2016. július 1., péntek

Egy szabad nő

Menyhért Anna: Egy szabad nő 
Erdős Renée regényes élete





                                                                                 






Erdős Renée született Ehrental Regina a századforduló legizgalmasabb nőalakja az irodalmi életben.
Elsőnek is, mert nő..., aki írásaival és jelenlétével új színt hozott
a férfiközpontú írótársadalomba. Másodsorban, de nem utoljára: írásaiból meg tudott élni, sikeres volt. Ő volt az első női alkotó a magyar irodalomban, akinek ez sikerült.


Az alcím ugyan többet ígér, picit becsapósra sikerült. A regényes élet helytálló, azonban csupán a fiatalkori, kezdeti évekről és a Bródy Sándorral folytatott tragikus végű viszonyra van kihegyezve
a regény. 1906-ig ismerhetjük meg az írónő életének ezen szakaszát. Megjelennek az akkori irodalmi élet kiválóságai, olyan helyszínek tűnnek fel a könyvben, mint a híres New York-kávéház, vagy Abbázia divatos üdülőhelye. Tetszett a stílusa, hangulata, a kor embereszménye, gondolkodásuk remekül jelenik meg. Olyan ismert nevek adják a valós alapokat nem nélkülöző történet szereplőit, mint Molnár Ferenc, Jászi Oszkár, báró Hatvany Lajos vagy Eötvös Károly.

Rögtön a dráma közepébe csapunk, erős indítással kezd a történet: 1905 nyarán a rikkancsok telekiabálják Budapest utcáit: öngyilkos lett a kor népszerű írója, Bródy Sándor! tette mindezt a Renée-vel történt szakítása után. Az csak hab a tortán, hogy már nem is ő az első férfi, aki ide jutott. A tények után visszautazunk az időben 1898 és 1904 közötti időszak eseményeit ismerhetjük meg. Renée útját a fővárosig, kezdeti színésznői ambíciói után szárnypróbálgatásait az irodalom terén. A női szabadság, jogok élharcosának tekinthető bátor nő.



A zsidó származású, győrszigeti kocsmáros legkisebb lánya a fővárosban folytatja tanulmányait, színésznő szeretne lenni. Azonban hamarosan kiderül, nem a színpadra termett. Verseket, tárcákat ír irodalmi lapok kezdik közölni a felbukkanó ifjú és tehetséges lány írásait. Újszerű hangvétele, nyílt, szókimondóan játékos sorai sikert aratnak. Már maga a tény, hogy mint nő aki ír meglepő. Újdonság lesz, egyedüli és eredeti. A női lélek merészen nyílt vágyait jelenítik meg sorai. Szokatlan, bátor tett ez akkoriban. Egy nőtől különösen formabontónak számít. Azonban ki tudná jobban, mi lakozik a női lélek mélyén, milyen vágyak hevítik szívét, mint egy fiatal nő?  Rajonganak érte nem csak a férfi írók, szerkesztők. Verses kötete nagy sikert arat.

A századforduló hangulata, emberei remek karakterek adják a történet valós alapjait. Egy része ugyanis színes fantáziával kikerekített történet. Hihető, átélhető és tetszetős, mint Renée regényei. Olvasmányos és hiteles, varázsa van. Nincs túlcukrozva, nem rózsaszín vattacukor veszi körül. Tényekből és eredeti, valós történésekből szőtt színes életrajz. Remélem lesz folytatás, ahogyan ígéri az írónő az utószóban. Kíváncsivá tett, várom a folytatást, hiszen Erdős Renée élete valóban regényes a későbbiekben is. Szabadelvű, őszinte, erotikától sem mentes sorai a kor lányainak tiltott volt. Mégis mindenki ezt olvasta. A későbbi élete legalább annyira érdekes, mint az ifjúkori évek, szerelmek. Itt a családi származása, háttere, gyermekéveiről olvashatunk. A nagymama története, életének titkai nagy hatással lesznek a fiatal lányra.



Megismerjük a kor ünnepelt és méltán népszerű írójának életét, családi hátterét is. Bródy Sándor negyvenes évei elején járt, amikor a fiatal Renée-vel megismerkedett. Túl egy családi tragédián, imádott kislányuk elvesztésén, amit nem tudtak feldolgozni, külön él feleségétől. Bródy fess férfi, közismert, ünnepelt szerző, szinte a kor celebje. Viharos szerelmük a pesti pletykák központjában volt sokáig. Megkérte Renée kezét, szentesíteni akarta viszonyukat, ám kosarat kapott... Bródy ezután lőtte szíven magát. Szerencsére vagy a keze reszketett, vagy a szerelmes szíve ugrott el a golyó elől, de megúszta.



Menyhért Anna remekül jeleníti meg a fiatal nő vágyódásait, lelki vívódásait. Amíg a férfi tegezi, ő magázva szereti Bródyt. Érdekes szín ahogyan érte többek közt Jászi Oszkár is rajongott. Hódolói közt sok nő is akadt, akiktől csokit, virágot és egyéb ajándékokat kapott.  A szakításuk után a nő kolostorba vonul egy időre. A többi már a következő regény fordulatai lehetnek: férj, gyerekek, válás és a háború utáni mellőzöttség. 1944-ig Rákoshegyen lakott. Egykori háza ma kiállítóterem, helytörténeti gyűjteménynek ad otthont.









General Press, Budapest, 2016
232 oldal · ISBN: 9789636439255

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése