2016. június 6., hétfő

Ütött az óra

Jeffrey Archer: Ütött az óra 
Clifton-krónika 6.


                                                       









Nagyon nehéz bármi újat írni erről a remek családregény sorozatról. Azt már az elején leszögezném: hibátlan, minőségi szórakoztatást nyújt a történet olvasása a fordulatok, izgalmak mellett. Csak ajánlani tudom mindenkinek! 
A történetről nem mesélnék, nem spoilerezném el, kinek és hogyan ütött az a bizonyos óra. Ütött, az egészen bizonyos! Talán annyit elárulhatok: nem is csak egy szereplőnek.



Kinek mi a jó könyv, mit és miért tart jó történetnek egyéni. Szeretem, ha a történet "él". A szereplők öröme, bánata, fájdalma átélhető. Van min nevetni, megdöbbenni, szörnyülködni. Lehet izgulni a karakterekért, a gonosz legyen sötét, aljas és persze nem hátrány, ha a végére elnyeri a megérdemelt jutalmát. Sok esetben a múlt megváltoztathatatlan eseményei hatnak vissza a jelen történéseire.
Nos, a Clifton-krónika pontosan ilyen sorozat.


Lord Archer remekül mesél, szövi, bonyolítja a szereplői életét. Profin felépített és kidolgozott az események sora. Visz, beszippant, nem engedi az olvasót. A lezáró részek remekül lendítik tovább a történetet. Persze az olvasónak vannak "deja vu" érzései bizonyos részeknél. Ám ezek sem unalmasak, nem töltelék részek. A bírósági tárgyalások és a politikai választások harcai ilyenek. Van annyira profi szerző Archer, hogy mindig tud valami új színt belevinni ezekbe a részekbe is. A politika egyébként is egy mocskos valami. Archer, mint volt képviselő, erről bőven tud dolgokat. Ahogyan a börtönélet, börtönviszonyokról is vannak személyes tapasztalatai.

Hitelesek, a napi élet valós történéseinek megjelenítéseivel még átélhetőbbé teszi az események sorát. Olvasáskor tudom mit fogok kapni, mégsem unom meg, hiszen Jeffrey Archer egyenletesen jó színvonalon ír. Írom, mondom ezt annak tudatában, hogy nem csak a Clifton-krónika részeit olvastam tőle. Kiváló író, nem véletlen került a kedvenc szerzőim közé.



Jeffrey Archer nagyívű története a Clifton-Barrington családról a hatodik részéhez érkezett. Már az 1970-es években járunk, amikor a világpolitikai változások kezdtek felerősödni. Nem csak Angliában, de egész Európában is. Kifejezetten érdekes volt olvasni Mrs. Thatcher megjelenéséről. Az élet változásairól, ami elindult akkoriban. A nyugat és kelet viszonyairól, összefonódásokról, érdekekről. Kémek pedig mindenütt vannak.

Harry Clifton az apa alakja az, ami nem tolakodóan, de az előző és ezt a részt uralja. Az írótársa érdekében folytatott kampánya végül sikerrel zárul, de ennek ára van. Nem is kevés. A Szovjetunió  -látszólag- enged. Anatolij Babakov mégsem hagyja el az országot, pedig Stockholmban várják a Nobel-díj átadóra... Addig azonban hosszú és izgalmakban bővelkedő az út. Szívszorítóan szép része a regénynek amikor a toll erősebb lesz a kardnál.  

A többi szereplő élete is ad okot izgalmakra, mosolyra. Emma Barrington és a Lady Virginia összecsapás a bíróságon egy kiemelkedő rész ismét. Az eredmény végig egyértelmű, de az igazság rögös úton jár. Sebastian banki előmenetel, a pénzvilág mocskos játszmái is adnak sok alkalmat a feszültségekre. Érdekes belelátni egy bank életébe. A szerelmi élete is hoz fordulatot Sebastian életére. Megismerkedik egy elbűvölően okos indiai lánnyal. Azonban a gazdag családi háttér és a vallási ellentétek, hagyományok a fiataloknak nem adnak esélyt a hosszabb boldogságra.
Szerencsére feltűnik egy újabb Jessica is, akiről már az Erősebb a kardnál részben is írt Archer.
Ő egy igen cserfes, talpraesett lányka Amerikából. Lehet sejteni, tudható, ki is ő. A boldogság végre így megtalálja Sebastiant. Giles politikailag sikeres, de a magánélete döcög. Ez most megváltozni látszik. Ez egy olyan mellékszál, ami nagyon fontossá növi ki magát ebben a történetben.
Nem árulok el többet, olvassátok el! Lesz meglepetés!

A mellékszereplők is kivételesen jól megírtak. Arnold Hardcastle az ügyvéd, Hakim Bishara a jók, míg a gonoszok táborát erősítő Mellors és Sloane alakja is jól megrajzoltak. A bankár lejáratása egy igen érdekes és fontos epizódja a történetnek. Az igazság egy olyan létező eszközzel és személlyel lesz bizonyítva, ami ismét a valósághű történetet igazolja. A cím is itt kap jelentőséget, remek szimbólummal! Archer még poénos is, de nagyon!

A végső lezárás ezúttal is a lebegtetés, de ez egy jól megérdemelt végszó. Biztosan lesz még meglepő fordulata az regényfolyamnak. Archer gondoskodik erről. Kár, hogy a mindent lezáró utolsó részre egy évet kell várniuk a hazai olvasóknak, hiszen még külföldön is csak novemberre ígérik a megjelenését. Izgatott és feszült várakozás lesz!

Olvassátok a Clifton-krónikát, érdemes!

A legújabb kötet (Majd az idő eldönti, Apám bűne, Féltve őrzött titok, Gondold meg, mit kívánsz!, Erősebb a kardnál) szokás szerint lenyűgöző fordulatokkal bizonyítja, hogy a szerző a cselekményszövés nagymestere.











General Press, Budapest, 2016
466 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636438654 · Fordította: Gieler Gyöngyi

1 megjegyzés:

  1. Csodálatos heteket töltöttem együtt ezzel a két családdal, természetesen az Írónak köszönhetöen. Ragyogóan kisérte végig a történelem hitelessége is. 80 éves vagyok.
    A hét kötet olvasása közben újra éltem az életem. Remek heteket éltem újra és újra
    Köszönöm az Írónak a Fordítónak a kiadónak hogy ilyen értékes élménnyel gazdagodtam.

    VálaszTörlés