2016. szeptember 5., hétfő

Durva egy történet

Bernard Minier: Durva egy történet 




                                                             









Egy ​​csendes-óceáni sziget Seattle közelében…

Kezdetben van a félelem.
A félelem attól, hogy megfulladok.
A félelem a többiektől, akik gyűlölnek, akik a bőrömet akarják.

Jobb, ha előre szólok: ez nem egy hétköznapi történet… Minden, csak az nem… Ez… ez egy nagyon durva történet… Egy kőkemény thriller!

A könyv fülszövege nem hazudik, nem hatásvadász, ez valóban az utóbbi idők egyik legdurvább története, amit olvastam. Főleg és elsődlegesen a csavarok miatt, amire a történet épül. Erre bizony igaz: tényleg semmi nem az, aminek a kedves olvasó gondolná! Ettől lesz borzongató, zseniálisan felépített a regény. Henry, a főhősünk, tizenhat éves. Az ő szemén át látjuk, követhetjük a történéseket.


A krimi egy rejtélyes gyilkossággal veszi kezdetét. Mindenki Naomi gyilkosát keresi a kicsinyke szigeten, akit holtan találnak egy viharos éjszaka utáni hajnalon. Bonyolítja a rejtélyt, hogy a lány anyja is eltűnt.
A történet természetesen több szálon s fut, és lehet nem is a gyilkosság a fő lényeg, pedig mindenki arra koncentrál... Az orrunknál fogva vezet végig a történeten az író. Ehhez még az is hozzá tesz, hogy néha ugrálunk térben és időben, ahogy Henry élete kirajzolódik előttünk.

Nem kis meglepetésre ott is sok a titok. Henryt egy leszbikus pár neveli, fogadta örökbe. A fiú nyomozása a múltja után, apja keresése áll az események hátterében. Anyja ugyanis meghalt,
de az apa kiléte is igen fontos momentum. Ő ugyanis csak annyit tud: valahol, van egy fia. Akit
tizenhat éve keres, nem ok nélkül! Természetesen az apa személye sem akárki! Miért tűnt el vele
az anya? Mi áll a háttérben nagyon is meglepő lesz. A szálak messze és nagyon magasra vezetnek.


Nem kevéssé bonyolítja a szálakat, hogy Naomi Henry barátnője volt... Félreértések, sötét titkok vannak a háttérben, a kisvároskában mindenkinek van mit takargatnia. Titokzatos szexorgiák, zsarolások és a gyilkosság adja a feszült hátteret. Mindenki küzd valami titokkal, a mesés kisvárosi idill bizony csak a látszat. Minél jobban kirajzolódik Henry múltja, annál inkább hullik darabjaira jelen élete. Tényleg semmi nem igaz, amit annak vélt. Kedves anyukáiról is lehull a lepel, akad mit titkolniuk, és nem csak a fiú előtt. Sodró, titokozatos és durván rejtélyes, igazán becsapós krimi ez.



Nem veszem el az olvasás és a felfedezés örömét, olvassátok el, érdemes! Sötét titkok, mély fájdalmak vannak a csavaros thriller mélyén. A végére persze minden mozaikdarabka a helyére kerül. Lehet gondolkodni, "agyalni" közben, mi is történik a háttérben. A sok meglepő csavar ad nem kevés meglepetést, tényleg fura és durva lesz a történet. Igazi sötét thriller a jobbik fajtából.

Nagyon tetszett, hogy bevitt az erdőbe, igazán jól megvezetett a szerző. Ugyanakkor végig tudta tartani a feszültséget, fordulatai nagyon jól hozták az izgalmakat. Szívesen olvasnék még tőle.











Bernard Minier 1960. 08. 26-án született Béziers-ben, és Délnyugat-Franciaországban nőtt fel. Nyolcéves korában döntötte el, hogy író lesz, majd huszonnégy évesen Párizsba költözött, és a rock, a könyvek, az utazás bűvöletében eltelt dühöngő ifjúság évei után, 1984-ben a francia vámhivatalnál helyezkedett el…
A szürke köztisztviselő álruháját magára öltve hosszú-hosszú éveken át kettős életet élt: idejét, energiáját a hivatalnoki munka és az írás között osztotta meg, mígnem A fagy című művével elnyerte a 2011-es Cognaci Könyvfesztivál legjobb francia nyelvű krimijének járó díját. Azóta kizárólag az írásnak szenteli magát, és mára a francia bűnügyi irodalom megkerülhetetlen mesterévé vált. Könyveit tizennégy nyelvre fordították le.



GABO, 2016
472 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634062172 · Fordította: Bíró Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése