2016. június 20., hétfő

Apám darabokban

Száraz Miklós György: Apám darabokban 



                                                                 




Száraz Miklós György az elmúlt években csodálatos fotóalbumai mellett a Lovak a ködben regényével és az Elpatkolsz szívem, mint a pinty novelláival jelentkezett. Legfrissebb regénye történelmünk egyik legfontosabb időszakában játszódik: 1956. a kiindulópont.






Lehetne történelmi családregény, kordokumentum, izgalmas kémregény is, hiszen ez mind igaz. Életünk összetett, a világ és az ember kölcsönhatással van egymásra. A hazánk történelméből az  egyik legizgalmasabb, máig sem pontosan tisztázott fejezet 1956. Ekkor  lesz szerelmes két reményteljes fiatal a szerző szülei.  Valós naplójegyzetek, családi emlékekből áll össze ez a különleges regény. Lebilincselő, olvasmányos, ami sok helyen kifejezetten szórakoztató, amíg másutt megdöbbentő. Komoly és nem mellébeszélő, őszinte. Egy szerelem története, családi háttérrel, rokonokkal, politikailag súlyosbított korszakban. Az idei év kiemelkedő könyvsikere.


Az apa: a fiatal Száraz György éppen börtönbüntetéséből szabadul kegyelemmel 1956 szeptemberében, amikor a Szegeden medikának tanuló, végzős fiatal lányt megismeri. Nem igazán tűnik jó partinak az okos fiú. Priusza van, de diplomája nincs.

A két fiatal kibontakozó szerelmének a történelem sem tud útjába állni. 1956 októbere nekik a szerelmet hozta el. Érdekes, amennyire fő alakja a történéseknek az apa, az anya is pontosan olyan erősen jelen van. Átfogó, több generáció sorsát és életét tárja elénk a szerző. Megismerhetjük a nagyszülőket, rokonokat, barátokat. A fő szál 1958 májusig tart, azonban így is több mint száz évet ölel fel a regény.

Az összekötőszövegek őszinték, néhol humorral oldja a történet komorságát. Kihallgatások, árulások és beszervezések, jegyzőkönyvek és naplófeljegyzésekből állnak össze a forradalom történései. A család élete sem volt zökkenőktől mentes: kitelepítések, börtönbüntetés, érettségi nélkül a tanulástól ellehetetlenítve az egyetem csak álom maradhat. Az életüket a szerelem megszépítette.
Az '56-os események mellé olyan egyéb családi szálak jönnek a regénybe, hogy nem válik tömény, forradalmi naplóvá. Éppen annyit mesél el, ami szükséges. Kitárulkozik, de visszafogottan teszi.
Ez az a könyv, amit olvasni kell. Apa alakja nem lesz mítosz, nem avatja szenté. Mégis megértjük és tisztán szerethetővé teszi őt.

                                                     

Apának lenni nehéz feladat, ahogy fiúnak lenni sem könnyű egy ilyen apafigura mellett. Magas, sármos, fiatal, kissé forró fejű, tiszta szívű. A naplórészletek, levelek segítségével építi fel és mutatja meg az apa alakját. A kibontakozó szerelem, majd a házasság és az életük mellett kitekinthetünk és kapunk nagyszerű korrajzot nem csak az akkori Magyarországról, de a környező világról is. Megjelenik a hidegháborús Amerika mellett a '70-es és '80-as évek Magyarországa is. Nehéz, súlyos könyv. Egy olyan korszak történelme fonódott össze a Száraz család történetével, ami valóan nem mindennapivá teszi az életük történéseit.  Besúgó, kém. Majd Kossuth-díjas író. Nagy utat járt be, amíg a történelmi magyar dráma hazai jeles képviselője lett. A háttér különös adaléka ez. Az apa életét, alakját és gondolatait megfejteni utólag értelmezni nem könnyű. Érdemes elmerülni, megismerni a hátteret. Váratlan halála miatt 1987-ben az életműve darabban maradt.



A könyv fülszövege:

Szerelmes regény? Történelmi mű? Kémtörténet? Dokumentumkötet? Családregény? Egy nemzedék szembenézése a múlttal? Mindez együtt – lebilincselően, ahogy azt már Száraz Miklós Györgytől megszokhattuk. S mégis kicsit szívszaggatóbban a megszokottnál, hiszen a szerző saját szüleinek szerelmét, családjuk meghurcoltatását, édesapja életének kalandos fordulatait írta meg. Közben megelevenítve a háború előtti és utáni éveket, a kádári rezsim korszakát, a határokkal, börtönévekkel, kényszerű emigrálásokkal szétszakított családok sorsát – és e nehéz sorsok mögötti emberséget.



Száraz Miklós György: József Attila-díjas író. Budapesten született 1958. május 19-én. Édesanyja: dr. Marek Márta. Édesapja: Száraz György Kossuth-díjas író. Általános iskoláit Törökbálinton, a gimnáziumot Budán végezte. Az ELTE Bölcsészettudományi Karára járt 1980-l984 között (történelem-levéltárszakon, s egy kicsit belehallgatott a régészetbe is).

1991-től ír. A Magyar Írószövetség (2002) és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (2003) tagja. Írói karrierje 39 évesen indult. Az első regénye – Az Ezüst Macska- 1997-ben jelent meg. 2003-ban József Attila-díjat kapott. Fitz József-könyvdíjas, miniszterelnöki különdíjas, Bertha Bulcsú-emlékdíjas.
2015-ben az Arany Medál-díjat „az év írója” kategóriában is megkapta.



Scolar, Budapest, 2016
544 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632446134

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése