2016. július 30., szombat

Visszapillantó - július

Visszapillantó - július  
 júliusi könyvek  


                                                                             

"Mire való ez az egész élet, ha nem arra, hogy az ember jól érezze magát?"

Móricz Zsigmond



A nyár középső hónapja, diákként, évtizedekig kedvenc hónapom volt. Mára már csak egy forró, nyári hónap. Emlékekkel, amik bizony nem túl vidámak. Így alakult.
Júliusban 12 könyv került fel az olvasási listámra. Nem meglepő módon Szabó Magda klasszikusáról írt ajánlóm a Für Elise lett az egyik legolvasottabb poszt. Ezt konkrétan 2496 olvasót érdekelt! A hónap recenziói: Anyavalya, Adele, Egy bűnös siralmai és a Védtelenül voltak. Köszönet a lájkokért, megosztásokért, kiadóknak a segítő támogatást.
Nézzük néhány mondatban a többi "finomságot"!

Anyavalya a címe Sándor Erzsi remek könyvének. Erről annyit: ne hagyjátok ki! Fergeteges lendületű családregény. Nagyszerű, őszinte, irónikus adalék a huszadik századról is. Valóban sírva röhögős. Megható. Elképesztő. Nem lehet nem szeretni. Eredeti, bájos képekkel!



                                                                                                                     

Kedves olvasmányélmény lett Jeffrey Archer regénye, ami nem is új megjelenés. Azért az árulkodó a sikerre, hogy az eredetileg 2009-ben megjelent könyvet tavaly újranyomták, mert keresik az olvasók. George Mallory a legendás angol hegymászó regényes élete, avagy fotelből az Everestre. Mallory 1924 június 8-án tűnt el az Everesten... Megfagyott holttestét 75 év múlva, 1999. május elsején találták meg 8160 méter magasságban. Jeffrey Archer remekül mesél, pedig az írói fantázia itt most határok közt mozoghatott. Az életrajz valós. Nagyszerű, kalandos történet, el kell olvasni! Tényleg érdemes. A Dicsőség ösvényein a General Press Kiadó remek kötete.



Ahogyan szintén a GP kötete Menyhért Anna Erdős Renée fiatal, pályakezdő éveit bemutató története az Egy szabad nő. Korának legismertebb írónője volt, akinek a neve mára feledésbe merült. Neki állított méltó emléket ez a könyv. Talán a szerelmi kalandok, írói sikerek mellé egy apró adalék: ő volt az első írónő, aki meg tudott élni könyvei sikeréből! Utazás a századforduló női irodalmába.




Krimi-szakasz: Kezdetnek egy magyar szerző története: Baráth Katalin Az Arkangyal éjjel a könyvheti friss megjelenések egyik kiemelkedő darabja. Oda üt és nem kíméli az ellenfelet. Szinte fáj a férfi olvasónak. Lendületes, mai történet. Ajánlom. ITT megrendelhető az Agave Könyvek Kiadó más egyéb kiadványával.


Skandináv krimit a számomra régen várt Johan Theorin A legsötétebb szoba regénye képviselte. Egészen más skandináv krimi, mint általában jellemző. Már-már fantasyba hajló, sötét titkokat rejt a múlt és a jelen is. Egy háznak is lehetnek titkai. Hangulata feszült, nem enged. A világítótorony körüli udvarház a szellemekkel és a skandináv téllel megspékelve adta a kellően sejtelmes hangulatot. Jó volt, ahogyan Theorin előző krimije A falon túl is tetszett. Az Animus Kiadó kedvezményes ajánlata ITT!


A másik skandináv, egészen pontosan finn krimi a Kolibri írónőjének ​​irtózatos és rémisztően valóságos története a Védtelenül.
Nagyon nyomasztó, szomorú. Itt mindenki védtelen, kiszolgáltatott, ahogy a cím ígéri. Egy rendkívüli thriller a krimi műfajának egyik legizgalmasabb új írójától. Kati Hiekkapelto mély és komoly társadalmi problémákat felvonultató krimije. Valóban ínyenceknek. Ad okot gondolkodásra.




Matthew Shardlake is végre új történettel tért vissza. A púpos ügyvéd, Parr Katalin kérésére kezd nyomozni egy eltűnt könyv után. A Tudor-korabeli krimi VIII. Henrik végnapjai idejére repíti vissza olvasóit. C.J. Sansom hatodik Shardlake-regényében az eddigi legnagyobb és legrészletgazdagabb képet tárja az olvasó elé az angol királyságról, letehetetlen stílusban. Térben és időben utazhatunk a korabeli Angliába. Hiteles, alapos.

                                                                   

Darvasi László Taligás kötete is a könyvheti szépirodalmi termés kiemelkedő darabja. Bevallom, nem könnyű olvasni, veretesen szép nyelvezetű, szépirodalmi krimi az 1700-as évekből. Taligás a vándorló könyvárus története. Szorongás és szenvedély, a szegedi boszorkányégetések a történet alapjai. Megrázó és megejtő látomás a szorongásról és a szenvedélyről.

Bíró Szabolcs Anjouk-sorozata harmadik részéhez érkezett. Az utolsó tartományúrig a sorozat eddigi legerősebb története. Feszes, komor és pörgő, emberi drámákkal, kalandos történelemóra ez. Az írót idén Visegrádon a 690 éves Szent György Lovagrend tagjává avatták.
Szabolcs néhány napja ünnepelte születésnapját. Kívánok neki további sok sikert, Isten éltesse!

Még két érdekesség, speciális darab: A Főnix Könyvműhely „Ajtók és átjárók” című fantasy antológiája tizenhárom történetet rejt arról, hogy milyen veszélyekkel és kalandokkal járhat kinyitni egy ajtót... A szerzők közt: Trux Béla, Acsay Roland, Csikász Lajos vagy Szélesi Sándor neve mellett egy hölgy is képviselteti magát. Ő Imre Viktória. Izgalmas kirándulás, szórakoztató olvasmány ez a novellaválogatás.



Adele a világ egyik legjelentősebb és legnépszerűbb énekese napjainkban. Érzelemgazdag hangja, vidám, két lábbal a földön járó személyiségét ismerhetjük meg smink, manírok nélkül kivételesen ritka és gazdag képanyaggal. ITT megrendelheted, a GABO kiadványa.






Emlékezzünk!  



                                                                        2016 júliusában annyi minden történt, amennyi egy év alatt nem szokott. És hát jó dolgot most nem tudnék mondani. 2016 július 14-én a délutáni órákban Esterházy Péter Kossuth-díjas író elhunyt. A júniusi könyvheti megnyitóbeszéde felejthetetlen. Ez volt utolsó nyilvános szereplése. Akkor jelent meg Hasnyálmirigynapló kötete, amit a betegségéről írt. A mai magyar prózairodalom legjelentősebb alakja volt. 66 évet élt.

2016 július 24-én elhunyt Szegedy-Maszák Mihály egyetemi tanár, Széchenyi-díjas irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

És még mi lesz ezután… "Az utolsó szó nincs kimondva, mert nincs utolsó szó." (E. P.)

Nem szeretném, ha borongós lenne, de nem tudok elmenni mellette: 2000-ben júliusban vesztettük el egyik kedvenc költőm, Petri Györgyöt és 2003-ban a csodálatos, egyéni hangú énekesnőt, Cserháti Zsuzsát. Róla is készült egy tisztelgő, emlékező poszt.

Most pedig az LGT énekese, szaxofonosa, Somló Tamás is távozott. Többek között ő szerezte a Ha a csend beszélni tudna, az Álomarcú lány, az Ülök a járdán, a Valamit mindig valamiért, a Boogie a zongorán, a Primadonna, a Nagyon kell, hogy szeress és az Annyi mindent nem szerettem még című slágerek zenéjét. Somló Tamás, avagy ahogy a szakma és a közönség is emlegette, “Artúr” 68 évet élt.



Élményt adó olvasmányokat kívánok mindenkinek a nyár további részére!
Augusztusra várható: Fábián Janka Az utolsó boszorkány, Rowling, izé... Galbraith Gonosz pálya krimije és A velencei sárkány is! Tartsatok velem és olvassatok mindenhol! Mert lehet.



Somay Nándor - Ég veled július


Ég veled július
Minden emlékeddel,
Ég veled te szép hónap
Minden reményeddel...
Két óra múlva már
Éjfélt üt az óra,
S ez év júliusa
Így hull majdan porba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése