2016. szeptember 24., szombat

Olvastam még /8.

Olvastam még / 8. 
Három könyvről röviden


Billy O'Reilly - Martin Dugard: Keennedy
A gyilkosság, amely véget vetett az amerikai Camelotnak



                                                                                       


Ez egy jó összefoglalás arról, ami lehetséges módon történt.... Az igazságot sosem tudjuk meg, talán éppen ez az. Nem feltétlen kellene összeesküvés-elméleteket gyártani. Sok esetben az igazság sokkal egyszerűbb, csak mi szeretjük túl bonyolítani. A két szerző olvasmányosan tárja fel, mutatja be az elnök és környezete életét. Mint egy jó krimi, bár itt tudjuk a szomorú végkifejletet, mégis elszoruló gyomorral, félelemtől borzongva olvassuk. Az elkövető Lee Harve Osvald élete is sok titkot, meglepetést tartogat. A kor egyéb sztárjai, személyiségei is szerepet kapnak: Monroe kihagyhatatlan, ahogyan Sinatra, Castro vagy az FBI mindenható főnöke Hoover is. Meglepően érdekes dolgokat tudhatunk meg Martin Luther Kingről is! Jackie-ről is alapos és sok jellemzés van. Vitathatatlanul nagy szerelem volt az övék, minden ismert ok ellenére is kitartott JFK mellett.

Kennedyt láthatjuk, ahogy meztelenül rója a hosszakat az uszodában, ahogy az ovális szobában az egész világot érintő döntéseket hoz, vagy éppen játszik a gyermekeivel, és ahogy azon a végzetes napon még utoljára mosolyogva kilép az elnöki repülőgépből. 1963. november 22-én a dallasi puskalövések az egész nemzetet megrendítik, szomorúság és zavartság uralkodik az országban.
Az amerikai álomnak vége lett.

Elképesztő néhány ember kisszerűsége, az események után... a megyei halottkém viselkedése és LBJ elnöké is... Érdemes elolvasni, talán a picit idealizáltnak tűnő kép ellenére is, hiszen érezhetően nagyon komoly kutatómunkát végeztek az írók, aminek meg is lett az eredménye. Úgy vélem, egy nagyon igényes, sokrétű és minőségi kötet került ki a kezük alól. Sok eredeti és még nem látott fotóval egészítve ki a megrajzolt képet. Sokkal többet adott a könyv, mint azt gondoltam.
Az ​​1960-as évek elején John F. Kennedy, a korszak férfiideálja és az Amerikai Egyesült Államok 35. elnöke, óriási népszerűségnek örvend. Felesége, Jackie pedig bájával, stílusérzékével ejti rabul a világot. Kennedy elnöksége sikerre ítéltetett, akárcsak az Arthur-legendában Camelot városa: az idilli boldogság oázisa reményt és optimizmust jelent a hidegháború sivatagában.



HVG Könyvek, Budapest, 2013
380 oldal · ISBN: 9789633041147 · Fordította: Garai Attila






Arnaldur Indriđason: Gyalázat


                                                                                         


Aki olvasta bármelyik eddigi történetet, az tudja, hogy Erlendur felügyelő nem csak a bűnnel, önmagával is harcban áll. A munkába menekül elrontott magánélete és rémes gyermekkori emlékei elől. Most kiszáll és elmegy szabadságra... ami úgy a hetvenedik oldalon derül ki. Addig a kedves olvasó csak várja, mikor jön már Erlendur? Később is csupán két félmondattal utal erre a szerző.

Ez sajnos érződik a történeten, hiszen a kolléganője Elínborg helyettesíti. Aki azonban kevéssé karizmatikus karakter, sőt: unalmas nő. Ugyan hamar bekerül a mély vízbe: egy fiatal férfit holtan találnak otthonában, átvágták a torkát, körülötte a divatos randidrogok. A téma friss és érdekes lehetne, háttér a gyermekkor, aljas dolgok, módszerek derülnek ki.
Azonban Elínborg magánéletének ismertetése, gondjai miatt unalmassá válik, sok esetben, mintha maga a nyomozás lenne a mellékszál. Hiányzik a felügyelő humora, stílusa. Kilóg számomra a sorozatból. Nincs komoly és mély tartalom, remek háttér sem, mint mondjuk a Kihantolt bűnök 
vagy a Távoli hangok esetében. Még mindig ezek a legjobb Erlendur nyomozások nekem.
Ezt a 9. részt olyanoknak ajánlom, akik már olvasták az eddigieket. Sajnálatosan a fordító is más lett, talán ez is hozzátett ahhoz, hogy ez a történet olyan lapos, személytelenül szürke lett, pedig a stílusos, szép borító ezúttal is sokat ígérően kifejező. Csupán a befejezés ad még némi izgalmat, de azt nem árulom el mi. Izguljunk, hogy a felügyelő hamarosan visszatér!




Animus, Budapest, 2016
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633244340 · Fordította: Németh Anikó Annamária






E. L. Doctorow: A vak zongorista





                                                                     




Erről csak annyit: Zseniális könyv. A hangulata, az elbeszélő mód, a stílusa. A vakság ábrázolása, egyféle bezártság mellett a házból sem tud kijárni, ott éli az életét. A két testvér ragaszkodó, önzetlen szeretete példaértékű is lehet. Hosszú életet éltek, mégis megragadtak abban az időszakban amikor még valóban éltek, és tapasztaltak, a további évek történései mind ezek fényében mutatkoznak meg, a világ, Amerika változásait is így ábrázolja a szerző. A fülszöveg remekül összefoglalja ezt.


Homer ​és Langley Collyer halálukkal egyszerre váltak legendává és az amerikai folklór részévé. A két fivérről azóta is mindenkinek a megszállott, kényszeres gyűjtőszenvedély jut az eszébe. 1947-ben, miután a szomszédok hetek óta nem észleltek mozgást a Collyer-házban, és már a régóta ismerős bűz is felerősödött, értesítették a rendőrséget. Amikor a hatóságok végre elszánták magukat, és feltörték az ajtót, a látvány elképesztette őket, a korabeli újságok pedig nem győzték ontani a szemtanúk beszámolóit. Mindenféle hangszerek tucatjai, tizennégy zongora, orvosi műszerek, egy kezdetleges röntgengép, babakocsik tömkelege tárult a szemük elé, meg egy teljes Ford T-Modell, pótalkatrészek százaival. Egybehangzó jelentések szerint hetekig tartó munkával száz tonna hulladékot szállítottak el a házból. A két testvér teteme egymástól három méterre feküdt, de Langleyére csak tizenhat nappal később bukkantak rá.

Az akkor kamasz Doctorow elhűlve állt e történet előtt, mely aztán évtizedekig foglalkoztatta. A valós események alapján így jött létre az író újabb hiteles történelmi fantáziája. A vak zongorista hatalmas történelmi kacatmúzeumának kísérteties labirintusain keresztül vezet az ember psziché legbensőbb zugaiba. Az elmúlt évtizedek amerikai irodalmának egyik legnagyobb, 2015-ben elhunyt alakja, a Ragtime szerzője utolsó remekművében emberi-művészi szerepvállalását teszi mérlegre párját ritkító méltósággal és eleganciával.




Eredeti mű: E. L. Doctorow: Homer & Langley

Eredeti megjelenés éve: 2009
Európa, Budapest, 2016
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634053583 · Fordította: M. Nagy Miklós


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése