2016. november 25., péntek

Sima ügy

Elmore Leonard: Sima ügy 








                                                                                     





A Detroit Dickense néven is emlegetett Leonard több mint negyven krimit hagyott hátra. A bőséges életműből van mit szemezgetni, pótolni a még kiadatlan regényeket. Ez a történet eredetileg 1976-os megjelenésű. Remek képet fest az akkori Amerikáról, mintha egy korabeli Starsky és Hutch epizódba csöppenne bele az olvasó.



A lezser dialógusai, humoros stílusa adja az alaphangulatot, igazi felüdülés. Egy jó és szórakoztató kriminek nem feltétlen kell vérben tocsognia, hullahegyeket felmutatnia két oldalanként. Ez nem abba a kategóriába tartozó krimi, bár olyat is tudott Elmore Leonard írni.


A két főhősünk szerethető alak, mondhatni szimpatikusak. Két jobb sorsra érdemes, álmaikat
eddig megvalósítani nem tudó figurák.Természetesen a könnyebb, gondtalan élet megvalósításához pénz kell. Frank Ryan autókereskedőként dolgozik, ám titokban álmodozik, és kidolgozza a tökéletes fegyveres rablás tízparancsolatát. Ebben látva a gyors és könnyű pénzszerzés lehetőségét. A másik szereplőnk Stick, akit éppen Frank bejelentésére kapnak el a zsaruk. Ugyanis kocsit lopott Frank telepéről... ezzel a nyitó jelenettel indul a regény.

Frank lenyűgözve figyeli Sticket a bíróságon, mennyire dörzsölt és nyugodt, majd egy váratlan fordulattal megmenti a büntetéstől. Jó alap egy kezdődő barátsághoz, az alaphangot könnyen megtalálják. Ismerkedés után Frank beavatja tervébe, hiszen már csak egy megbízható és rátermett társ kell a tökéletes bűnténysorozat elkövetéséhez.



A történet könnyed, humoros, pörgős. A heti két -három kisebb rablásokból remekül élnek, jönnek
a benzinkutak, szupermarketek és italboltok. Csak készpénzre mennek, udvariasak, a fegyvert csupán
a hatás eléréséhez viszik magukkal, de nem használják. A sajátos páros és a kidolgozott tízparancsolatuk eleinte jól működik, az üzlet beindul. Hangulatában jól idézi a korabeli Amerika jellemzőit. Kamerák, biztonsági szabályok még alig, szinte nincsenek. Tudatában vannak, hogy a rendőrök leterheltek és azzal, hogy a kisebb tételű rablásokkal szinte nem is foglalkoznak. Azonban ahogy a közmondás is tartja, semmi nem tart örökké. Egy véletlen és meglepő eset kapcsán a srácok képbe kerülnek a rendőrségnél, ugyanis Sticket kirabolják egy parkolóban... és egy fegyver is eldördül.

Innen már homokszemek kerülnek a gépezetbe, Frank is vérszemet kap, nagyobb falatra vágyik.
Emelik a tétet, bevesznek másokat is a "nagy tervbe". Ők azonban másképp diktálnak.
A fergetegesen mulatságos történet itt már véresen komoly krimi lesz. Hőseink pillanatok alatt
válnak piti kis rablókból kemény fickókká és lesznek üldözöttek. Sajnos a saját szabályaikat is megszegik így elkerülhetetlen a vég. A könnyű élet alig három hónapig tartott nekik. A befejezés egészen eredeti ötlettel zárja le az eseményeket. Gyorsan olvasható, életszerűen, realisztikusan ábrázolt történet, gyors és csattanós reakciókkal.
ELMORE LEONARD az alvilág ábrázolásának nagymestere: utánozhatatlan, fanyar humora és sziporkázóan eleven párbeszédei teszik szórakoztató kikapcsolódássá, valódi gengsztertörténetté
a Sima ügyet.


Elmore Lonard krimijét és a  Jaffa Kiadó regényeit ITT tudod kedvezménnyel, ingyen postával megvásárolni!




Elmore Leonard: író, forgatókönyvíró:(1925. október 11 - 2013. augusztus 20)

vitathatatlanul az amerikai krimiirodalom ikonja. A 2013. augusztus 20-án elhunyt szerző könyveit milliók olvassák, kiváló filmrendezők dolgozzák fel regényeit. Ő maga is írt forgatókönyvet pályája során. Első jelentős műve a Hallgatag ember Paul Newman-nal a főszerepben került a mozikba 1967-ben. A legközismertebb filmes feldolgozások regényeiből: Jackie Brown, Szóljatok a köpcösnek és a Mint a kámfor. Ezek filmes feldolgozásban is hatalmas sikerek voltak. 2012-ben megkapta az amerikai Nemzeti Könyvalap életműdíját.









Jaffa, Budapest, 2016
290 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155609664

2 megjegyzés:

  1. Egészen megjött a kedvem ehhez a könyvhöz, pedig krimit ritkán olvasok.;) A humor igencsak vonzóvá teszi.:) Bea

    VálaszTörlés
  2. Tényleg humoros, nem véres. Kifejezetten szórakoztató.

    VálaszTörlés