen itt Margrave-ban ölték meg az énekest. Az csak hab a tortán, hogy kiderül, ki is volt
az egykori elkövető. A zenei részek még másik oldalon is feltűnnek a történetben. A Beatles-imádó bankár személyében lesz hangsúlyos. Mellékszereplők, de a két öreg fodrász karaktere jelentős még, eredeti két fazon. Hangulatot és humort adnak a cselekménynek. Lee Child egyenletes minőségben, jól ír, ezt állíthatom.

Összességében tetszett a könyv. Az író egyedi, jellegzetessé lett stílusát már megszerettem. Minden krimi rajongónak ajánlom. Engem az elejétől a végéig lekötött, Lee Child alapos, kidolgozott története nem véletlen lett sikersorozat.

Február 23-án érkezik a legújabb Reacher történet az Esti iskola is!!
ITT megvásárolhatod kedvezménnyel ezt is!







Lee Child, eredeti nevén Jim Grant Coventryben született 1954. október 29-én. Angol író, de New York államban él feleségével. Első regénye az Elvarázsolt dollárok (Killing Floor) megnyerte az Anthony Award Legjobb első regény díját. Lee Child minden regénye az egykori amerikai katonai rendész, Jack Reacher kalandjait követi nyomon az Egyesült Államokban. Önálló történetek, csupán Reacher személye köti össze a sorozatot.

 Díjai: Anthony Award, Barry Award, Dilys Award, Macavity Award, WH Smith Thumping Good Read Award




A szerző honlapja: http://www.leechild.com/












General Press, Budapest, 2017
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636439057 · Fordította: Beke Zsolt · Megjelenés időpontja: 2017. február 23.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése