2016. október 8., szombat

A kém

Paulo Coelho: A kém  





                                 






"Az egyetlen bűne, hogy szabad és független nő volt."





A híres táncosnő, Mata Hari éltéről olvashatunk Paulo Coelho új regényében. Neki állít emléket, az egzotikus életét idézi meg, akiért a kor leggazdagabb és legbefolyásosabb férfijai mellett feleségek
is rajongtak. Persze, ebbe nem kevés irigység is vegyült.







A valós események, korabeli dokumentumok, levelek és a per aktáinak felhasználásával megrajzolt portré egy olyan bátor és akkor egyedien merésznek számító nő képét vetíti az olvasó elé, akit egyszerre csodáltak és irigyeltek. Az 1917. október 15-én kivégzőosztag elé állított nő bátorsága elvitathatatlan. Bízott és remélt az utolsó pillanatig, mégsem omlott össze. A táncosnő az embertelen párizsi Saint-Lazare börtönből ügyvédjének írt levelei adják az alapot, a kivételesen szabad nő életének nyomon követéséhez. Coelho egyes szám első személyben meséli el Mata Hari történetét.







Margaretha Geertruida Zelle (1876. augusztus 7-én, Hollandiában látta meg a napvilágot. Szülei Adam és Antje Zelle mindent megadtak lányuknak, amit csak lehetett. Magániskolába járt, lovagolni és táncolni tanult. Már tizenévesen kitűnt társai közül, tudatosan építette fel önmagát. Pontosan tudta, mit kap és mit ad a férfiaknak. Az ékszereket, pénzt és társadalmi rangot a kiemelkedés egy jobb élet lehetőségeként használta.
Életében a szex üzlet volt számára. Leírja, nem élvezte, gépies dolognak vette, sok esetben kevés örömet adott, viszont a kitartott élet, a kastély és csodás ruhák kárpótolták ezért. A szerelemhez nem volt ennek semmi köze. Ami elindította az nem egy jó élmény volt: tizenhat évesen a kollégium igazgatója megerőszakolta az irodájában. (ezek az igazgatók nem változtak semmit).




Ezt a lehetőséget ismerte és használta fel, lépett ki a sorból. Mata Hari illúziómentes, kőkemény világában a vonzalom: valuta, a szex pedig eszköz. Azt hitte, okosabb mindenkinél, tudatosan hazudott, ami elkerülhetetlenül előre vetítette bukását is. Portréja érdekes, merész gondolkodású nőnek mutatja be.


18 évesen kötött először házasságot. A férfi katonatiszt volt és megismerkedésük után nem sokkal vissza kellett térnie az akkor holland fennhatóság alatt álló Kelet-Indiai gyarmatra. A jelentős korkülönbség ellenére (20 év) Margarethát teljesen magával ragadta a férfi fellépése, kitüntetései
és egyenruhája. Házasságuk nem tartott túl soká, a kezdeti idill hamarosan rémálommá változott, elsősorban a férfi durvasága, italozása miatt. Addigra már két gyermekük is született, azonban a szolgálójuk a férj iránti bosszúja miatt megmérgezte a fiút, ezzel a házasság is szétesett. A lányuk felügyelete a férjé lett. A kétségbeesett asszony még ha így el is veszítette gyermekét, elhagyta a családot, és új életet kezdett. Így Hollandiába való visszatérésük után, 1905-ben Párizsba szökött. Hamarosan, mint táncosnő és kurtizán bukkan fel.




Elhíresült táncos karrierje elsődlegesen lenge öltözetben előadott egzotikus táncai hamar népszerűvé tették a párizsi éjszakai életben. A sajtó egy indiai hercegnőként mutatta be. Nevét a különös Mata Harira változtatta. Népszerűsége gyorsan növekedett, hamarosan bárók és bankárok szalonjaiban tartott zártkörű előadásokat. Közismert tehetségek keresték kegyeit: Modigliani és Picasso is többek között. Estjei egyszerre voltak szenzációt és botrányt keltőek. Mégis egyre többen utánozták le sikereit. Sokat utazott, Berlin és Párizs közt ingázott, de Bécsben is fellépett. A kor "celebje" volt, merész előadásai miatt. Szembe mert fordulni a kora és
a társadalom elvárásaival. A nyílt színen vetkőzött le, ezzel fejezte be előadásait. A meztelen női test hatása elképesztő volt már akkoriban is.







Életének alakulása és a háború összefonódása lett a veszte. Táncosnői karrierje során Mata Hari kapcsolatba került a francia politikai és gazdasági elit több tagjával is, amire a német titkosszolgálat felfigyelt. Beszervezték, H21 fedőnév alatt alkalmazták. 1917 júliusában Párizsban perbe fogták. Azóta tudjuk, nem voltak igazak a vádak. 2001-ben Mata Harit ártatlannak, a vádakat megalapozatlannak találta a felülvizsgáló hatóság.

Kalandos és rövidke életét mindmáig a legenda és misztikum lengi be. Sok film is feldolgozta rejtélyekkel teli életét. Erről rántja le most a leplet, világítja meg drámai pontossággal a történelmi hátteret remekül Coelho. A leírt események a valóságon alapulnak. Tetszetősen színes, érdekes a levelekből kibontakozó nő érzéseit, vívódásait megismerni, gondolataiba bele látni.  A rövid és lényegre törően pontos kötetet számos korabeli fotó és újságcikk is gazdagítja.

Olvasás közben állandóan Hobo dala szólt a fülemben..."Mata Hari szeress belém!"













































Athenaeum, Budapest, 2016
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632934679 · Fordította: Nagy Viktória

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése