2016. november 2., szerda

A bosszú istene

Giles Kristian: A bosszú istene  
 Sigurd-saga 1.

                                                                                             







"Mert véget ért a rejtőzködés ideje. És az istenek figyeltek."






Alig vártam, hogy végre megjelenjen idehaza ez a fantasztikus könyv a vikingek időszakából. Erős hangulatú könyv, lendületes cselekményfelépítéssel, szerethető karakterekkel. Történelmileg hitelesnek éreztem a hátteret, a történet remekbe szabott.


Szeretem a történelmet, és mint a legtöbb történelmi regény olvasásakor, mindig keresek hozzá háttér információkat az adott korról. Az alap történet mondhatni szokásos, mégis magával ragad.
Az orvul tőrbe csalt és lemészárolt Harald jarl két gyermekéről, a bosszúról, az igazság kereséséről mesél. A barátság erejéről, az összetartásról és a kitartás diadaláról. A lendületes történetben példaértékű lehet a ma emberének a közösség, a hit ereje.

Adott egy norvég viking csapat, akik egymásnak bajtársi fogadalmat tesznek az ifjú Sigurd előtt.
Ők segítik felkutatni elrabolt húgát, Runát, és apjuk halála miatt bosszút állnak. Harcostársai is olyanok, mint afféle törvényen kívüliek, akik a történelemből elevenednek meg.

Nincs „romantikus” legyőzhetetlenség, vikingek, akik nem félik a halált, és meghalnak. Kitartóak, bátrak, okosan harcolnak. Olaf alakja kiemelkedik a jól megrajzolt karakterekből. Szókimondóan pajzán, életigenlő humora, vicces megjegyzései jól oldaják a történet drámaiságát. Mert vér az folyik nem kevés, itt nincs pardon. Remek csatajelenetek, vízen és szárazföldön, kemény drámák adják a lendületes események szálát. A diadal mármora, a fjordok világa, képszerűen elevenné teszi a történéseket. Filmszerűen látványosak a csataleírások, fegyverek, a vikingek harcmodora is. Ahogyan a sérülések, helyben elvégzett amputációk is vérbően elevenek.



Mindezek mellett benne van a skandináv mitológia, Odin isten és társai. A szerző a hajók, a tárgyak,
a ruházat, az ételek és a harci eszközök leírásához jól érzékelhetően, értő módon nyúlt. Biztosan felhasználta a vikingkori régészeti leletekből szerezhető információkat, a régi sagákat, mitoszokat, ami az olvasónak is értékes történelmi adalékot ad. Emberközelivé hozza a viking harcosok mentalitását, jellemét, gondolkodásukat.


Az események magukkal ragadóak. Remek tájleírások, jellemzések mitológiai utalások teszik valósan hihetővé a kalandos történetet. Gorm király a végső leszámolást nem ússza meg, a bosszú utoléri, de addig számtalan megpróbáltatásokon kell túljutniuk a szereplőinknek. Sigurd tapasztalt, erős, érett férfivá lesz a kalandok végére. A Sigurd-saga a már nagysikerű Raven sorozat előzmény története.
Ajánlom minden kalandot, történelmet szerető olvasónak. Én nagyon élveztem ezt a kivételes kalandozást a múlt ösvényein. Új kedvenc született.


A bosszú istene egy kiemelkedően jó és értőn megírt, szórakoztató kalandregény. Külön értéke a könyvnek a kötetvégi norvég szómagyarázat és az istenekről írt jegyzet. Érdemes elolvasni ezt a néhány oldalt is.


Thór tökére, remélem minél hamarabb olvashatom a következő részt is!





                                                                                   A könyv fülszövege:

I. ​​u. 785-ben, Norvégiában kezdődik a történet, amikor Gorm király egyik csatlósa orvul tőrbe csalja és megöli Harald jarlt és harcosainak csapatát; családját, rokonait elpusztítják, földjeit elfoglalják, népét rabszolgasorba döntik. Egyedül a legkisebb fiú, az ifjú Sigurd menekül meg és húga, Runa. A lány fogságba esik, és az áruló Randver jarl őt szemeli ki a fia feleségének.
Miközben a hatalmasságok üldözik, Sigurd azon töpreng, elhagyták-e az istenek – hűséges követőiből és kiváló, kalandok közt verbuvált harcosokból mégis összeállít egy kis csapatot, hogy megbosszulja a családján esett sérelmet, kiszabadítsa húgát, és dicsőséget szerezzen nevének az istenek előtt. Válogatott harcosai meg Óðin, a Mindenek Atyja segítségével hozzálát bosszúterve megvalósításához – és útján sem ember, sem isten nem állíthatja meg…



Giles Kristan az angliai Leicestershire-ben született 1975-ben. Édesapja angol, édesanyja norvég. A kilencvenes években az Upside Down nevű zenekar vezető énekese volt, és dalszövegeket is írt.
Elsősorban viking témájú történelmi regényei bestsellerek lettek, legismertebb közülük a Raven-sorozat, amelyet 18 nyelvre fordítottak le.

Eredeti mű: Giles Kristian: God of Vengeance
GABO, 2016
424 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634062615 · Fordította: Bihari György

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése