2017. január 15., vasárnap

A második fiú



Alexander Söderberg: A második fiú














A nagy sikerű Andalúziai szerető folytatása a regény. Önálló történetként is olvasható, működik, érthető az események láncolata. A visszautalások az előzményekről világos képet adnak. Persze sok apróság bújik meg ezekben a részletekben. Az első krimi történéseinek további hatásairól olvashatunk, az események onnan indulnak igazán.



Békés, idilli képpel, mégis lendületesen veszi kezdetét a regény. Ez a lendület végig kitart, az események, akciók egymást érik a lapokon. Az olvasó csak kapkodhatja a fejét, egy valódi akció-tűzijáték részese lehettem. Egy újabb, sok szálon futó, feszes thrillert olvashattam. A nemzetközi szervezett bűnözés életéből kapunk ízelítőt emberi sorsok kereszttüzében

A felrajzolt kép a hatalmi harcokról nagyon valós, hihető. Nemzetközi, hiszen Spanyolország, Svédország mellett Németország a főbb helyszínek. A nemzetközi kábítószer-csempészet, korrupt zsaruk, és egyetlen védtelen nő, egy anya áll a középpontban. Sophie Brinkmann ápolónő véletlenül került ebbe a helyzetbe. Szerelmes lett egy ápoltjába, aki persze nem az, akinek első pillanatban megismerte. Hector Guzmán az andalúziai szerető és egy bűnbanda vezetője, aki kettős életet él. A szerelem azonban mindent legyőz. A férfi bizalommal van a nő felé, aminek eredménye ez az újabb kialakult helyzet. Az első részben történtek hatásai tovább bonyolódnak, miután előkerül egy titkos széf kulcsa.


Így válik a regény a klasszikus dráma és a bűnügyi történet tökéletes kombinációjává. Filmszerűen izgalmas sztori, gördülékenyen elmesélve. Egy folyamatos adok-kapok láncolat, harc a hatalomért. Aminek természetesen ártatlan áldozatai is vannak sajnálatos módon. Maga Guzmán is kómába kerül egy lövöldözés után, ami jó alap az ellenfélnek hatalmuk erősítésére. A cím többszörösen is remekül illik a történetre, ez kiderül a regényből. A második fiú sorsa meghatározó tényezővé válik. Ki is lesz az igazi második fiú? Érdekes választ kapunk erre.

Sophie Brinkmann okos nő, ő áll a figyelem középpontjában. Ügyesen mozgatja a szálakat, pedig számára ismeretlen világba került. Emberismerete, női érzéke mellett anyai ösztöne segíti. Neki is van egy kamasz fia előző kapcsolatából, aki fontos tényezővé válik.
Nem meglepő módon a hatalom és a bűn összefonódik. Fontos és az események egyik legjobb, ám egyben leggonoszabb karaktere Tommy Jansson főfelügyelő. A férfi magánéleti problémái, lelki vívódásai jól megjelenítésre kerülnek, ahogyan a hatalmával való gátlástalan visszaéléséről is képet kapunk. Valójában döbbenetesen borzasztó, hogy a rendőrök is ugyanolyan gonoszak és bűnösek, mint a kegyetlen bűnözők. Remek szereplők ellenpólusnak a két kis zsaru, Miles és Antónia.
Belőlük válik igazán pozitív hős, jellemfejlődésük látványos.



Drogcsempészet, korrupt rendőrök, zsarolás, szervezett bűnözés, bandaháború, némi szerelem, tényleg minden megtalálható a könyvben. Senki nem az, akinek elsőre látszik. Semmi nem számít, kíméletlenül és érzelmek nélkül átgázolnak mindenkin. Tulajdonképpen ez indítja be ismét az események láncolatát. A korrupciót a büntető igazságszolgáltatás tükrében láttatja, hogy a szervezett bűnözést a hatalom inkább elnézi, néhol még talán segíti is.

Söderberg magabiztosan szövi a szálakat és egy fordulatos cselekményű krimit ad olvasói kezébe.
A lezárásban ugyan van ami megoldódik, mégis a lebegtetés fenntartja a további érdeklődést az olvasóban. Élveztem a lendületes, sodró történetet, pörgős sztorit, a drámai pillanatokat. Volt kikért izgulni, elképesztő kalandok részesei lehettem, szerintem a jobb skandináv regények közé tartozik. Már külföldön megjelent a sorozat lezáró része, remélem hamarosan hozzánk is eljut.





Alexander Söderberg: 1970. január 1-én született.

Dolgozott mint televíziós forgatókönyvíró. Az első regénye az Andalúziai szerető volt. A svéd író bűnügyi sorozata nemcsak hazájában, de közel 30 országban kiemelkedő sikert aratott, már a filmjogokat is megvették. Jelenleg dél-Svédországban él feleségével és gyermekeivel.






Eredeti cím: Den andre sonen
Libri, Budapest, 2016
444 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633105580 · Fordította: Tótfalusi István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése