2016. november 19., szombat

Fahrenheit 451

Ray Bradbury: Fahrenheit 451 
és más történetek 




                                                                       
                                                                 





"451 Fahrenheit - az a hőmérséklet, amelynél a könyvnyomó papír tüzet fog és elég.

Ha vonalazott papírt tesznek eléd - másra írj."

Juan Ramon Jiménez





Ray Bradbury amerikai író nevét mindenki ismeri, hiszen a a sci-fi irodalom egyik óriása, annak megújítójaként tartják számon. Örökre beírta az irodalomba nevét az 1950-ben megjelent Marsbéli krónikák regényével, ami az egyik legismertebb műve lett.

Bradbury másik híres sci-fi regénye, a Fahrenheit 451 először 1953-ban jelent meg. A könyv egy disztópikus jövő könyvégető, elkorcsosult társadalmát mutatja be, azóta számos kiadást megért. Idehaza 1966-ban jelent meg először, majd 1982, 1991, 2003 és 2013 után most ismét az olvasók elé került, kiegészítve 5 másik novellával. Ezeket csupán a szerző neve köti össze.




Elég furcsa volt olvasni irodalom, könyvbarátként egy olyan novellát, amiben betiltják az olvasást, egy könyvégetőről szól, ami egyéb más történelmi tényeket is felelevenített.

Guy Montag immár tíz éve tűzőrként dolgozik. Az a munkája, hogy elégesse a könyveket… a házakkal együtt, ahol eldugták azokat. Montag élvezi a munkáját, örömét leli a lapokat elemésztő tűzben. Egy napon Guy találkozik egy életvidám lánnyal, és ez a találkozás életére hatással lesz.
A lány a régmúltról mesél neki, szerinte a könyvek letűnt korok emlékeit őrzik, olyan emberekről, akik nem féltek a jövőtől. Utópisztikus lázálom, elképesztő világ az, ahol a könyvolvasás bűn, a könyveket elégetik, mert káros hatással vannak az emberek lelkére... társadalomkritika, remek párbeszédek jellemzik, irodalmi örökzöld ez a történet. Iszonyatosan aktuálisnak érzem, annyi sok mély gondolat van benne. Költőien szép mondataival Bradbury az olvasót elvarázsolja, még úgy is, hogy komor, szívhez szóló történetet olvashat. François Truffaut 1966-ban forgatott belőle azonos címmel kultfilmet.


Tűz és jég: ez a novella már-már kisregény. Egy idegen bolygón élő, rakétaszerencsétlenség miatt
ott rekedt furcsa civilizációról írt víziót olvashatunk. Itt 8 nap az élet... születés és halál közt. Drámai történet. A címadó novella mellett ez a legnagyobb hatású, nagyon szuggesztív darab.


R, mint rakéta: ez derűsebb, lazább novella, a célokról és az ahhoz vezető útról.

Einar bácsi:
Egy szimpatikus öregúr a főhőse, és egy furcsa, különleges Családról szól. Remek írás, a múltra
való visszaemlékezésről, a szabadságról.

Az időgép: nosztalgikus utazás, kedves sztori ez is, habár a háborúról mesélt.

A nyári futás hangja: a gyerekkorba viszi vissza olvasóit, kedvenc lett. Hangulatában és stílusában azt igazolja: a gyerek kicsi, de nem hülye. Mindezt az érzést egy vágyott, új futócipőn át festi meg.


A történetek emberiek, rádöbbentett, hogy mennyire rohanó (rohadó) világban élünk, és nem törődünk másokkal eléggé. Semmi nem változott, ma is aktuálisak ezek az írások. Nem csak a címadó Fahrenheit 451, ami agymosott, érzelmileg kiüresedett világunkról mesél, de a többi 5 novella is igazán különleges darabok kerültek mellé.


                                               
Ray Bradbury:
1920. augusztus 22. (Waukegan, USA) – 2012. június 5. (Los Angeles, USA)

Tizenéves korától folyamatosan írt. Több száz története, több mint
30 kötete jelent meg. Munkásságát több díjjal elismerték: 1977-ben életművéért a World Fantasy-díjat, majd 2000-ben a Nemzetközi Könyvalap is elismerte munkáit. Műveit szépirodalmi alkotásnak tekintik és bekerültek egyetemi tananyagok közé is.Bradbury egészsége a halála előtti években megrendült, ennek ellenére aktív maradt. 91 évet élt.

Sírkövére (a nevén, születési és halálozási dátumán kívül) a „Fahrenheit 451 szerzője” mondat került.






Agave Könyvek, Budapest, 2016
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634191841 · Fordította: Lóránd Imre, Pék Zoltán, Török Krisztina



2 megjegyzés:

  1. :) örülök, hogy szerettem a könyvet.
    Nekem az tetszett nagyon a Fahrenheitben, amikor emberek tanultak be egy-egy könyvet, így két lábon járó lett az irodalom. Mi egy könyvklubon belül olvastuk el a barátaimmal, ott el is gondolkoztunk azon, hogy ki, milyen könyv lenne :)

    VálaszTörlés
  2. Ideje lenne nekem is megismerkednem már az íróval, annyiszor jött szembe a neve blogokon és Molyon is... Kedvet adtál hozzá!

    VálaszTörlés