2016. március 29., kedd

Jákob botja

Centauri: Jákob botja 




                                                       








Ne firtassuk kicsoda is valójában Centauri, aki éppen tíz éve van jelen a magyar irodalomban. Talán valóban Jack London reinkarnációja, de azt talán megállapíthatjuk, nem nő... Jákob botja című negyedik kötete alig egy hónapja jelent meg a Magvető Kiadónál.  




A történet valóban nagyívű, kalandos mese egy fiatal srác férfivá éréséről, a világgal való találkozásai és tapasztalatai alapján. Olyan, ami bizony kedvet csinál az olvasónak is elindulni, élni. Az egyik legfontosabb és legszebb ezekben a történeteket, hogy megélni és elolvasni két egészen különböző dolog. Igényes, szépen megfogalmazott mondatait élmény volt olvasni. Nyelvi humora eredeti, jól illik az eseményekhez. Ahogyan előző, Jégvágó című regénye is hamisítatlan, eredetien amerikai történet volt, a Jákob botja is ezt a vonalat viszi tovább sikerrel. Élmény volt olvasni és átélni a kalandokat Jack oldalán.


Az egész könyvből a kalandok mellett sugárzik a természet szeretete, fontossága. Az események bővelkednek változatos kalandokban, ahogy egy férfi létére ébredező lelkű ifjúval ez megeshet. Lendületes és folyamatos az események sora a történések több mint érdekesek. Centauri jól ír, végig lekötötte és fenntartotta az érdeklődésemet. A srác menekülése a nyomasztó családi légkörből, a szürke hétköznapok helyett a valódi élményeket a tapasztalatok szerzését választva indul neki a világnak. Jack London ifjú éveit ismerhetjük meg a regény lapjain, az alapján születtek a kalandok. Nem a befutott és elismert író életét, hanem az ahhoz vezető utat járjuk végig. Dolgozik gyárban, gépsor mellett robotol, kalózhajón, majd igazi tengerészként, ült börtönben, miközben tanult, írt és élt. Küzdött, szeretett és szerették. Jack nem egy makulátlan hős, vannak jellembeli hibái, de ez így kerek. Saját hajóra vágyik ez a célja. Gátlás nélkül használja ki az emberi butaságot, csapja be őket, ha érdeke úgy kívánja. Mégis szerethető alak, a nők kedvence. Tizenkilenc éves koráig elég sok nőt megkap. Mégis az első az, aki mellett férfivá érett jelenti neki a mindent érzelmileg.


A szerelmi jelenetek ízlésesek, kellően izgalmasak. Az első nő Jack életében Ina Coolbirth a városka könyvtárosnője lesz. Ő biztatja és hisz benne, hogy egyszer író lesz. Ő adja a kezébe a könyveket, miközben a testiséget is felfedezik együtt. Igazi szerelmi be-kiteljesedés ez mindkettőjüknek. A fiatal és heves Jack (17 éves) és Ina a vágyakozó érett nő (40) jól egymásra találnak. Jack életében legalább ennyire, de negatív irányban fontos és meghatározó anyjával való kapcsolata. Flora Wellman szeretni nem tudó, szigorú és kemény kézzel irányító anya. Mellette Jenny anyó jó ellenpélda, ő kedves alakja a regénynek. Minden karakter jól megrajzolt és jellemében is jól felépített figurák. Nagyon tetszett a korabeli hangulatok megjelenítése, a tájleírások a tenger varázsa jól érezhető a sorokban. Ahogyan Jack lelki vívódásit és férfivá érését, kiteljesedését is jól végig követhetjük.




Jack a bordélyokat sem vetette meg. A pénzen vett szerelem élményei is jelentős hangsúlyt kapnak. Még a japán gésák különös, furcsa világába is betekintést kapunk. Egyik kedvenc részem ez volt. Cordelia az, aki jelentős epizódszereplő volt még Jack életében. A nők mellett a tenger és hajók játszanak még fontos szerepet. A matrózélet minden nehézségéről olvashatunk. Hetekig tartó utazások, időjárási nehézségek és a betegségek, halál is ott csapkod a korbács mellett. Hosszú és veszélyes az út, amíg saját hajótulajdonossá lesz Jack.

Aztán persze miért is menne rendben minden? Történik valami, ami szegény Jack életét kibillenti.
A folyamatos és veszélyeket sem nélkülöző történet végén nem tudom jó szívvel feledni Jack-et. A másik botja használatba kerül és sorsdöntő lesz. Persze értem, meg kellett tegye, de mégis. Olvassátok, kalandozzatok vele. Élmény lesz azt biztosan tudom! Akár tengeren, hajón, akár a könyvtár termeiben vagy az amerikai utakon csavarogva.

Tanulságos kalandok, élményekkel teli utazás vár az olvasókra. Valóban kedvet hoz elindulni, kilépni
a monoton szürkeségből, a napi taposómalomból. Fogni azt a néhány valóban szükséges dolgot és elindulni felfedezni a nagy világot. Sosincs erre késő. Ehhez a regény nagyszerű útitárs lehet.
Az író januári Jack London-túrájának útvonala: húsz nap kalandtúra kis hazánkban, stoppal.
















Centauri, az álneves író 1972-ben született és a Dunántúlon él. 2006 márciusában publikált először, azóta folyamatos a jelenléte az irodalmi folyóiratokban (2000, Árgus, Holmi, Kalligram, Liget, Műhely, Műút…).
Centauri, a Dunántúlon élő író 2006-ban bukkant fel a hazai folyóiratokban, egy évvel később jelent meg Pátosz a káoszban című kötete, a 2008-ban kiadott Kék angyal pedig rövid idő alatt ismertté tette. Kritikusai csak részben tudták besorolni egyik vagy másik irányzat alá, legtöbben írói világának színességét és lendületességét emelték ki. Egyesek szerint Centauri nem egyszerűen a hazai áramlatokon kívüli szerző („írásainak élményvilága egész egyszerűen nem azonos a mai magyar irodalom élményvilágával…”), hanem még „kontinentálisnak” (európainak) sem mondható, mivel sokkal inkább az „atlanti” írókkal mutat rokonságot. Mindezt legújabb könyve, első nagyregénye is igazolni látszik.
Centauri időről-időre fotókat is közöl, és kiállításait is láthatta a nagyközönség párszor. A Kék angyal novellái megjelentek angolul és lengyelül is, a Kút a Nap alatt című elbeszélésből pedig kisfilm született. Az álnéven publikáló szerző változatlanul őrzi inkognitóját és portrét nem közöl magáról.

Magvető Kiadónál megjelent művei
Kék angyal (2008), Jégvágó (2013), Jákob botja (2016)
A szerző honlapja: www.centauriweb.hu
A szerző Facebook-oldala: www.facebook.com/centauriweb/?ref=hl 


Magvető, Budapest, 2016


564 oldal · ISBN: 9789631432442

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése