2016. október 28., péntek

Vesalius titka

Jordi Llobregat: Vesalius titka 







                                                                               



"Ez a Vesalius jól megvezetett minket"






Az év meglepetése volt számomra ez a remek történet. Történelmi háttérben elhelyezett orvoskrimi, magával ragadóan sodró és izgalmas. Valóságot sem nélkülözően, okosan felépített cselekménye elképesztően fordulatos minden pillanatában, a végső megoldás pedig nagyszerű lezárást ad az egésznek. Olvassátok el, érdemes!


Mondhatni egy haláltánc-ballada a szerelem körül a korabeli Barcelona csatornarendszerében. Élvezetes, igazi meglepetés volt, végig fenntartotta a figyelmemet. Éppen kellett is egy ilyen remek olvasmányélmény. Többszörösen valódi élményolvasás volt az egész történet, nagyszerű első regény.


Barcelona, ​1888 májusa. Ekkor indul a cselekmény, ami egy régi családi tragédiából sejlik fel. Daniel Amat, aki az egyik főhősünk Oxfordból tér haza apja temetésére. A múltat nehezen tudja lezárni, sorsával megalkudni próbáló, összetört lelkű ember benyomását kelti az olvasóban. Érezhetően valami nagy titok nyomja lelkét.

Alig néhány héttel az ország első világkiállításának megnyitója előtt járunk. Barcelona utcáinak hangulata, a város fejlődése és az orvosi tanítás az egyetem világa az, amibe még bepillanthat az olvasó. A krimi szál hátterét az adja, hogy több fiatal lány borzalmasan megcsonkított holttestére bukkannak. Ezeknek a lányoknak a sorsát a városi rendőrség igyekszik titokban tartani, a botrányt leplezni. A szegény cseléd - vagy örömlányokat, nem igazán vették emberszámba, el is hangzik egyszer: ő is csak egy kurva volt, senki nem fogja keresni. Szánalmas érvelés, ami mögött tényleg sötét és meglepő titok van.

                   


Itt lép a képbe a lecsúszóban lévő, szenzációra vadászó újságíró Bernat Fleixa, aki társául szegődik Danielnek, és együtt próbálnak fényt deríteni nem csak az apa, de a lányok halálának körülményeire is. A történethez tartozik, hogy neves orvoscsalád fia Daniel, apja az egyetem tiszteltben álló professzora volt. A kis csapat harmadik tagja az orvostanhallgató Pau Gilbert, aki az egyik legszimpatikusabb szereplővé válik, mégis érezhető, valami súlyos titkok lengi körül. Ez is kiderül majd a végére, nem kis meglepetést adva.



Andreas Vesalius a XVI.században élt doktor, tudós, akinek az emberi testről írt értekezése a titok megfejtéséhez is elvezet. Andreas Vesalius – Brüsszel, 1514. december 31. – Zakünthosz, Görögország, 1564. október 15. – németalföldi orvos, anatómus, az emberi testről szóló egyik legfontosabb értekezés, a De humani corporis fabrica (Az emberi test működéséről) szerzője.

Vesaliust gyakran a modern anatómia megteremtőjeként említik, mivel holttesteken végzett

boncolásai révén elsőként próbálta feltárni az emberi test felépítését, működését.

(Forrás: Wikipédia )




Barcelona hangulata és a misztikus gyilkosságsorozat mögött az orvostudomány jelentősége és a szerelem áll. Hogyan és miképpen függenek össze, ki is áll a titkok mögött, a szálakat ki mozgatja
nagy meglepetés után derül ki. Az összefüggések és folyamatos csavarok egy szórakoztató, végig érdekes és eredeti történettel ajándékozza meg a kíváncsi olvasót. Valóban meglepő fordulatok sora teszi olvasmányossá, letehetetlenné a regényt. A gyilkos szerintem kitalálhatatlan, igazi meglepetés
az olvasónak. A jól megrajzolt karakterek közül Flexia és a szerelme Dolores érdemel még figyelmet, egy titokzatos nő is feltűnik még a regény lapjain. Ahogyan a város alatt húzódó csatornák szövevényes rendszerének is jut szerep. Jordi remekül adagolta a feszültséget, egy jól kidolgozott regényt adott ki a kezéből. Szeretek olyan történeteket olvasni, amikor úgy érzem, már mindent tudok, aztán kiderül, semmi nem úgy van. A sok valós részlet pedig nagyon izgalmassá, hihetővé teszi a regényt.



 A várostörténet, a szemléletes leírások a világkiállítás jelentősége, a készülődés még hihetőbbé teszi az egész történetet. Tele van titkokkal, hazugságokkal, ami mellé egy szenvedélyes szerelem ad keretet. A gördülékeny, olvasmányos fordítás és a remek borító egy tökéletesen jó, üdítően friss olvasmányt ad. Elvarázsolt és meglepett ez a szenvedélyes történet, ami Vesaliusnak is emléket állít, kiemelve jelentőségét az orvostudomány fejlődésében. Legyen bármennyire okos, ügyes az ember, de Istent nem játszhat. A természet törvényeit nem bírálhatja felül. Nem lennék meglepve, ha előbb-utóbb filmre is kerülne ez a látványos történet.




Jordi Llobregat: 1971-ben, Valenciában, Spanyolországban született.

2015-ös első regénye az egyik legváratlanabb és legnagyobb sikert arató történelmi krimi volt Spanyolországban. A megjelenését követően több mint tizenöt országban keltek el a kiadás jogai, többek között az Egyesült Államokban is.
További képek, érdekességek az író honlapján:

http://www.elsecretodevesalio.com/








Eredeti mű: Jordi Llobregat: El secreto de Vesalio

Eredeti megjelenés éve: 2015
Agave Könyvek, Budapest, 2016
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155522888 · Fordította: Smid Bernadett

2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jól hangzik! Amolyan múlt századi Robin Cook történetnek tűnik. :) B.

    VálaszTörlés
  2. Igen, olyasmi + szerelemmel spékelve. Tényleg, nagyon jó történet, végig izgalmas és eredeti!

    VálaszTörlés