2016. június 17., péntek

Óda a sörhöz

Óda a sörhöz 
irodalmi sörolvasókönyv




                                                                   





Irodalmi életünkre is erősen hat, jelentősen jelen van és játszik szerepet az alkohol. Elsődlegesen a bor dicsőítésével találkozhatunk. Azonban nem csak a nagy művek létrejötténél vagy az élvezetek okán, ihletadóként emlegetjük leginkább.
Sírva vigadós, búfelejtős bordalok, tüzes, szerelmes énekek és más történetekben találkozhatunk velük, kapnak jelentős szerepet. Már Jézus is borrá változtatta a vizet. De mi van a sörrel?



A Corvina Kiadó remek irodalmi sörolvasókönyvében olyan nagyszerű művekből olvashatunk szemelvényeket, mint Thomas Mann A varázshegy, Szerb Antal A Pendragon legenda, Kassák Lajos Egy ember élete, Rejtő Jenő A láthatatlan légió, Dosztojevszkíj Bűn és bűnhődése mellett természetesen Petri György versei és Bohumil Hrabal örökbecsű Sörgyári capriccio-ja sem hiányozhat. Széles és színes paletta ez, remek olvasmány. Kiválóan szórakoztatnak ezek a részletek. A nyári melegben igazi hűsítő és kedvcsináló, könnyed kikapcsolódás. Márai alakja Szindbád épp úgy jelen van, mint a Kalevala. Ugyanis már ott is említésre került a sör. Egy csepp sem mehet mellé!


A sörgyártás bizony szinte egyidős az emberiséggel. Sört már az ókorban is készítettek. Az elterjedésében nagymértékben hozzájárultak a szerzetesek, kolostorokban főzték a seritalt. Ezzel is könnyítve a böjt nehézségeit, inni ugyanis nem volt tilos... A germánok mellett VIII. Henrik idején Angliában is felvirágzott a sörkészítése. Az irodalmi alkotásokban azonban valahogy a bor előkelőbb helyen szerepel, mint
a sör.

Költőink közül Ady Endre, József Attila, Petri György csodás sorait olvashatjuk még a sör dicsőitéséről, kellemes és hasznos hatásairól.
A három részre tagolt könyvben először a summér elődeink kocsmadalaival és az említett Kalevala részlet mellett olvashatunk Ady Endre mámoros, kusza, budapesti éjszakáiról. Itt elmélkedik az élet értelméről és céljáról Szindbád is.

                                                                               
 Kik is itták a sört? Kiknek volt a kedvelt itala elsődlegesen? A második rész humorosan és ironiával közelít ehhez a kérdéshez. Az arisztokrácia és a burzsoázia diszkrét bájának találkozása, avagy: Garszon, még egy sört!


Utálatos egy találmány az élet, ám még a Varázshegyen is csak sört isznak... Élvezetesen könnyed olvasmány és nyeldeklő munka ez az olvasónak. Igazán jó válogatás született. Óhatatlanul megszomjazunk olvasás közben, garantáltan nem csak a meleg miatt. A nyári hőségben a folyadékpótlásra fokozottan kell ügyelni. A sör pedig csodás ital, hűsít és frissít egyszerre. Csak a megfelelő mennyiségre kell figyelnünk a nyári melegben. A könyv olvasása mellé tetszés szerint javasolt egy korsó hűtött, aranyló nedű.



A szemelvények harmadik része kifejező címével mindent elárul: Lumpenproletárok, egyesüljetek!
Petri György és József Attila sorai mellett Raszkolnyikov fejébe is szállt a sör. Olvashatunk Rejtő sörhadnagyáról is vagy a kínai sör titkait is megtudhatjuk.
Petri György, aki maga is nagy fogyasztója és kedvelője volt a sörnek, Antropozófia versének részlete kifejezően zárja, foglalja össze ezt a sör-túrát.

"Az a fontos, hogy a sör legyen elég hideg,
legyen az embernek tiszta inge,
a bécsi szelet mellé legyen citrom,
a felesége örüljön az új blúzának,
a nap süssön, de módjával,
járjon a szellő... néha egy futózápor
permetezzen be minket. ..

A többi? A többi?
Elintéződik majd magától."


Király Levente remek válogatása kihagyhatatlan olvasmány, nem csak a sör barátainak és kedvelőinek. Igazi irodalmi sörtúra, színes kalandozás az irodalomban sörmentén, mindenkinek.Ez a könyv nekem most nagyon jólesett! :)


A könyv fülszövege:

Őseink mindig a bor dicséretét zengték, ám amióta léteznek tárgyi és írásos emlékek, tudjuk, hogy itták a sört is, csak épp nem dicsekedtek vele. A sumérok például rengeteget fogyasztottak, és hála a masszív agyag- és kőtábláiknak, maradt fenn olyan kocsmadal, amelyben a sör dicséretét zengik. No és ott a Kalevala, a finnek őseposza: annyi sört vedelnek benne, hogy az olvasó önkéntelenül is a pohár után nyúl. A későbbi korok íróinak és költőinek névsora pedig kifejezetten impozáns, gondoljunk csak Goethére, Victor Hugóra vagy Dosztojevszkijre. Nálunk Ady, Jókai, Mikszáth, Móricz, József Attila emelik poharuk… S persze szerepel válogatásunkban a sörgyárak trubadúrja, a cseh Hrabal, akinek talán nem is létezik hiteles fotója habos korsó nélkül. És nekünk, magyaroknak is dagadhat a keblünk: ahogyan Krúdy zenésíti meg a témát, az a szimfóniák szimfóniája, Örömódával a végén. Előre hát a habzó szövegtenger sűrűjébe, kedves Olvasó, egészségünkre… és fenékig!






Corvina, Budapest, 2016
186 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631363524

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése