2016. november 12., szombat

Izzik a parázs

Kapa Mátyás: Izzik a parázs
Cegléd regénye



                                                                         








Egy romantikus szerelem története, hazafiasság, összetartás, amit Cegléd város történetén keresztül a regény kínál olvasóinak. Kapa Mátyás a 19. századi Magyarországra kalauzolja el az olvasóit.



Főhőseinket két egymástól független tragédia sodorja össze. Szűcs Vilmos alig tíz évesen a városon végigvonuló kolerajárványban veszítette el szüleit, maradt árván. A fiút egy özvegyasszony - Margit néni - vette magához, nevelte fel. Kocsis Sárát a nagy budapesti árvíz tette árvává, így került rokonokhoz Ceglédre. A két fiatal lassanként kialakuló vonzalmából lesz szerelem. Ám addig jó néhány év és sok esemény telik el. A történet kiindulópontja egy nyilvános vesszőzés a piactéren, amit a híressé lett 1834-es ceglédi tűzvész követ. Az összefüggésekre későbbiekben kapunk magyarázatot, bár azt sejteti a szerző, nem véletlen lobbantak fel a lángok. A templom újjáépítése 34 évig tartott, Hild József tervei alapján. Erről is több információt találunk a regény lapjain.





Az élet és a dicső korszak több kérdést is felvet, amíg a fiatalok egymásra találnak. Cegléd már
a Rákóczi-szabadságharcot is lelkesen támogatta, a fejedelem kétszer is járt a városban. Nyomon követhetjük a szereplők sorsán át a polgárosodás útjára lépő Cegléd fejlődését, a lakók életét. A reformkori kisvárosban a világosi fegyverletétel, kiegyezés után is izzott a levegő. Az emberek lelkében élt a remény, a magyar szabadság kivívására. Ám amíg ide jut a történet sok megtörtént eseménynek lehetünk tanúi: Kossuth Lajos ceglédi toborzóbeszéde, a vasúthálózat kialakítása és beindítása mellett az 1847-ben alapított szőkehalmi gazdaképző iskola is szerepet kap
a történetben. Nem lenne valóban történelmiregény, ha nem lenne benne valódi fegyveres harc, csatmegjelenítés is.

Olvasmányos stílusban, korhű hangulatot idézve élhetjük át a megtörtént eseményeket. Kirajzolódik a korabeli Magyarország képe egy kisváros életén át. Az összefogás több példájáról olvashatunk, ahogyan az összetartásról is megkapó képet ad a regény vége. Ahogyan a ceglédiek összefogtak és elutaztak olaszországi száműzetésében Kossuth Lajoshoz az elgondolkodtató és példaértékű a ma emberének is. Ahogyan Kossuth érvelése is, amiért nem vállalja a felkérést. A szemléletes leírások jól illeszkednek a regényhez, teszik hitelessé. Magával ragadó, szórakoztató és kalandos történetet olvashattam. Vilmos és Sára szerelmén át, a magyar történelem egyik fontos városának életébe, fejlődésébe pillanthattam bele. Hangulatos időutazás ez a regény, ahol nem csak a szerelem szenvedélye izzik, de a szabadság vágyáé is. Cegléd és a ceglédi polgárok mennyire rebellisek, az a regényből kiderül. A szép borító remekül illik a regényhez.


 


Cegléd a magyar kisváros és lakóinak jelentős és hangsúlyos szerepe a korabeli eseményekben kalandokon át, szerelemmel közel hatvan év történéseit foglalja össze. A romantikus elemek mellett (Vilmos és Sára szerelme, házassága, életük bemutatása) helyet kapnak a küzdelmes és szomorú esetek is. A monarchia besúgói, a rendőrség bizony nem kímél senkit. A kemény, távoli várbörtönben letöltendő büntetések (15 év várfogság), életeket törtek ketté. Sok szereplő valóban Cegléd városában élt és tett a városért. Csizmadia Mihály főbíró, Pajor Antal jegyző mellett a történet fontos alakjai Nánási Szabó Károly és Dobos József református lelkészek vagy Bobory Károly katolikus pap, országgyűlési képviselő alakja.

A regény végén a fontosabb valós alakok teljes terjedelmében felsorolásra kerülnek, és Cegléd korabeli térképe is segít a tájékozódásban. Tartalmas és izgalmas kirándulást tehetünk a korabeli Ceglédre, ami a magyar történelem fontos városa volt. Nem csak ceglédieknek ajánlott!

ITT megvásárolhatod a kiadótól, további információk a könyvről.






Kapa Mátyás: Budapesten született 1975-ben. Ügyvéd, egyetemi oktató, emellett történelmi tárgyú regények szerzője. Nevéhez fűződik a "Félhomály" című sorozat. Ennek részei: Római hajnal, Ködös Frankhon, Árnyak Bizánc felett.

2015 óta a Történelmiregény-írók Társaságának elnöke.


















Historycum, 2016
350 oldal · ISBN: 9786158036184



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése