2016. október 24., hétfő

Eltörölve

Jens Lapidus: Eltörölve 



                                                                               

"Aki egyszer játékos volt, mindig az is marad."








Hosszú évek óta vártam ezt a könyvet. Előző regényét még 2010-ben olvastam, azóta reméltem az újabb megjelenést.
Jens Lapidus a skandináv krimik között egyéni stílusával és hangjával végre hozott valami különlegeset, újat.



Ez nem a jól megszokott skandináv krimi, már csak azért sem, mert az áldozat személye szinte végig homályban marad, mintha mellékes lenne. Amikor azonban végre megoldódik a titok, minden a helyére kerül, értelmet nyer sok apróság. A regény felétől már azért lehet sejteni ki is lehet az áldozat... lesz meglepetés, ez garantált, nem, nem az lesz, akire az olvasó tippel! Mondom, mesteri
a történet felépítése. Nem magáról az adott gyilkosságról szól a történet, ami egy Värmdö szigetén magányosan álló nyaralóból érkező riasztás során derül ki. Az út menti árokban egy törött Volvo fúródott, benne egy eszméletlen fiatal fiú, akit persze a rendőrség azonnal letartóztat gyilkosságért.


Ő, Benjamin lesz a történések egyik főhőse, Teddy a börtönviselt, jó útra tért egykori rosszfiú mellett. Hozzájuk csatlakozik az erős és határozott egyéniségű, agilis, frissen végzett gazdasági jogásznő, Emelie Jansson. Ő aztán kitartóan felfejti a múltba nyúló ügy hátterét, részleteit. Így Teddy is kénytelen szembe néznie vele és igazságot szolgáltatni az ártatlanoknak. Lesz itt minden!


Érdekes és meglepő háttér bontakozik ki az olvasó előtt. A történet szálai a messzi múltba vezetnek vissza. Nem mesélek semmit senkiről, hiszen ez a krimi igazi lélektani történet is. Az eltérő társadalmi osztályok találkozásából és ütközéséből kirajzolódó, remek karakterekkel színesített krimi lenyűgözően zseniális. Mély, alapos és sötét társadalomkritikája hiteles. Valóban mutat párhuzamot a jelen stockholmi alvilág James Elroy ötvenes évekbeli Los Angeles-ének valóságával. Talán picit árnyaltabb, nem annyira durva ez a kép. Nem véletlenül hihető és szemléletes, jól felépített a regény világa. Jens Lapidus hosszú évekig volt a svédországi alvilág ügyvédje.

A pénz-hatalom-bosszú háromszög adja a krimi alapjait. Rendőrök, ügyvédek és kisemberek
a bűn és bűnözők világában. Brutális és sötét kép, szórakoztató formában megírva. Feszült, izzó történetvezetése valóban egyéni a skandináv krimik között. Nincs üresjárat: a sok apró, megidézett régi emlékek sokat tesznek a figurák karakteréhez, motivációjuk megértéséhez. Nem válik terjengőssé, végig érdekes, leköti az olvasó figyelmét. A családi drámák, sorsok jól ábrázolják a ma emberét. Mind az események hatásai, utórezgései, amik csak évek múlva jelennek meg.


Fontos mellékszereplő még Teddy unokaöccse, Nikola is. Mi történt és miért ott az elhagyott nyaralóban, ki az áldozat, ki az, aki felelős ezekért? Van egyáltalán felelős?
A szerb maffia-vonal is megjelenik a jó útra térő egykori keresztapa személyében, de drog is akad. Muszlim törökök, szerbek és a svéd alvilág hierarciája remek tükör a jelennek. Családok sorsa és szétesése, az egyén helykeresése és a jövőbe vetett hit a gyors meggazdagodásra nem mehet zökkenők nélkül.

A történet mély tartalommal, gondolkodásra készteti olvasóit. Börtönsztorik, maffiamódszerek, az alvilág alulról, érzékletes korrajza bontakozik ki a jól felépített cselekményből. Összetett és izgalmas történet, remek stílus és nyelvezet jellemzi. Egyértelműen magasan kiemelkedik az átlag krimik közül. Nem véletlen jelölték tavaly a legjobb svéd krimi díjára ezt a regényt.




Remélem eljutnak a sorozat további részei is, hamarosan újra elmerülhetünk a stockholmi alvilági életben. Teddy és Emelie párosa szokatlan, izgalmas és ígéretes folytatásokat ígér. Számomra új kedvenc született. Az év egyik legjobb skandináv krimije!





                                                                                                     

Jens Lapidus:

1974. május 24-én született. Az alvilág jogi képviseletét látta el évekig. Első regénye 2006-ban jelent meg, amit azóta továbbiak követtek. Hazánkban Instant dohány címmel 2009-ben adták ki ezt a regényt. Ebből film is készült, amit nagy sikerrel játszottak a mozik. Krimijei kíméletlenül valósághű, őszinte képet adnak a stockholmi alvilág gondolkodásáról és működéséről. Több mint 30 országban jelentek meg eddig regényei.









Eredeti mű: Jens Lapidus: Sthlm delete

Eredeti megjelenés éve: 2015
Animus, Budapest, 2016
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633244432 · Fordította: Erdődy Andrea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése