2016. március 5., szombat

Ködös Frankhon

Kapa Mátyás: Ködös Frankhon 
(Félhomály 2.)




                                                                             












A sorozat második része egy tudós apa és lányának kalandjain keresztül a Frank birodalom felemelkedését és széthullását meséli el. Bevallom, még az elején: a könyv elegáns kivitelével, mély bordó betűivel  megvett. A szépsége mellett azonban a tartalom is remek élményeket hozott.



Bár sorozatról van szó, a történetek önálló eseményekhez köthetők, így bátran olvashatóak akár a sorrend betartása nélkül. Én is így tettem. Ami összekötő, vagy visszatérő elem van az a titokzatos Sybilla-jóslatok. A titkok mindig is érdekelték és kíváncsivá tették az embereket. Ha a jövőt előrevetítő dolgokról van szó ez különösen igaz. Bár ugye, nem feltétlen jó tudni előre, mi is vár ránk... ami meg van írva a csillagokban az ellen nem tehetünk semmit. Ami előre elrendeltetett azt úgy kellene elfogadnunk. Mégis, emberi gyarlóság, hogy szeretnénk a jövőre ráhatással lenni. Különösen igaz volt ez az uralkodókra, papi méltóságokra. Kapa Mátyás remekül ötvözi a múltbéli események hatásait mai világunkra.


A valós történelmi események mögött társadalmi érdekek állnak. Ez nem újdonság, ma is így van.
Azonban a gazdasági és társadalmi folyamatok hatásai későbbiekben is erősen érezhetőek. Ezen folyamatok mögött álló afféle összeesküvések mozgatórugót olvashatjuk ebből a történelmi kalandregényből. A bölcs tudós Theodulf püspök és lánya, Gisla kalandjain keresztül lehetünk szemtanúk. Fordulatos és hiteles volt számomra az események sora. Összeesküvésben, kalandban nincs hiány, ahogyan ármány és szerelem is akad a lapokon. Jó volt bepillantani az uralkodók kastélyainak termeibe, a háremek világába. Megismerjük a szereplők érzéseit, gondolkodásuk mögött miféle érdekek és érzelmek hatnak. Az intrikák, cselszövések adják az események sodrát. Gisla cseppet sem mellékes női alak, erős személyiségű nő. Nem véletlen nevelkedett a tudós püspök apja mellett. Az ékszer készítése, mint  tevékenysége nagyon eredeti és különleges. a megjelenő uralkodók alakjai nagyon színesek és igazi emberi alakjukban mutatkoznak meg.

Kapa Mátyás biztos kézzel vezeti végig az olvasót a Frankhon felemelkedéséig, majd annak bukásait előidéző okokig. Az új rend kialakulása mindig kelt némi bizonytalanságot, félelmet az egyszerű emberek lelkében. Európában épül az új rend a pápaság, amit a kötet nagyszerűen mutat be. Az Európa helyzetét ezer évig meghatározó római egyház befolyását ábrázolja. Nem kevés szerep jut ebben a frankoknak és a Hispániában letelepedett araboknak sem. Gondolkodásra serkenti olvasóit a kalandos történet. Ennek a kötetnek is az egyik legerősebb erénye az, ahogyan a titkos jóslatok évezredekre ható hatásai beépülnek a kalandokba. Remek karakterek tűnnek fel a mozgalmas eseményekben.

Az olvasók számára ismeretlen világban kalandozhatunk, lehetünk múltunk eseményeinek tanúi.
A befejező csattanó, a megoldás szintén nagyon ötletes, az olvasót nem kis meglepetés várja. A történelmi kalandok rajongóinak jó választás, míg a kíváncsi olvasóknak minőségi kirándulást hozhat. Ajánlom mindenkinek olvasásra, remek kikapcsolódás, tanulságos szórakozás lesz!




A szerzőről:



Az írás mellett ügyvéd, egyetemi oktató, mindkét hivatásában tizenöt esztendeje tevékenykedik. Az állam- és jogtudományok területén PhD. fokozattal rendelkezik, jelenleg közgazdaságtudományi doktori értekezésén dolgozik. Ügyvédként elsősorban polgári joggal és munkajoggal foglalkozik. Felsőoktatási pályája során számos vezetői pozíciót töltött be, emellett több intézményben, több alkalommal is az év legjobb oktatójának választották.

A Félhomály sorozat eddigi kötetei:
Római hajnal, Ködös Frankhon, Árnyak Bizánc felett














Historycum, Budapest, 2014


416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786158005128

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése