2016. június 30., csütörtök

Félelem

Dirk Kurbjuweit: Félelem 
Felhatalmazás gyilkosságra






              "Semmi sem tesz bennünket olyan erőssé és olyan gyengévé, mint az agyunk."







Igazi szépirodalmi csemege Kurbjuweit pszichotrillere. Jó volt olvasni, megismerni ezt a történetet. Elképesztően okos, sok mai gondot vet fel. Átélhető és hihető történet ez. A probléma neve ami mindenkinek van, mindenkit érint: a szomszéd.




Idillinek tűnő jelenettel indít a szerző. A nagypapa születésnapját készülnek ünnepelni. Nagyi hozza
a kedvenc sütit, itt vannak az unokák, a fia és menye is. Csupán a helyszín "ront el" mindent. Egy börtönben vagyunk ugyanis... A történet szokatlansága adja eredetiségét. Az eseményeket visszafelé ismerhetjük meg. A köztiszteletben álló nagyapa és családja története nagyon nem hétköznapi. Nem árulok el titkokat, de a szerző a legvégére is hatalmas fordulatot tartogat az olvasóinak.

Kidolgozott, finom stílusban megírt, krimialapokat nem nélkülöző lélektani dráma ez. Jó volt
olvasni a szokatlan és ettől eredeti történet felépítését. Megismerjük a kedves és igazán szeretetben élő Tiefenthaler-családot. Apa menő építész. Jó módban és szeretetben élnek fiatal, csinos és okos feleségével Rebeccával és két gyermekükkel Berlinben. Nem régiben költöztek egy idillien szép,
régi építésű villa felső szintjére. Alattuk egy magányos, negyvenes, kissé bogaras úr lakik. A szuterénben élő férfi előbb kedveskedik az új lakóknak, sütit süt nekik a jó szomszédság jegyében. Azonban hamarosan egyre furcsábban kezd viselkedni. A kezdeti baráti stílus gyorsan elmérgesedik.

Eleinte furcsa, kétértelmű megjegyzéseket tesz a fiatal nőnek, majd fokozza a lelki támadásait: megfigyeli őket, levelekkel zaklatja, vádaskodik. Egészen rátelepszik életükre. A félelmek egyre erősödnek a családon belül. Kiderül: a szomszéd egy fanatikus, egyre jobban horrorrá válik életük.
A bűntény valós, megtörtént, az ahhoz vezető utat járhatjuk be a szerzővel.

A csúcsot a történet ott éri el, amikor a szülőket megvádolja a hatóságok felé. Nem akármivel, a döbbenet itt erősödik. Szexuális zaklatás a kiskorú gyerekek sérelmére. Persze a hatóságok nem mehetnek el szó nélkül e mellett. Apa hiába fordul ügyvédhez, maguknak kell megvédeni, bizonyítani ártatlanságukat... A zűrzavar odáig fajul, hogy a házaspár élete egésze felborul. A félelem rátelepszik egész életükre.

Miközben megismerjük életüket, családi kapcsolataikat, egymáshoz való viszonyaikat lehet gondolkodni... MI a helyes ilyenkor? Van normális megoldás? Egy megkeseredett, a boldogságukra irigy ember vádjai ellen mit tudnak tenni? Milyen hatásai vannak az életükre ezek a dolgok?

Meddig élhet, élhet-e még szabadon a tettes nagypapa? Mert ez rögtön kiderül, ő veszi kézbe a dolgokat, mikor a hatóságok tehetetlenül nézik a család kálváriáját. Egyetlen jól irányzott lövéssel "megoldja" az elfekélyesedett problémát, helyrebillenti a családi békét. Azonban ez a béke további problémákhoz is vezet. Győztünk, de milyen áron?


Mennyire vagyunk biztonságban a saját lakásunkban, saját életünkben? Mennyire vagyunk kiszolgáltatva a szomszéd szeszélyeinek a hivatalok bürokráciájának?  A családi összefogás egy
szép példájáról kapunk bemutatót. Élmény lesz, egészen másféle, mint egy szokásos krimi. Itt a szereplők közelebb kerülnek, összefognak, kiállnak egymásért. Az én házam, az én váram. Az én életem, az én családom. Megvédem őket. Saját otthonunk biztonsága, nyugalma a tét. Az emberi jellemek remek változásairól kapunk ízelítőt. A jog hálójában, az otthon nyugalma a tét.
Igazi lélekbúvár történet, pszichológiai háttérrel. A végső csavar pedig igazán meglepő lesz!
Stílusa, történetvezetése eredeti, nekem bejött ez a fordítva mesélés.







Dirk Kurbjuweit: A német szerző Wiesbadenben született 1962-ben. Kölnben közgazdaságtant és újságírást tanult. 1999-től a Der Spiegel munkatársa. 1998 és 2002-ben riporteri munkájáért megkapta az Egon-Erwin-Kisch-díjat. Eddig hat regénye jelent meg, amiből hármat megfilmesítettek.

A könyv fülszövege:

A belvárosi építész nem is lehetne elégedettebb: csodás lakásban él gyönyörű feleségével és két szép gyermekével. A kissé bogaras szomszédjuk azonban hamarosan rémálmaik zaklatójává válik: a jószomszédi közeledést szerelmes levelek, fenyegetések és feljelentések követik. A házasság megrendül, és lassan minden szavukat megválogatják, hiszen a zaklató a fal túloldalán fülel. A házaspár a jogállam keretei között nem talál kiutat: a rendőrség tehetetlen, az ügyvéd nem segíthet. Végül a családapa a legvégső megoldást választja.






Athenaeum, Budapest, 2016


360 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632931623 · Fordította: Csősz Róbert

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése