2017. január 20., péntek

Festői szerelmek

Nyáry Krisztián: Festői szerelmek  





                                                                               









Eddig is kedveltem a Nyáry Krisztián által összegyűjtött irodalmi történeteket, hiszen olyan oldalát mutatta meg a magyar művészvilágnak, hozta emberközelbe őket, amik eddig nem voltak annyira közismertek. Az Igazi hősök és a Merész magyarok kötet olyan kiválóságok életútját elevenítette fel, akik sok esetben életüket adták hazájukért. Sorsuk és a történelem akarva-akaratlan fonódott össze. Most a képzőművészeté a főszerep.


A legújabb kötet alapötlete ismét megnyerő: megismerteti az olvasót fontos és kiváló művészekkel, akik a festőművészet terén alkottak maradandót. Hogyan éltek, alkottak, kiket is láthatunk vásznaikon? Kik ők, akik életre szóló hatással voltak a magyar festészetre? A csodás képek létrejöttéről, az alkotások múzsáiról, festő és a modell kapcsolatáról mesélnek. A magánélet és az alkotói folyamatok elválaszthatatlanok. A híres írók és költők életrajzai, levelezései vagy naplói elérhetőbbek, mint egy kép keletkezésének háttere. Ezek az emberi sorsok mögött sok esetben a magyar történelmet is megismerhetjük, jelen van, hiszen a művészek életére is hatással volt, tette tönkre vagy lehetetlenítette el őket.


Nyáry Krisztián kellően lebilincselően, érdekességekkel megtűzdelve, összeszedetten tárja fel
a festők életrajzát, szerelmeiket. Ezáltal nemcsak a sok ismerősen csengő névhez társultak fontos életrajzi információk, újabb adalékok, hanem bepillantást ad az életükre ható eseményeknek is.
Akit érdekelnek az emberi sorsok, életek, azok számára nagyszerű és tanulságos olvasmány lesz.
Nők, férfiak, szerelmek és a történelem a gyönyörű képek mögött.

Sok esetben felemelő és inspiráló, vagy kétségbe ejtő és szívszorító sorsok ezek. Nyáry Krisztián remekül válogatta könyvébe ezeket a művészeket. Elérte, hogy több személyt megszerettem az olvasás folyamán és kíváncsi lettem életükre, művészetükre. Talán a legközismertebb festőink élete
is tartogat olyan meglepő és új információkat, ami még élvezetesebbé, érdekesebbé teszi az olvasást.
Számomra is akadtak ilyenek. Kedvenceim közül Berény Róbert és Lotz Károly élete volt ilyen.
Lotz a saját nevelt lányába volt szerelmes, róla festette híresen gyönyörű képeit, köztük aktokat is.



Mit is tud az átlag olvasó Csinszkáról, Ady múzsájáról? Milyen élete lett a költő halála után, kit szeretett, kinek lett
a múzsája? Alig 40 évesen halt meg, mégis mély nyomot hagyott maga után és nem csak az irodalomban. Csinszka alakja nagyon megkapó, játékosan vidám nő lehetett. Mit is tudunk Márffy Ödön életéről, képeiről, szerelméről? Most talán kicsit jobban megismerhetjük.



Ki volt, meddig és hogyan élt Szinyei Merse Pál múzsája, ki is a Lila ruhás nő vagy a Pacsirta modellje? Életük szorosan fonódott össze, drámáktól nem mentesen. Probstner Zsófia 101 évet élt meg. A kötet egyik legizgalmasabb élete az övé.

Hogyan ismerkedett meg az idősödő Rippl-Rónai József  éppen felesége segítségével, Bányai Zorkával, aki a magyar festészet egyik legtöbbet ábrázolt modellje lett? A Zorka-képek hihetetlenül bájos modelljéről sok varázslatos kép született. Mi lett, hogyan alakult a nő sorsa a mester halála után?


Mednyánszki László és Kurdi Bálint szerelme sem egyedülálló a művészvilágban. A grófi származású festő kapcsolata alig négy évig tartott, mégis élete végéig a fiú arca köszön vissza képeiről, naplójában neki üzent. Zichy Mihály elhagyta családját és orosz feleségét, miközben
ő tanítványából lett szeretőjével bejárta Európát. Erotikus rajzainak ő maga is modellje volt.

Megrázó volt olvasni az alig negyven évet megélt Derkovits sorsáról, vagy Ámos Imre drámaian küzdelmes életéről. Csoda, hogy alkotni tudtak a kényszermunka, és lágerbe való elhurcolás mellett. Nem sok boldog pillanat jutott nekik. Ahogyan Koszta Józsefnek vagy a szinte a nagyközönség számára ismeretlen Egan Viktornak sem. Czigány Dezső elképesztően remek képei mellett négy embert gyilkolt meg, köztük saját családját...


Sok estben a múzsák sors is furcsán alakult szerelmük, imádott párjuk mellett. A festmények megőrizték hamvas bájukat, szépségüket, ők azonban a háttérben maradtak. A már említett Berény Róbert neje, Bauer Eta házasságuk alatt képtelen volt tovább zenélni, csellózni. A miértre választ kapunk. Ahogyan arra is meghökkentő adalékkal szolgál Nyáry Krisztián, hogyan lett véletlenül
egy hollywoodi filmnek köszönhetően ismét felkapott, felfedezett festő Berény napjainkban.
A könyv címlapján is látható, közismert Csellózó nő modellje szerelemből egész életét alárendelte férjének, ahogyan Czóbel Béláné született Modok Mária sem lett közismert csak
szűk körben. Halála után fedezték fel remek képeit, amit most a férjéről elnevezett emlékház egyik szobájában, szinte eldugva lehet megtekinteni Szentendrén.

Munkácsy és Ferenczy Károly életrajza talán közismertebb, (ő 1888-ban Fialka Olga festőművésznővel kötött házasságot). Ferenczy Károly művészi pályája alig több mint egy negyedszázad. Rövid élete, munkássága, szakmai sikere kora egyik meghatározó alakjává tette. Ami mögött Fialka Olga állt. Hogyan adott 4 Ferenczyt a magyar művészeti életnek? Kiderül a könyvből.






Sorolhatnám még az érdekes és meglepő, drámai fordulatokat a művészek életét megismerni akaróknak, hiszen Szántó Piroska és Vas István sorsa is sok kanyart és fordulatot tartogatott a leélt közös évek alatt. Lesz itt még katarzis és bánat. A XX. század súlyos drámái mellett a személyes sorsok, életek kelnek életre a kötet lapjain.
Az elvégzett háttérmunka óriási lehet. Nyáry Krisztián pedig ismét egy nagyszerű és olvasmányos kötetet ad olvasói kezébe. Nagyon élveztem minden sorát. Informatív, szórakoztatva tanít. Tetszetős, mind a külső, mind a belső tartalom, figyelem felkeltő a további olvasásra. Sokat tanultam belőle. Mindenkinek csak ajánlani tudom!






Nyáry Krisztián

1972. július 6-án Budapesten született. Kommunikációs szakember, könyvkiadó, író, irodalomtörténész.
Az Így szerettek ők 1–2., az Igazi hősök – 33 magyar, a Merész magyarok – 30 emberi történet és a Festői szerelmek című könyvek szerzője.
 Az Így szerettek ők c. kötete a 2012-es év egyik könyvsikere volt. A kötet olvasásnépszerűsítő hatása miatt 2013-ban elnyerte a Magyar Könyvtárosok Egyesülete által adományozott Fitz József-könyvdíjat és XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál irodalomtanárokból álló zsűrijének Budai-díját.







Corvina, Budapest, 2016
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631363869

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése