2016. április 29., péntek

Visszapillantó - április

Visszapillantó - április 




                                                                 








Az év talán egyik legjobban várt hónapja, természetesen a könyvfesztivál miatt. Az olvasási statisztikák helyett most élménybeszámoló, hangulatjelentés következik az idei XXIII. Nemzetközi Könyvfesztiválról. A képeket az Ekultura.hu -tól kölcsönöztem, ezúton is köszönt érte! Jó volt velük is találkozni és beszélgetni ismét.


"Minden évben eszembe jut a könyvfesztiválon, hogy vajon hol bujkál ez a sok jóarcú, szimpatikus, intelligens ember, amikor épp nincs könyvfesztivál… Mintha itt tartanák éves találkozójukat a szellemi értékekre fogékony, az új könyvekre éhes, nem ideges, toleráns, mosolygós kultúremberek…" - Keresztury Tibort, a MKKE igazgatója.

Nos, ebben a gondolatban minden benne foglaltatik. Mindenki mosolyog, türelmes, kedves és örül. Örül a sok újdonságnak, egymásnak, a meghívott és dedikáló hazai és külföldi íróknak. Idén a norvég diszvendég Jostein Gaarder mellett Jane Teller, Herman Koch is tiszteletét tette többek között, hiszen a négy napra 200 új megjelenés és 400 program várta a látogatókat.

Sikerült velük dedikáltatnom, pedig nem kis sor várakozott náluk. Kiemelkedően jó program volt még az Athenaeum Kiadó Verslavina könyvbemutatója és dedikálása. Megismerhettem
és találkozhattam a versek szerzőivel, remek hangulatban került bemutatásra a kötet. Mondhatom, vitték, mint a cukrot. A dedikálásra is igen sokan vártak.


Találkozhattam a dán, nálunk első könyves Kristian Bang Foss íróval is, aki a Halál Audival jár szerzője. Programon kívül nézelődött szombaton, megismertem és bátran leszólítottuk egy dedikálás erejéig. Nagyon kedvesen, mosolyogva, örömmel tette. Az ő bemutatójára vasárnap került sor. Ám a fránya távolság miatt most csak egyetlen napra tudtam menni, és ez a legsűrűbb szombat volt. Jó a pestieknek, csak ki kell menni az élményekért, ott helyben azért egyszerűbb megoldani. Aki pedig ilyet kihagy, az vessen magára! Nem is tudja mit mulaszt el.

                                     
11 új könyvet hoztam haza, csak néhány cím: Itt járt Britt-Marie az Animustól, a Clifton-krónikák vadonatúj 6. része és a hiányzó előzmények a General Press Kiadótól, Háy János, Grecsó Krisztián és Száraz Miklós György új regénye mellett Kolozsi László krimije is hazajött velem. Ezek várhatóak hamarosan bővebb ajánlókban, a friss, új borítóval megjelenő Szabó Magda-sorozat kötetei mellett. Tőle az Ókút és a Für Elise lett az enyém. A hazai írók újdonságait is nagy figyelem követte. Egressy , Háy, Grecsó, Vámos vagy éppen Nádasdy Ádám könyvbemutatóin zsúfolt terem volt mindenütt. 


Sok kedves moly-baráttal is találkoztam vagy megismerkedtem. Mozgalmas, kissé fárasztó, de hatalmas élmény egy ilyen nap!





A Tarandus Kiadó újdonságuk a Mademoiselle S. szenvedélye - Levelek egy szeretőhöz című könyvükhöz öltözött. Ötletesek és csinosak voltak! A könyvet valóban csak felnőtteknek, de ajánlom! Április legolvasottabb posztja ez a könyvajánlóm lett...





Sajnos képtelenség minden programot felsorolni, vagy részt venni az eseményeken. Nagyon színvonalas és érdekes volt a Typotex Kiadó Morfium könyvbemutatója, és amikor Krasztev Péter beszélgetett a három szerzővel könyveikről: Szczepan Twardoch (Morfium), Ondrej Štefánik (Ujjatlan város), Jaroslav Rumpli (Gabonakörök). Mindhárom a kívánságlistámra került.




És valóban mindenki mosolygott, türelmes volt, segítőkészek. Szinte minden kiadónál meglepetések, ajándék könyvjelzők, táskák várták a vásárlókat a nagy kedvezmények mellett. Jó élmény volt most is. Jövőre, veletek ugyanitt!

Néhány rövid összegzés az áprilisi olvasásokról:
Amit nagyon jó szívvel ajánlok: a Clifton-krónika sorozata. Nagyszerűen felépített történet, fordulatos, izgalmas. Két kötet után bátran kedvenceltem is, ami ritka. Nekem a Gazdag ember, szegény emberre emlékeztetett, ha kell hasonlítani valamihez is. Nagyon várom a folytatásokat, igyekszem velük!

Jó élmény volt még a Viharsziget, főleg, mert a filmet régen láttam. Csikász Lajos Haragvó liliomok regénye pedig a történelmi olvasásokat gazdagította. Tényleg jó sorozat, ajánlom! Itt a blogon is nagy siker volt, a második legolvasottabb bejegyzés lett áprilisra.

                                                                 



"A rendszeres olvasás nyugodtabbá, bölcsebbé formál."
Gavin Extence



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése