2016. július 2., szombat

Arkangyal éjjel

Baráth Katalin: Arkangyal éjjel    




                                                              






Az olvasók Baráth Katalin nevéhez a Dávid Veron-regénysorozatot köthetik. A századelőn nyomozó hölgy történetének folytatása helyett valami egészen mást, újat kaptunk ezúttal az írónőtől. Az Arkangyal éjjel a könyvheti
friss megjelenések egyik kiemelkedő darabja.



Nagyon kíváncsian vártam ezt a könyvet, mert nekem már a borítója is tetszett. Hangulatos, titokzatos, kifejező és stílusos lett szerintem. A történet sem okozott csalódást, sőt! A nyár egyik legjobb hazai újdonsága ez az ízig-vérig mai történet. Erős, drámai kezdéssel indul a történet: egy magyar család elszürkült házasságába látunk bele. A férfi gondolatai bicskanyitógatóan őszinték...
A verekedésig fajuló családi este után a tettes lesz az áldozat. Hamarosan kapunk egy ellenpéldát is: gazdagéknál sincs ez egészen másképpen, a lelki terror ott is működik. Brutális, nyílt és megkapóan őszinte képek ezek. Az erős indítás után sem lanyhul a történet. Borit csúnyán összeverik, megerőszakolják. Lakótársát sokkolja, ami a lánnyal történt.


A családon belüli erőszak kereteit jóval túllépi a történet. Krimik esetében a társadalmi háttér, a jogrendszer visszásságai mindig fontosak. Ezek is jelen vannak ebben a krimiben. Bevallom a nyomozó alakja, az "őzike szemű Kelemen" nem volt szimpatikus. Sőt. Talán a sok egyéb esete
miatt alig van nyomozás. Néhol kicsit túl gubancos lett az ügy, de mégis megoldást nyert.
Színre lép az arkangyal, aki igazságot szolgáltat. Budapest éjjel... nem ajánlatos nőként egyedül, magányosan a város utcáin sétálni. A főváros remek helyszín, jó hátteret ad a lendületes kriminek.

Az erős és bátor, jól verekedő alak férfit sejtet. Természetesen sokkal nagyobbat szól a történet,
hogy az angyal bőrében egy kissé magának való, sportos lány bújik meg. Ezt persze az olvasó hamar megsejti. Az ő lelkivilága, családi motivációi is teret kapnak. Ezek érdekes és színes hátteret adnak
a kriminek. Apa-lánya kapcsolata fontos momentum, sötét titok lappang a múltban, ami természetesen a végén megoldásra lel.
Ahogyan a mai világunkat megjeleníti Baráth Katalin összes jellemző bűneinkkel az kiváló és filmre való. Igazi akció-jelenetek, látványos megoldások színezik a krimit. A bosszúvágy motiválta nő alakja szívhez szólóan valós, drukkolunk neki. Brutálisan erős, cseppet sem "nőies" módon jár el, szolgáltat igazságot. Oda üt és nem kíméli az ellenfelet. Szinte fáj a férfi olvasónak is.

A történet másik szála a megvert nők védelmére létre jött alapítvány. A menhely, és dolgozói,
állami támogatások és némi kábítószer is akad még a történetben. Semmi nem az, ami elsőre látszik. A végső leleplezés valóban meglepő fordulatot hoz. Ki is áll az egész ügy mögött, kinél és hogyan futnak össze a szálak nem kis meglepetést fog okozni. Letehetetlen, csavaros krimit olvashattam, végre egy hazai szerző tollából. Jól felépített történet, remek akciójelenetek, friss és mai szófordulatok, eredeti humor jellemzi ezt a hazai krimit. Csak gratulálni tudok hozzá. Élmény volt olvasni. Tabukat döntögető, szókimondóan őszinte érzésekkel átitatott írás, ami mégsem a szegény, védtelen nőket emeli magasba, de igazságot szolgáltat.  Az erőszak semmi formában nem lehet elfogadott. Mai világunkról nem fest hízelgő képet, de talán éppen ez is volt a cél.





Baráth Katalin: 1978-ban született, eddig hat regénye jelent meg. Számos díjnyertes forgatókönyv és rádiójáték fűződik nevéhez. A fekete zongora volt első felnőtteknek szóló regénye, 2010-ben jelent meg. A Dávid Veron-sorozat további kötetei: A türkizkék hegedű, A borostyán hárfa és Az arany cimbalom.
Baráth Katalin a nagy sikerű Dávid Veron-sorozat után egy letehetetlen, és ízig-vérig 21. századi magyar thrillert írt. Ez a regény nemcsak ismerős helyszíneivel, sötét, de a humort sem nélkülöző világával és izgalmas történetvezetésével ragadja magával olvasóit, hanem egy olyan főhős megrajzolásával is, akinek karaktere egyértelműen új szín a magyar krimiirodalomban.










Agave Könyvek, Budapest, 2016
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634191308

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése