2016. április 8., péntek

Viharsziget

Dennis Lehane: Viharsziget 





                                                                               














A könyv 2003-ban jelent meg először, már akkor rögtön siker lett. A további kultikussá válásához nagyban hozzájárult a 2010-ben elkészült Martin Scorsese által forgatott film. Nem csak a főszerepet kiválóan alakító Leonardo DiCaprio miatt, hiszen a film azok közé a filmek közé tartozik, amik tökéletesen adják vissza a történetet, annak stílusát és hangulatát. Talán a képi megjelenítése és a zene miatt még hatásosabb is.



Szeretem az ilyen sötét, csavaros és nagy meglepetéssel záruló történeteket. A fülszöveg szinte  az egész történetet elmeséli, de "hogyan" és a "miért" itt kiemelten fontos és meglepő lesz. Ehhez mindenképpen olvasni kell. Aki látta a filmet várjon talán a könyvvel néhány évet, én is ezt tettem.

Most újratördelt, új borítóval jelent meg a könyv, itt volt az idő az olvasásra. Bevallom a film sötét hangulatára emlékeztem csak, meg a viharra. Tudtam, valami hatalmas, nagy és meglepő a végső poén, de a miért már elhalványult az évek alatt.
Így tökéletesen lekötötte a figyelmemet végig a könyv.
A film pedig újranézésért kiált.

1954 nyarán járunk, amikor Tedddy Daniels szövetségi rendőrbíró és kollégája, Chuck megérkeznek a Viharszigetre. Egy cellájából titokzatos módon eltűnt ápoltat keresnek. A
szigeten egyedül az Ashecliffe Elmegyógyintézet működik, ahol olyan ápoltakat őriznek, akik valamikor szörnyű bűnöket követtek el. A komor és titokzatos hangulat garantált. Nagyszerűen egyensúlyoz a képzelet és a valóság határán a krimi. A lélektani része fontos szerepet kap a történetnek. Mi is a valóság?


A válaszra váró kérdések és a titkok csak szaporodnak. A jól őrzött szigeten három különleges részleg működik. Mit is csinálnak itt az ápoltakkal, minek a háromszoros fegyveres őrség egy látszólag üres világítótorony körül? Ki hagy titokzatos üzeneteket a nyomozóknak? Hogyan tudott egyáltalán megszökni a keresett nő, hová rejtőzött el a kietlen szigeten? Miért is annyira fontos őt megtalálni, kicsoda is valójában Rachel Solando? Mi is történik "kezelés" alatt a hírhedt C Részlegben? Lassan kiderül, valóban semmi nem az, aminek elsőre látszik. Izgalmas és elgondolkodtató, sok rejtvénnyel. Kell figyelni, összpontosítani, néha előjött egy-egy jelenet is, de az olvasás élményét ezek nem zavarták.



A két ballonkabátos nyomozó teszi a dolgát, de a titkok inkább sűrűsödnek. Amikor az egyik üzenet felveti a nagy kérdést: ki a 67. ápolt? a rejtélyek valóban egyre kuszábbá válnak. A szigeten ugyanis az igazgató állítása szerint csupán 66 ápoltat gondoznak... Pszichológiával alaposan kikerekített a történet, hiszen Teddy a saját démonaival is küzd. Lelke siratja egykori feleségét, az ő tragikus halálát nem tudja feldolgozni, a nőt elengedni. Felelősnek érzi magát az elvesztése miatt.
A szigetre váratlanul lecsapó vihar további akadályokat hoz a kutatásban. A feszült történet sok esetben idézte nekem a Száll a kakukk pillanatait. Végig fenntartotta az érdeklődésem, éreztem a sötét valóságot és a képzelet csalfa játékait. Az utolsó két fejezetnél már a hideg rázott, holott már sejtettem a megoldást. Fantasztikusan jó a könyv története, hiszen jól becsapott. Meglepett a végső fordulat, sőt, szíven ütött. Nagyot csattan az utolsó poén, nem is igazán akartam elhinni.
Így lett tökéletesen kerek, hogy a filmet is láttam.  



A remek történetfelépítés a múltbéli emlékképek keveredése miatt kevéssé kiszámítható, kellően izgalmas szórakozás. Az ötvenes évek Amerikájának hangulata nagyszerűen érezhető, a bezártság pedig még jobban fokozza a feszültséget. Hiszen egy kietlen, magányos szigeten vagyunk, ahol mégis minden megtörténhet. A vihar csak emeli a hatást. Egy meglepően ijesztő és egyedi hangulatú történetet olvashattam Totth Benedek remek fordításában.





Dennis Lehane: (1965), Boston.
Neki köszönhetjük a Titokzatos folyó-t, (2001), amiből szintén készült egy remek filmes adaptáció.  Első regénye Egy pohárral a háború előtt 1994-ben jelent meg, tette ismerté nevét. A regény a következő évben elnyerte a Shamus-díjat.
Mielőtt főállású író lett, dolgozott értelmi fogyatékos és bántalmazott gyerekek gondozójaként, de volt rakodómunkás és könyvesboltos is. A Kenzie- Gennaro nyomozópáros történeteit is ő jegyzi. Ezekből eddig öt kötet jelent meg nagy sikerrel.














Eredeti mű: Dennis Lehane: Shutter Island
Eredeti megjelenés éve: 2003


Agave Könyvek, Budapest, 2016
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634190769 · Fordította: Totth Benedek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése